Proteste v Londonu je organizirala skupina Ljudska skupščina. Foto: Reuters
Proteste v Londonu je organizirala skupina Ljudska skupščina. Foto: Reuters

Največje zborovanje je v Londonu, kjer so se protestniki zbrali v finančnem središču mesta in se nato odpravili proti poslopju parlamenta. Pridružilo se jim je tudi več znanih obrazov, na primer komik Russell Brand in pevka Charlotte Church. Demonstracije potekajo ob spremstvu pihalnih godb in bobnov, na njih pa sodelujejo opozicijski politiki in sindikalisti. Organizatorji so ocenili, da se je zbralo 75.000 udeležencev, ki nosijo napise "Brez varčevanja", "Revni plačujemo za pohlep bankirjev" in "Torijci, ven!".

Zbrani po ulicah britanske prestolnice korakajo s transparenti, na katerih z različnimi slogani pozivajo h koncu varčevalnih ukrepov. Te so konservativci izvajali že v predhodni koalicijski vladi z liberalnimi demokrati, nove ukrepe napoveduje finančni minister George Osborne.

Protestniki želijo izpostaviti posledice, ki so jih prinesli predhodni varčevalni ukrepi v javnih storitvah - nacionalnem zdravstvenem sistemu (NHS), sociali in izobraževanju. Obenem svarijo pred učinki novih ukrepov, ki naj bi jih Osborne razkril v novem proračunu na začetku julija.

Podobna shoda z več tisoč udeleženci potekata tudi v Liverpoolu in Glasgowu.

foto: Reuters