Evropa
Hrvaški vojaki
Hrvaška vojska je v operaciji Nevihta avgusta leta 1995 povrnila kar petino ozemlja, ki je bilo pred tem pod nadzorom srbskih upornikov. Foto: AP
Pregnani Srbi
Z ozemlja Hrvaške je bilo med operacijo pregnanih četrt milijona Srbov. Foto: AP

Hrvaška po Vučićevih izjavah napoveduje ohladitev odnosov s Srbijo

Dačić: Slovenija in Hrvaška sta izvedli nezakonito odcepitev
7. avgust 2018 ob 15:29
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Med Hrvaško in Srbijo se napoveduje ohladitev odnosov, potem ko je srbski predsednik Aleksander Vučić hrvaško operacijo Nevihta primerjal s holokavstom.

Na Hrvaškem so konec tedna zaznamovali 23. obletnico vojaške operacije, s katero so leta 1995 končali vojno na svojem ozemlju. Če na Hrvaškem vojaško zmago slavijo, pa je za srbski narod Nevihta ena največjih katastrof, saj je bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 250.000 Srbov.

Čas okoli obletnice pogosto sproži besedne spopade med hrvaškimi in srbskimi predstavniki. Tokrat je srbski predsednik hrvaško operacijo primerjal s holokavstom, ko je dejal, da je Hitler hotel svet brez Judov, Hrvaška in njena politika, pa je hotela Hrvaško brez Srbov, ker naj bi ogrožali hrvaško nacionalno bit.

S svojimi besedami je sprožil ostre odzive na Hrvaškem in zaostril že tako krhke odnose med državama. Kot poroča Jutarnji list, ki se sklicuje na vire pri hrvaškem vrhu, je pričakovati globoko ohladitev odnosov, kar že nakazuje napoved, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ne bo obiskala Srbije, čeprav ima Vučićevo vabilo.

Omenjeni vir ocenjuje, da je srbsko vodstvo zelo razjezila navzočnost ZDA in Izraela na slovesnosti ob obletnici Nevihte. "Saj oblasti v Beogradu tamkajšnjo javnost že dolgo prepričujejo, da ima Srbija vse več zaveznikov. Nato pa nad Kninom vidijo izraelske pilote in vsem je jasno, da to ni res, temveč da je Hrvaška v mnogo boljšem položaju," je za Jutarnji list povedal visoki predstavnik hrvaških oblasti.

Po besedah vira besede Vučića odražajo tudi problematiko srbskega vodstva zaradi Kosova in srbski predsednik tako "kupuje srbsko javnost s takšnimi nacionalističnimi izpadi".

"Milošević kriv za vrnitev etničnega čiščenja"
Odzvalo se je tudi hrvaško zunanje ministrstvo in Vučićeve izjave označilo za zlonamerne ter popolnoma neutemeljene. "Primerjava z nacističnim režimom je zamenjana trditev, saj je prav režim srbskega predsednika Slobodana Miloševića ob pomoči JLA in dela hrvaških in bosensko-hercegovskih Srbov odgovoren za vrnitev etničnega čiščenja v Evropo po drugi svetovni vojni," so opozorili na sedežu hrvaške diplomacije.

Hrvaški premier Andrej Plenković je besede srbskega predsednika obsodil že pred tem in dejal, da so bile te pretirane. Poudaril je še, da je dobro znano, da je vojna potekala na ozemlju Hrvaške in ne Srbije, da je Miloševićev velikosrbski režim izvedel agresijo na Hrvaško in da je Nevihta končala okupacijo Hrvaške.

Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške
Podporo Vučiću je izrazil srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je dejal, "da do vojne na Hrvaškem ni prišlo tako, da je Srbija izvršila agresijo, temveč sta Slovenija in Hrvaška izvedli nelegalno secesijo, potem pa je sledil odgovor zvezne vlade, ki jo je vodil Ante Marković, torej Hrvat".

