Prestrašene deklice na makedonsko-grški meji so med prerivanjem prebežnikov izgubile svoje starše. Foto: Reuters
Prestrašene deklice na makedonsko-grški meji so med prerivanjem prebežnikov izgubile svoje starše. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonsko-grška meja
Na makedonsko-grški meji naj bi bil med prerivanjem prebežnikov ranjen otrok. Foto: Reuters
false
Makedonska policija je čez mejo spustila družine z otroki. Foto: Reuters
Makedonsko-grška meja
Nekaj prebežnikov je bilo ranjenih zaradi drobcev šrapnela, ki so se razleteli po razstrelitvi šokbombe. Foto: AP
Dramatične razmere na makedonsko-grški meji
Makedonija vzpostavila živi zid proti beguncem

Napetost med prebežniki in makedonsko policijo na mejnem prehodu Gevgelija bi po izgredu lahko prerasla v nov spopad. V konfliktu na meji so bili ranjeni otroci, številne družine so ločene.

Makedonija je v četrtek zaradi navala prebežnikov razglasila izredne razmere in zaprla svojo južno in severno mejo. Policija je poleg poostrenega nadzora na mejnem prehodu pri Gevgeliji vzpostavila pravi živi zid, pri tem pa so na mejni črti raztegnili dva pasova 300 metrov bodeče žice. Na meji so tudi vojaške enote in oklepna vozila.

V petek popoldne so čez mejo vendarle spustili 800 ljudi, med njimi večinoma družine z otroki in nosečnice. To je zelo razjezilo preostale preseljence, ki brez vode in hrane že drugi dan čakajo na prestop meje in spijo pod milim nebom.

Skupina prebežnikov je zato v dnevu in pol že drugič poskusila nasilno prebiti grško-makedonsko mejo, a brez večjega uspeha. V kaotičnem prerivanju je deset ljudi omedlelo. Ranjeni so bile tako ženske kot otroci, številne družine so ločene in še vedno niso našle svojih bližnjih, poroča srbski B92. Srbski medij še piše, da je pred prebežniki neusmiljena deževna noč, zato se bodo številni skrivali med grmičevjem in pod drevesi.

Ranjena policist in otrok
Še predtem je v noči na petek makedonska policija proti najmanj 3.000 prebežnikom z Bližnjega vzhoda, iz Afrike in Azije uporabila šokbombe in solzivec, ko so mejo poskusili prebiti prvič v noči na petek. Pri tem je bilo ranjenih najmanj osem prebežnikov, med njimi tudi otrok, zaboden naj bi bil policist.

Po poročanju očividcev je bil makedonski policist ranjen med tem, ko so prebežnikom pregledovali dokumente. Eden izmed preseljencev naj bi naglo potegnil nož in z njim zabodel policista v trebuh. Ta se je zgrudil na tla. Policista so prepeljali v bolnišnično oskrbo, ali je napad preživel, ni znano, poroča srbski B92.

Amnesty: Ne spopadate se z izgredniki
Človekoljubna organizacija Amnesty International kritizira poročila o nasilju makedonskih varnostnih sil nad begunci. "Vsaka država lahko nadzoruje svoje meje, a ta paravojaški odziv je nesprejemljiv in kršitev mednarodnega prava. Makedonske oblasti se odzivajo, kot da se spopadajo z izgredniki, in ne z begunci, ki bežijo pred konfliktom in preganjanjem," je zapisala namestnica programskega direktorja za Evropo in srednjo Azijo pri organizaciji Amnesty International Gauri van Gulik.

Sicer pa se nemočni ljudje, večina jih je iz Sirije, od koder so pobegnili zaradi državljanske vojne, pritožujejo nad brutalnostjo makedonske policije. Tako naj bi neki policist udaril prebežnico, zaradi česar so jo morali prepeljati v bolnišnico, a informacija po poročanju B92 ni uradno potrjena.

Dnevno do dva tisoč beguncev
Makedonija je letos skupaj z Grčijo in Srbijo postala osrednja prehodna država za migrantski tok prek Zahodnega Balkana. V zadnjih mesecih je po uradnih podatkih Skopja prek države potovalo 44 tisoč ljudi, zadnja dva tedna pa je iz Grčije prihajalo tudi po dva tisoč beguncev dnevno, kar je povzročalo kaos pri vkrcavanju na vlake proti severu. Podobni prizori se nato ponavljajo tudi na severu v Kumanovu, kjer begunci prestopajo v Srbijo.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je vlado v Skopju pozval, naj naredi več za reševanje krize in omogoči dostojno namestitev beguncev, ki množično prihajajo vsak dan. Edini sprejemni center za migrante v Gevgeliji je poleg tamkajšnje policijske postaje, v njem pa je prostora za samo 165 ljudi. Številni se sprašujejo, kakšen je namen makedonske vlade, saj begunci običajno v dobrem dnevu z vlaki prečkajo in zapustijo sicer eno najrevnejših evropskih držav.

Julija v Grčiji toliko beguncev kot lani v vsem letu
Zapora, vpeljana z lokalnimi izrednimi zaporami, naj bi prekinila begunski tok, kar že skrbi Grčijo. V zadnjem mesecu je na grških otokih pristalo kar 50 tisoč beguncev, v celotnem letu pa že 160 tisoč. Za primerjavo: lani je v Grčijo pribežalo dobrih 50 tisoč beguncev. Makedonska zapora meje bi tako v Grčiji ujela na desettisoče ljudi, katerih primarni cilj po odhodu iz Turčije je Madžarska. Ko na Madžarskem pridobijo dovoljenje za potovanje, pa je nato odprto celotno schengensko območje znotraj večine Evropske unije.

Bolgarija pripravljena z vojsko zavarovati mejo
Svoje mejne prehode bo z vojsko obvarovala tudi Bolgarija, ki se boji, da bi prebežniki zaradi razmer na grško-makedonski meji svojo pot preusmerili proti Bolgariji. Bolgarska notranja ministrica Rumjana Bačvarova je novinarjem dejala, da v državi še niso zaznali "resnega povišanja" števila migrantov, da pa se je danes več pristojnih državnih funkcionarjev sešlo s premierjem Bojkom Borisovom in se pogovarjalo o morebitnih dodatnih ukrepih.

Do zdaj je bila Bolgarija osredotočena na ustavitev preseljencev pri prečkanju njene meje s Turčijo, kjer je namestila dodatnih tisoč policistov in še širi svojo 30 kilometrov dolgo ograjo. Bolgarija je članica EU-ja, ni pa del schengna. Ograjo na meji Srbijo gradi tudi Madžarska; dela naj bi bila končana do konca avgusta.



Dramatične razmere na makedonsko-grški meji
Makedonija vzpostavila živi zid proti beguncem