Raziskovalci treh univerz so ugotovili, da je bilo med letoma 1946 in 2014 zlorabljenih skoraj 3.700 mladoletnikov. Foto: EPA
Raziskovalci treh univerz so ugotovili, da je bilo med letoma 1946 in 2014 zlorabljenih skoraj 3.700 mladoletnikov. Foto: EPA
Reinhard Marx
Kardinal Reinhard Marx, vodja nemške škofovske konference, je predstavil ukrepe, med katerimi je razprava o celibatu. Foto: Reuters

Na škofovski konferenci v mestu Fulda so odločili, da bodo s strokovnjaki opravili razpravo o celibatu in katoliški spolni morali. Cerkev bo tudi skušala ugotoviti, "kdo poleg storilcev nosi institucionalno odgovornost za zlorabe", so zapisali v objavljeni izjavi, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Žrtvam nameravajo pomagati. Med drugim jim bodo omogočili pogovore s strokovnjaki. Vzpostavili bodo posebne kontaktne točke, na katerih se bodo z žrtvami pogovorili o zahtevkih za odškodnino.

Ukrepe so predstavili po uradni objavi poročila, ki ugotavlja, da je 1.670 nemških klerikov v letih 1946 in 2014 zlorabilo skoraj 3.700 mladoletnikov in ustrahovalo svoje žrtve, da so o zlorabah molčale. Prav tako je 60 odstotkov klerikov ostalo nekaznovanih.

Strukture v Cerkvi omogočajo nadaljevanje zlorab
Raziskovalci treh univerz, ki so pripravili v torek predstavljeno poročilo, so opozorili na problematične strukture, ki omogočajo nadaljevanje zlorab v Cerkvi. Izpostavili so tudi celibat in težave na področjih spolnosti, predvsem istospolne usmerjenosti.

Številni duhovniki, ki so zlorabljali otroke, so bili premeščeni v druge župnije, ki niso bile opozorjene na njihovo zločinsko preteklost. Le eden od treh spolnih prestopnikov oz. 566 od 1.670 obtoženih je svoja dejanja pojasnilo na disciplinskem zaslišanju Cerkve. 154 teh primerov se je končalo brez kazni, 103 pa le z opozorilom. Nemška Katoliška cerkev se je žrtvam opravičila za vse napake in povzročeno bolečino.

Žrtve zahtevajo izločitev storilcev
Žrtve zlorab so medtem kritične do poročila, ker da ne vsebuje ukrepov za izločitev storilcev. Pozvali so Cerkev, naj temeljito revizijo zlorab opravijo neodvisni strokovnjaki. Zavzemajo se tudi za izplačilo odškodnin žrtvam.