Matteo Salvini je podprl Di Maia v obtožbah zoper Francijo. Foto: Reuters
Matteo Salvini je podprl Di Maia v obtožbah zoper Francijo. Foto: Reuters

Razlog za to so po Salvinijevih besedah francoski energetski interesi v tej severnoafriški državi, ki so v konfliktu z interesi Italije, poroča Reuters.

"V Libiji Francija nima interesa za stabilizacijo razmer, verjetno ker ima naftne interese, ki so nasprotni interesom Italije," je Salvini dejal za italijansko televizijo Canale 5.

Namestnik italijanskega premierja Luigi Di Maio je sprva okrivil Francijo za množični prihod afriških prebežnikov v Evropo in jo obtožil, da je afriške države s svojo "kolonizatorsko" politiko spravila na beraško palico.

Salvini iz koalicijske protipriseljenske stranke Liga je zdaj podprl Di Maia, vodjo vladnega Gibanja petih zvezd. Dejal je, da Francija želi izkoriščati afriška bogastva, namesto da afriškim državam pomaga razviti njihova gospodarstva. Omenil je primer Libije, kjer vlada kaos po zrušenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki so ga vojaško podprle zahode države.

O zadnjem diplomatskem sporu s Francijo je Salvini v torek dejal, da sosednja država nima razloga za jezo, saj je sama z meje "odvrnila več deset tisoč migrantov" in jih "zapustila, kot da so živali". Dodal je, da Italija "ne bo sprejemala učnih ur o človečnosti od Macrona".

Gre za tekmo med Salvinijem in Di Maiem?

Reuters navaja neimenovani vir v francoski diplomaciji, ki je dejal, da Salvini daje takšne izjave verjetno, ker meni, da ga bo Di Maio s tovrstno retoriko prehitel. Tako Salvinijeva Liga kot Di Maievo Gibanje vodita odločno kampanjo pred majskimi volitvami v Evropski parlament, obe stranki pa skušata pokazati, da sta prelomili z običajnimi politikami levo- in desnosredinskih strank.

Vir je še dejal, da so obtožbe na račun vloge Francije v Afriki neutemeljene in da si Francija prizadeva za stabilizacijo Libije, preprečevanje širjenja terorizma in omejevanje prihoda prebežnikov v Evropo.