VIDEO
Zaostrovanje odnosov med Hrvaško in Srbijo
G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Gasper Struznik
# 07.08.2018 ob 15:41
Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške

Hahaha seveda Slovenija in Hrvaška sta krivi, da je Srbija napadla vse sosede in hotela narediti veliko Srbijo. Ti srbi živijo v enem svojem svetu, ki nima zveze z realnostjo.
pacoman
# 07.08.2018 ob 15:52
Tapravi se oglaša. Vučič je leta 95 v parlamentu dejal, da je treba za vsakega ubitega Srba ubiti 100 muslimanov. In tak človek se zgraža nad Nevihto?
ttrubadur
# 07.08.2018 ob 15:43
1991 so Srbi na območju Knina zločinsko začeli s postavitvijo Krajine. Na to so se Hrvati odzvali z na nek način upravičenim napadom na Krajino in zločinskim pregonim srbskega prebivalstva. Vsa resnica v dveh stavkih ali drugače, noben ni nedolžen!
Anomalija
# 07.08.2018 ob 15:45
Po Vučičevem koledarju se je vojna začela 4.avgusta 1995, ko so Hrvati kar naenkrat iz čistega miru napadli Srbe in jih razbili v parih dneh. In potem konec vojne.
Mihsss
# 07.08.2018 ob 16:00
Hrvaška ima ohlajene odnose z vsemi sosedami.
cairns
# 07.08.2018 ob 15:34
Hrvaška po Vučićevih izjavah napoveduje ohladitev odnosov s Srbijo

V vojni '91 do '95 ni bila nobena stran brez zločinov. Vse tri strani imajo krvave roke.

Škoda je le da so nekateri glavni krivci za vojno umrli preden so jih obsodili.
rudes
# 07.08.2018 ob 15:49
Nihče ni nedolžen, je pa pomenljivo dejstvo, da je (vsaj del) proslave v "čast" Nevihti, vodil nihče drug, kot znameniti Thompson, s svojo Bojno Čavoglave, kričanjem "Za dom spremni" in podobnimi cvetkami.
mihec1981
# 07.08.2018 ob 16:00
Srbi nehajte se bunit...za vsako vojno ki ste jo zaceli in izgubili ste izgubili del ozemlja...ce bo slo tako naprej bo Srbija sam se tam ko je Beograd...
scorpio.rising
# 07.08.2018 ob 15:46
in enim še kr ni in ni jasno kaj je to hrvaška politika, nadaljevati poslanstvo NDH, ustaštvo in vse kar spada zraven, ob podpori vatikana in američanov in eu
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 17:18
Zda in Izrael. Takoj vse jasno.
veza
# 07.08.2018 ob 16:33
samo.jug
# 07.08.2018 ob 16:24

Vojno se je dalo preprečiti, ampak žal je Zahodu bilo preveč v interesu, da se razkosa Jugoslavijo oz. ne samo razkosa, ampak praktično spravi na kolena.

a si prespal tiste dogodke ali jih nisi doživel, Zahod ali EU sta hoteli rešiti obupno gospodarsko stanje, dali sta Markoviću posojilo, da je lahko ustavil inflacijo in vezal dinar na Nemško marko, 7:1, potem so pa Srbi (Milošević) vdrli v monitarni sistem in zaplenili nekaj milijard DM, to je pomenilo konec YU, tudi naši komunisti so videli, da ne gre več.
veza
# 07.08.2018 ob 16:07
redondo

