Vetrovi dosegajo hitrosti 220 kilometrov na uro. Foto: AP
Vetrovi dosegajo hitrosti 220 kilometrov na uro. Foto: AP

"Spopadamo se s preizkušnjo najhujše vrste," je povedal premier Voreqe Bainimarama. "Moramo držati skupaj kot ljudje in skrbeti drug za drugega. Bodite pozorni in bodite pripravljeni," je dejal in ob tem prebivalce pozval, naj ne zapuščajo domov. "Grožnja, da vas zadenejo razbitine, je izjemno velika," je opozoril.

Močan tropski vihar Wilson, katerega vetrovi v povprečju dosegajo 220 kilometrov na uro in sunke do 315 kilometrov na uro, je prvi vihar pete stopnje, ki je kdaj prizadel Fidži. Državni urad za krizno upravljanje je sporočil, da so v državi z okoli 900.000 prebivalci vzpostavili 758 evakuacijskih centrov.

Wilson je sicer popoldne po lokalnem času kosil po bolj severnem predelu otočja in naj bi po neuradnih podatkih s podrtimi drevesi in odkritimi strehami povzročil gmotno škodo.

Vihar se sicer že teden dni smuka okoli južnega Pacifika. Na območju so viharji pogosti, njihov vpliv pa je težko napovedati; včasih huda neurja povzročijo veliko škode, spet drugič pa vihar mine razmeroma neopazno.