Evropa
(7)
Francija
Francoski študentje v Parizu protestirajo proti načrtovani reformi visokega šolstva, ki predvideva strožja merila za vpis na univerze. Foto: EPA
VIDEO
Stavki v Belgiji in Franc...

Dodaj v

Študentje v Franciji "zasedli" fakultete: izpiti odpadli

Francoska vlada želi zaostriti vpis na visokošolske ustanove
14. maj 2018 ob 21:51
Lyon/Marseille - MMC RTV SLO, STA

Na stotine študentov v Lyonu in Marseillu je v ponedeljek ostalo brez izpitov, potem ko so študentje onemogočili dostop do fakultet v znak nestrinjanja s francosko vlado, ki želi zaostriti sprejem na fakultete.

V Lyonu je tako brez izpitov ostalo približno 800 študentov, saj je približno 300 protestnikov na dveh mestih s človeško verigo zaprlo dostop do fakultet. V Marseillu pa je od 60 do 80 študentov blokiralo pravno in ekonomsko fakulteto, ko jih je želela odstraniti policija, pa se je protestnikom pridružilo kakšnih 30 sindikalnih aktivistov. Brez izpitov je ostalo približno 700 študentov.

Študentje so protestirali tudi na zahodu države v Rennesu, a je policija tam protestnike nenasilno odstranila. Že prejšnji teden so morali odpovedati izpite na univerzah v Arcueilu, v Nanterru v predmestju Pariza in v Grenoblu.

Študentje že več mesecev protestirajo proti februarja napovedanim reformam francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki zahteva strožja merila za vpis na univerze. Trenutno imajo dostop do javnih univerz v Franciji vsi, ki so uspešno zaključili srednjo šolo, stroški šolanja pa so omejeni na nekaj 100 evrov na leto.

Visoko šolstvo v Franciji brezplačno
Visoko šolstvo je dostopno tako rekoč vsakomur, kar je privedlo do prenatrpanosti univerz, saj se je v zadnjih desetletjih močno povečalo število ljudi s končano srednjo šolo. Posledično je večji vpis na univerze, pa tudi število tistih, ki šolanja na fakultetah ne končajo. Ne glede na to pa številni študentje napovedane reforme in zaostrovanje meril za vpis na univerzo vidijo kot napad na brezplačno visoko šolstvo za vse.

Predvsem za skrajno levo usmerjene študente, ki prevladujejo na protestih, pa gre za veliko več kot izobraževanje. Spominjajo na študentske proteste iz leta 1968, ki so pred natančno 50 leti spodbudili socialno revolucijo.

Ne glede na proteste pa na francoskem ministrstvu za izobraževanje zagotavljajo, da bodo izpite na univerzi izpeljali, pa čeprav je nekaj univerz še vedno tako rekoč v celoti blokiranih. Proti protestom je tudi del študentov in v petek so si v Arcueilu nekateri nasilno želeli utreti pot na univerzo, da bi tam opravili izpite.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
huntelaar
# 14.05.2018 ob 23:57
Tut pri nas bi bilo pod nujno potrebno zaostrit vpisne pogoje in vpisna mesta razpisovat pametno, s poudarkom na naravoslovnih in tehničnih študijih!
smithies
# 15.05.2018 ob 00:25
In vsakemu, ki ne dokonča študija v npr. 2 dodatnih letih, zaračunati vse stroške, ki jih je država zanj plačala. Ker nekateri se malo zafrkavajo na faksu, denar gre pa v prazno. Namesto, da bi se delalo na kvaliteti študentov imamo kvantiteto.
unitrode
# 15.05.2018 ob 06:47
Študenti imajo prav: treba je dati možnost vpisa večjemu številu študentov in potem v prvem letu opraviti selekcijo; predvsem pa pametno razporediti vpisna mesta (ne tako kot pri nas: v 70 letih je bilo 57 % diplomantov naravoslovja in tehnike, predlani samo 14 %- dober delež višanju blabla fakultet so prispevale Jambrekove in podobne "fakultete", kjer lahko dobiš doktorat brez tega da bi kaj objavil v Gorenskem glasu ali podobni znanstveni literaturi).
Bubbles
# 14.05.2018 ob 23:39
aaaaa........eeeeee.......a je pri nas kaj drugače?
Bivši uporabnik
# 14.05.2018 ob 22:43
se jim ni dalo učiti za izpite
Binder Dandet
# 15.05.2018 ob 16:43
Se mi zdi, da od evropskih držav študenti samo še v Franciji migajo, ko je treba.
vrtojb5
# 14.05.2018 ob 22:36
Bravo Francija, ne pustite se makaronu.
Kazalo