Makedonija se je rešila, ker je prišlo nekaj bataljonov ZDA vojakov in se postavilo na mejo s Srbijo, če bi to naredili že prej na Drini, tudi vojne v Bosni ne bi bilo.
EU je mencala, zato so Srbi lahko s paravojaškimi enotami terorizirali, kar se je dalo.
veza
# 07.08.2018 ob 16:02
No, da je vojno proti SLO začel Hrvat Marković, je vsem znano, zakaj bi to stalno ponavljali.
Naj povedo raje, kaj sta se Tuđman in Milošević tik pred tem zmenila na srečanju v Karađorđevu?
Sicer niso veliko o tem dali v javnost, a nekaj se je gotovo ohranilo, posledice so pa bile, da je obrambni minister Špegelj potem moral zbežati preko Slovenije v Avstrijo, ker sta bila dogovorjena z Janšo, da se bomo skupaj uprli agresiji JLA, če do nje pride.
HRV so pa samo gledali, kako tanki gredo nad Slovenijo.
FemShepard
# 07.08.2018 ob 15:36
Vučić daje nacionalistične izjave in pumpa populacijo, ker ga čaka interni problem. To pa je skorajšnje priznanje Kosova.
kotzi
# 07.08.2018 ob 16:08
Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške...a se kar tako mislijo srbi..lepo...brihga me za njih...
ketner
# 07.08.2018 ob 17:25
Vučić ima prav. Hrvaški politiki nadaljujejo z genocidno politiko ustaške klerofašistične NDH. ki je v 2.sv. vojni okupirala tudi del Slovenije.
crtomirjansa
# 07.08.2018 ob 17:16
"Omenjeni vir ocenjuje, da je srbsko vodstvo zelo razjezila navzočnost ZDA in Izraela na slovesnosti ob obletnici Neviht".
Ko se te 2 pajdasa zdruzita na slovesnosti ti je vse jasno
redondo
# 07.08.2018 ob 16:03
To da izjaviš moraš biti res debil. Vsi vemo da je Sebija ta, ki je povzeočila vojno na ozemljih Bosne in Hrvaške ter potem tudi Črne gore, Makedonije in Kosova. Vsak normalen človek, ko ga negdo napade se brani in tako so vsi ti narodi branili svoje ozemlje. Vučiću rajši se bori za boljše jutri za svoj narod da ni toliko revščine in korupcije kot da klatiš neumnosti. V Europo neboš nikoli prišel z takim razmišljanjem.
infostriker
# 07.08.2018 ob 15:56
Kdo je prvi koga napadel? Srbi Hrvate al obratno?
sivi gandalf
# 07.08.2018 ob 15:52
srbija je edina evropska država po nemčiji, ki je izvedla genocid

če pa vas zanima resnična slika srbskega predsednika pa si poglejte njegov govor v glini

smešno da agresor misli da je žrtev
Acinho
# 07.08.2018 ob 18:40
Preberes 100 komentarjev in prakticno nihce ne omenja, da je 100 krat vecji problem obeh drzav in vseh narodov na teh obmocjih, ta da se iz celega Balkana danes, predvsem mladina izseljuje in da so te stevilke zastrasujoce. Vecina teh z terciarno stopnjo izobrazbe, kako so zadeve resne pa je pred meseci pokazal tisti mladi hrvaski znanstvenik, ki je odstopil pred ocmi javnosti in pred svojo sefico, ministrico, ki je prodajala meglo. Stanje v Srbiji ni nic boljse, kvecjemu slabse, o Bosni pa ni vredno izgubljati besed. A ti problemi ne zanimajo nikogar od tistih ki vladajo, vazno je da se vsakega avgusta dogaja prepucavanje o tem ali so Hrvati ves cas imeli namen da dosezejo etnicno cisto drzavo ali so bili Srbi tisti. Tako kot vse na Balkanu pa tudi ta zgodba ni crno-bela. In kdor zivi v zablodi da je v tej celi zgodbi tu ena stran povsem cista, druga pa povsem umazana, zivi v zablodah. In ravno tu je problem, ker OGROMNO ljudi na teh prostorih vidijo stvari samo tako. Samo lastne zrtve, samo svoje tragedije, ce pa zlocine na svoji strani ze vidis pa takoj isces nek bolj ali manj beden razlog da to opravicujes. Ce si eden teh, ki med "svojimi" siris tovrstna mnenja ki se nikakor ne skladajo z mnenjem vecine, pa si takoj izdajalec lastnega naroda, ali si ustasa ali cetnik (odvisno kateri strani pripadas) in podobno. Vse dokler bo tako, na teh prostorih ne bo srece in vedno bo manjkalo zelo malo, da se iskrica zaiskri...
grenadir
# 07.08.2018 ob 16:09
Je pa bila "Oluja" vsekakor ena od najbolj uspešnih ofenziv v zgodovini medplemenskih bojev..... Na področju, kjer so anulirali Srbe, je sedaj mir in tišina.... Dobesedno.... Tam poleg Srbov tudi Hrvatov kmalu ne bo več....
ti-ne
# 07.08.2018 ob 15:40
Ne veš kdo ima slabše politike, ki namesto da rešujejo probleme, jih vedno znova ustvarjajo.
samo.jug
# 07.08.2018 ob 16:24
Dačić ima na neki način zelo prav. Situacija v Jugoslaviji ob razpadu je bila sila podobna tisti v Rusiji, ko je Gorbačov čez noč ostal brez države, katere predsednik je bil, ko so nekdanje sovjetske republike razglasile samostojnost. Sam je naknadno priznal, da je imel možnost dvigniti orožje nad svoj narod/svoje narode, ampak se za to opcijo ni odločil. V Jugoslaviji je tedanje vodstvo propadajoče SFRJ hotelo ohraniti enotnost in integriteto Jugoslavije - ne pa Srbije! In ti prvi koraki so bili hitro reinterpretirani kot spopad med nacijami nekdanje Jugoslavije. Vojno se je dalo preprečiti, ampak žal je Zahodu bilo preveč v interesu, da se razkosa Jugoslavijo oz. ne samo razkosa, ampak praktično spravi na kolena. Današnje stanje na ozemlju nekdanje SFRJ je eden najbolj dovršenih napadov imperializma Zahoda, kjer Zahod skorajda ni izgubil niti enega svojega vojaka, danes pa so nam šefi, ki nam komandirajo iz svojih veleposlaništev....
Majestic12
# 07.08.2018 ob 16:10
Vsakič ko je Vučo zagotavljal da "Neče više nikad..." se je potem zgodilo ravno obratno. Srbija pa se zmanjšuje hitreje kot polarni led.
kotzi
# 07.08.2018 ob 16:09
Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške.....in kaj pravi nase zunanje ministrstvo ..,na to izjavo..saj omenja slovenijo...
sas
# 07.08.2018 ob 15:50
Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške

