Rodrigo Duterte je novi filipinski predsednik. Foto: EPA
Rodrigo Duterte je novi filipinski predsednik. Foto: EPA

"Jasno je, da je župan Duterte naslednji predsednik Filipinov," je dejal kandidat sedanje vlade Roxas in dodal: "Spoštujmo in sprejmimo odločitev ljudi," poroča nemška tiskovna agencija DPA. Duterte je po 91 odstotkih preštetih glasov prejel 39 odstotkov glasov podpore oziroma 15,31 milijona, sledi pa mu Roxas z dobrimi 23 odstotki oziroma 9,2 milijona glasov, kažejo podatki katoliške organizacije Parish Pastoral Council on Responsible Voting.

Na tretjem mestu je glede na neuradne podatke z osmimi milijoni glasov pristala senatorka Grace Poe, ki je v ponedeljek zvečer že priznala poraz. Duterte, ki se ga zaradi njegove ostre drže do kriminala drži vzdevek Kaznovalec, se na te rezultate uradno še ni odzval. Sicer pa je že prej napovedal, da bo v pol leta po izvolitvi izkoreninil kriminal, tako da bo varnostnim silam ukazal, naj pobijejo kriminalce. Zatrdil je, da jih bo dal pobiti na tisoče.

Roka prijateljstva nasprotnikom na volitvah
71-letni Duterte je sicer sprožil val ogorčenja, ko se je na predvolilnem zborovanju pošalil, da bi posilil avstralsko misijonarko, ki je bila spolno zlorabljena in umorjena med uporom v enem izmed filipinskih zaporov leta 1989. Svojo hčerko, ki je javno spregovorila, da je bila spolno zlorabljena, je označil za "kraljico dramatiziranja", poslancem pa je zagrozil, da bo ukinil kongres, če ne bodo spoštovali njegovih ukazov.

Podporo v vseh slojih filipinske družbe si je pridobil, ker se predstavlja za politika, ki ni pripadnik vladajočih elit in hitro postreže z rešitvami za trdovratne probleme, kot sta kriminal in revščina. Duterte je v ponedeljek omilil svoje ostre nastope in po ostri kampanji pozval k spravi. "Ponujam roko prijateljstva tistim, ki so bili na teh volitvah moji nasprotniki," je dejal.