Zlata kočija tehta 14 ton, vleče pa jo 200 vojakov. Foto: Reuters
Zlata kočija tehta 14 ton, vleče pa jo 200 vojakov. Foto: Reuters
Tajska
Žalujoči so oblečeni v črno. Foto: Reuters
Upepelitev tajskega kralja

Slovesni obred upepelitve je v prestolnico Bangkok privabil četrt milijona Tajcev. V kraljevi palači so izvedli več budističnih obredov, nato pa so žaro skupaj s krsto, v kateri so kraljevi posmrtni ostanki, naložili na razkošno kočijo, na kateri so jo pripeljali do krematorija. Kraljeve posmrtne ostanke so upepelili na pozlačeni, 50 metrov visoki grmadi v središču Bangkoka, ki simbolizira goro Meru, središče vesolja v budistični, hindujski in džaistični kozmologiji. Grmado je prižgal njegov edini sin, novi tajski kralj Maha Vadžiralongkorn oziroma Rama X. Obred si je od blizu ogledalo okoli sedem tisoč ljudi, čeprav so njegovo truplo dejansko sežgali na kasnejši zasebni slovesnosti.

Pozlačena struktura je bila okrašena z desetinami kipov živali, božanstev in mitoloških bitij iz budističnega in hindujskega izročila. Osrednje mesto so dobile skulpture psov pokojnega kralja. Okoli glavnega stolpa je stalo osem manjših struktur, ki predstavljajo gore okoli Meruja in verjetno simbolizirajo tudi Bumibolov naziv devetega monarha dinastije Čakri - Rama IX. Obsežno prizorišče, ki so ga gradili skoraj leto dni, obuja spomine na številne Bumibolove socialne projekte.

Krsto in žaro so upepelili, s čimer so njegovi duši v skladu z budističnim verovanjem omogočili prehod v posmrtno življenje. Pogreb bo tudi praznovanje kraljevega odhoda v nebesa, pri čemer bodo imeli pomembno vlogo glasba in tradicionalni plesalci, slovesnost je pospremilo več kot 3.000 glasbenikov. Slovesnost se bo sicer nadaljevala do ene ure zjutraj po srednjeevropskem oziroma do šeste ure zjutraj po lokalnem času.

90 milijonov dolarjev
Celoten obred je potekal v skladu z večstoletno tradicijo in je stal 90 milijonov dolarjev. Bumibola so pogosto imenovali "oče naroda", državi pa je vladal kar 70 let.

Naslednje tri dni bodo sledili obredi, med katerimi bodo odstranili kraljeve ostanke iz pepela. Pepel bodo odnesli v veliko palačo, ostanke pa bodo shranili v dveh svetiščih. Na čelu pogrebne procesije bosta kralj Rama X. in njegova sestra princesa Maha Čakri Sirindhorn. Za zdaj ni znano, kakšno vlogo bo imela Bumibolova soproga kraljica Sirikit.

Kremacije so se udeležili visoki predstavniki več kot 40 držav, med njimi britanski princ Andrew, japonski princ in princesa Akišino, nizozemska kraljica Maxima, kralj in kraljica Butana ter ameriški obrambni sekretar James Mattis.

Zaradi obreda je danes na Tajskem državni praznik, zato so tudi vsi uradi in podjetja zaprti. Vse ceste v zgodovinskem predelu Bangkoka so zaprte. Večina Tajcev je oblečena v črno. Za turiste to ni potrebno, so pa oblasti vse tujce v državi pozvale, naj izberejo dnevu primerna oblačila in se obnašajo dostojno.

Upepelitev tajskega kralja