Naslednjič, če pride na obisk, mu ne smemo dat "3 zemičke" ampak samo 2 ...
Majestic12
# 07.08.2018 ob 15:38
Srbi se pač ne morejo sprijaznit s serijo porazov v zadnjih vojnah. Ta njihova retorika in kazanje s prstom na vse ostale v soseščini jim ne bo pomagala prav nič.
dalton1
# 07.08.2018 ob 19:31
Spet eden, ki trdi Srbi nič krivi. A je čisto pozabil na politiko Miloševiča 1989 in naprej, politiko izključevanja drugih, ki jo je podpiralo 90% Srbov.
hizli tren
# 07.08.2018 ob 17:47
-1
crtomirjansa

# 07.08.2018 ob 17:29
Prijavi neprimerno vsebino Iz kje vam to da je Vucic rekel da za enega ubitega Srba morajo ubiti 100 muslimanov? Nek vir prosim, ker ce je to res bi za tako izjavo moral na hladno za nekaj casa..

------------------------------------------------------
ah dej no. takiih izjav imajo srbski politiki na tisoče. evo ti na
https://www.youtube.com/watch?v=UGqv9CJb
d3U

link
osservatore
# 07.08.2018 ob 17:42
Čas okoli obletnice pogosto sproži besedne spopade med hrvaškimi in srbskimi predstavniki.

In tako bo nasledjnih 500 let.
General Maister
# 07.08.2018 ob 17:00
Ce se zgodovina zelo poenostavi lahko nekdo potegne crto in rece, da so Srbi napadli Hrvaško in BIH ter da:”su stigli na tenkovima a otisli sa traktorima”.

Zal je resnica nekje vmes. Miloseviceve eskapade s podporo general staba JLA so prebudile stare medplemenske zamere. Tako so Hrvati Srbom (pravoslavcem) na Hrvaskem vzeli pravico konstituvnega naroda in jih proglasili za manjsino ter jim za namencek pomahali v pozdrav s sahovnico s prvim belim poljem. Po tem res ni bilo potrebno veliko za upor proti zagrebski falangi. Tudi prvi oborozeni spopad so sprozile hrvaske enote z napadom na milicnisko postojanko Plitvice. Rezultat zgodbe je znan. Vsak pa se lahko legitimno vprasa kdo je za koga osvoboditelj in kdo okupator a zal ali pa tudi ne, zgodovino pisejo zmagovalci. Dejstvo in zakljucek pa je, da ni nihce prisel na “tenkovima” ampak verjetno na “magarcih” in konjih pred cca 400 leti. Najbolj smesna pa je neverjetna hrvaska mrznja vsega srbskega kot, da bi se sramovali svojega lastnega porekla (ali pa vsaj precejsnjega dela) saj kot je znano je “najbolji hrvat, pokatoliceni srbin” med drugim tudi veliki oce naroda Ante Starcevic in njegovi predniki po mamini strani.
Robert 2345
# 07.08.2018 ob 19:25
Oni se 23 let po vojni še vedno kregajo kdo je kriv obojim pa gospodarstvo propada ljudje revni tujci pa jim zemljo kupujejo za drobiž! Bolano!
Churchill W.
# 07.08.2018 ob 17:40
Kaj drugega pričakovati od naroda, ki še zločinov v Jesenovacu ne priznavajo, in to takih ko so se še SS-ovci zgražali nad krutostjo.

Drugače pa balkan kot balkan, kjer očitno še vedno velja nepisano pravilo oko za oko.
crtomirjansa
# 07.08.2018 ob 17:29
Iz kje vam to da je Vucic rekel da za enega ubitega Srba morajo ubiti 100 muslimanov? Nek vir prosim, ker ce je to res bi za tako izjavo moral na hladno za nekaj casa...
samo.jug
# 07.08.2018 ob 16:39
@ veza, infostriker

Mah, inflacije so bile v Jugoslaviji vseskozi v 80. letih, pa smo preživeli. Posojanje keša je bilo še najmanjši problem tedaj, kajti nacionalizem so s tujim kešem že davno napumpali, ko se je podpiralo individualce, ki so netili nezadovoljstvo in proteste po državi. Enak scenarij se je odvijal pri nas kot se je na Poljskem.
In, inforstriker, glede na to, da smo odšli iz Jugoslavije, katere del smo bili, se mi zdi tvoj komentar v bistvu kar malo hecen, ko me sprašuješ, ali smo bili krivi za razpad. Dejstvo je, da smo bili sokrivi v trenutku, ko smo spakirali kufer. Pač, se je zgodilo. Je pa dejstvo, da bi se dalo stvari urediti drugače.
ti-ne
# 07.08.2018 ob 16:33
samo.jug

# 07.08.2018 ob 16:24
Vojno se je dalo preprečiti, ampak žal je Zahodu bilo preveč v interesu, da se razkosa Jugoslavijo oz. ne samo razkosa, ampak praktično spravi na kolena. Današnje stanje na ozemlju nekdanje SFRJ je eden najbolj dovršenih napadov imperializma Zahoda, kjer Zahod skorajda ni izgubil niti enega svojega vojaka, danes pa so nam šefi, ki nam komandirajo iz svojih veleposlaništev...

#####
Najlažje je krivdo spraviti na druge.
Edini, ki bi lahko preprečili vojno so bili jugo politiki.
Pa niso. Eni so non stop težili z jogurt in balvan revolucijami.....
Vučič ni daleč od Miloševića in Kolinda od Tuđmana.
ti-ne
# 07.08.2018 ob 15:45
Nikolaj

# 07.08.2018 ob 15:4
Najprej Jesenovac, nato pa Nevihta

#######
Se ti ne zdi, da imaš vmes nekakšno luknjo.
ijagodn1
# 07.08.2018 ob 20:31
Milošević = Tuđman

Slovenija je bila del YU, vse ostalo,
čisto vse ostalo, je svetlobna leta stran.
wta
# 07.08.2018 ob 19:40
Srbska politika išče zunanjega sovražnika da zakrije sledi svoje nesposobnosti. Hrvaška ni pregnala Srbov ampak so jim takratne srbske oblasti ukazale evakuacijo. Celo nekateri srbski paravojaki so priznali, da ni bilo razloga za evakuacijo, ker Hrvaška vojska ni predstavljala nobene grožnje za civiliste ampak zgolj za paravojaške enote.

Vučič je kot kaže tudi pozabil, da je najprej Srbija okupirala 37% hrvaškega ozemlja iz katerega je pregnala Hrvate. Pozablja tudi, da so Srbi okupiral velik del BiH, če smo natančni ozemlje današnje "republike" srpske, ki je še danes pod okupacijo.
glasnost
# 07.08.2018 ob 18:08
Spomnimo se - memorandum Srbske akademije znanosti in umetnosti iz leta 1986 je terjal nacionalno in kulturno celovitost srbskega naroda, neodvisno od republike ali pokrajine, v kateri živi, torej so zahtevali unijo Srbov ne glede na republiške meje.

V letu 1988 je Miloševićevo mitingaško gibanje prisililo k odstopu partijsko vodstvo v Vojvodini in nato še na Kosovu, v obeh so Srbi nastavili svoje ljudi, s čimer so praktično ukinili avtonomijo teh pokrajin, leta 1989 pa je sledil enak scenarij še v Črni gori. Predstavnik BiH v Predsedstvu Jugoslavije pa je že tako bil Srb. Tako so imeli Srbi v Predsedstvu SFRJ zagotovljeno večino glasov (5 od 8).

Cilj Srbov je takrat bil: a.) ustvariti Jugoslavijo, v kateri bo imela vodilno vlogo Srbija, b.) če to ni možno in bo SFRJ razpadla, združiti vse pokrajine s srbskim prebivalstvom v samostojno Srbijo.

Kako se je potem razpletlo, pa vemo.
infostriker
# 07.08.2018 ob 17:04
@samo.jug

"Dejstvo je, da smo bili sokrivi v trenutku, ko smo spakirali kufer. Pač, se je zgodilo. Je pa dejstvo, da bi se dalo stvari urediti drugače."

Vidiš, tega ne bomo nikoli vedeli, zakaj se je to zgodilo. Ampak dejstvo je, da se je izmed vseh držav prva odcepila prav Slovenija. Razlogov pa je seveda lahko več, tudi finančni kolaps, ki se je kazal na vidiku? Morda vpliv zahoda, ker jim je ustrezalo da Jugoslavija razpade? Morda nesoglasja notranje politike v takratni državi? Lahko tudi kombinacija vsega naštetega.
RJSlo
# 07.08.2018 ob 16:55
Dačić: Nezakonita odcepitev Slovenije in Hrvaške
---------------------------------------------------------
No ja. SIcer škoda časa, toda ... Srbija je prva oziroma najprej spremenila svojo ustavo in Srbijo razglasila kot samostojno državo v sklopu, ali izven, odvisno od potreb, SFRJ. Nato so vdrli v monetarni sostem, pokradli okoli 2 miliarde DEM, ostalo je zgodovina.

Vrnimo se v leto srbske bvelike zmage oziroma poraza an Kosovem polju. Kasneje so "poraženci" zasedli in obdržali Srbijo skoraj celih 500 let. Turki pač niso dojeli, da so poraženi. Kaj se je dogajalo med ww1, oziroma med prvo bežanijo ostankov srbske vojske na Kosovu in v Albaniji? Koliko žrtev je zahteval umik oziroma bežanija srbskih četnikov na Primorskem?

Kaj so naredili srbski četniki z ustanavljanjem nekakšne vlade na Primorskem? Zgodovinarji vedo povedati, da je, po koncu ww2, na Primorskem ostalo kar nekaj Srbov. So med njimi tudi četniki oziroma nekdanji četniki, preoblečeni v partizane?

P. S. Ob vsem tem je najbolj zanimivo, kako Srbi namerno izpuščajo podatke o hrvaških žrtvah in beguncih na začetku vojne leta 1991. Naj razkrijem še en podatek oztiroma obnovim govorice. Ko se je začela vojna na Hrvaškem je bilo kar nekaj hrvaških beguncev, za katere pa so, vsaj za večino, poskrbeli Hrvati sami. Samo nekaj jih je prišlo v Slovenijo ali naprej na Zahod.

Po začetku vojne v BiH se je proti Sloveniji in Zahodu zlilo večdesettisoč glava množica beguncev, med njimi tudi mladi moški. Slovenija jih je sprejela okoli 85.000.

Na hrvaški strani se je borilo med 300 - 800 slovenskih prostovoljcev, na srbski strani pa Srbi iz Slovenije in samo nekaj prostovoljcev. Vsi podatki so dosegljivi v Arhivu RTV SLO.
veza
# 07.08.2018 ob 16:04
Srbi

morajo pozornost lastne javnosti odvriti od dogodokov na Kosovem, tam bodo spet pokadili.
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 20:16
Jugoslovanski ljudje so eni najbolj pokončnih in talentiranih ljudi na svetu in še vedno mislim, da je bila Jugoslavija, brez komunisitčne navlake dobra ideja in bi bila tudi danes velik slovanski branik pred širjenjem globalizma.
---------------------
'jugoslovanskim' ljudem manjka temelj oz. bistvo-
PAMET V GLAVI !!!

zastonj je talent in pokončna drža,če ni pameti v tikvanduri...
komunisti so vsaj 'kolikor tolikor' ta 'baksuzna' plemena na 'vajetih' držali,ko pa so popustili smo vsi videli kaj se je zgodilo in kaj se dogaja...
zabiti,nesposobni,prevarantski,lenuharsk
i,požrešni,butasti,samohvalisavci...in prodane duše...
to so 'jugoslovanski' ljudje in politiki...

je žaljivo,je grobo,je nesramno...rečeno,ampak tako pač je...
in taka 'plemena' bodo 'branik' pred globalizmom?
ja,pa ja de...

kar je vredno med nami je samo umetnost.(proza,poezija,glasba,gledališ
če,arhitektura...)..to pa so ustvarjali ljudje,ki so 'IZJEME' ...izjeme,ki potrjujejo pravilo...te naše 'baksuznosti'...

p.s. od Triglava do Vardara,od Djerdapa do Jadrana-
je vse v lasti tujcev...in to od vedno...to,da smo mi v SFRJ mislili,da smo 'gospodarji na svoji zemlji' je bila samo 'dobra volja' svetovnih velesil in prav nič drugega...
kako boš ti,pri mili volji gospodar na svoji zemlji,če si ZAKREDITIRAN?
kako?

vsi rabimo KATARZO...vsi...

in potem mogoče bi bilo kaj iz nas...

vse do takrat pa bomo gledali in poslušali bedarije...
no,na srečo brez žvenketanja orožja...ker je pač NATO cel Balkan 'zagrabil'...
ampak bog ne daj,da se 'umakne'...
glasnost
# 07.08.2018 ob 18:36
...kdor vse gleda .le od nastanka Miloševića je marsikaj spregledal..... od atentata na Stjepana Radića - zahteval recimo Veliko Hrvaško - 1928 v Narodni skupščini....izvajalec pa Črnogorec.......

Ja, saj je že kralj Aleksander uvidel, da so nacionalizmi v Jugoslaviji tako močni, da lahko državo obdrži skupaj, samo če razglasi diktaturo. Enako je bilo po letu 1945 - dokler so komunisti držali diktaturo in onemogočali nacionalizme, je še šlo. Potem pa ne več.
RJSlo
# 07.08.2018 ob 16:57
Z ozemlja Hrvaške je bilo med operacijo pregnanih četrt milijona Srbov.
-----------------------------------------------------
No ja. Zavajate javnost? Niso bili pregnani, temveč so se na podlagi ukazov iz Belega mesta odločili za beg. O tem je na spletu dovolj dokazov, pisnih in video posnetkov.
FireBurn
# 07.08.2018 ob 16:46
Srbi se delajo močne in pomembne, njihova realnost pa je revščina.

Pravljičarji jim jaz pravim.
ti-ne
# 07.08.2018 ob 16:38
Sun1988

# 07.08.2018 ob 16:23
Ne Srbija ne JNA nista napadle Bosne, kar ne moremo reči za Hrvaško (vsaj na začetku) pa tudi Slovenijo. Srbija je kriva edino, ker ni dovolj naredila, da bi preprečila Srebrenico - tako glasi uradna Haška sodba

######
Od kod so topovi, s katerimi so Srbi nekaj let nepretrgoma obstreljevali Sarajevo....etc?
veza
# 07.08.2018 ob 16:27
Sun1988
# 07.08.2018 ob 16:23

@veza

Neumnost si zdaj povedal. Ne Srbija ne JNA nista napadle Bosne,


umiri se, govorim o paravojaških enotah, ki so preko Drine iz Srbije prišle v Bosno, hoteli so priti tudi v Makedonijo, pa je nekdo imel malo soli v glavi in nekaj sto vojakov ZDA je to preprečilo
Kazalo