Na poslopju regionalnih oblasti v Harkovu so zaplapolale ruske zastave. Foto: Reuters
Na poslopju regionalnih oblasti v Harkovu so zaplapolale ruske zastave. Foto: Reuters

Poslopje v Donecku je obkolilo okoli 1.500 protestnikov in nekaterim izmed njih je uspelo vdreti kljub močni prisotnosti varnostnih sil, ki so proti njim uporabile vodni top.

Doneck je domači kraj odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in je bil v preteklih tednih prizorišče več proruskih protestov. Tako kot v drugih mestih na vzhodu so protestniki zahtevali odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji.

Podoben protest je potekal tudi v Harkovu, kjer so tako kot v Donecku zavzeli vladno poslopje, na katerem so nato zaplapolale ruske zastave

V Lugansku ob meji z Rusijo je skupina protestnikov napadla krajevni urad ukrajinske varnostne službe SBU. Protestniki naj bi pri tem podrli vrata in metali dimne bombe ter kamenje.

SBU je v mestu v soboto prijel 15 oboroženih moških, ki naj bi pripravljali zasedbo nekaterih državnih poslopij.

Avakov krivi Putina
Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je dejal, da je v ozadju zavzetja vladnih poslopij na vzhodu Ukrajine ruski predsednik Vladimir Putin. Hkrati je obtožil Janukoviča, da deluje skupaj s Putinom pri podpihovanju napetosti na tem območju.

Zaradi incidentov je začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov odpovedal obisk Litve, kamor bi moral odpotovati v ponedeljek, in sklical sestanek vodij varnostnih služb.

Našli truplo novinarja
V bližini ukrajinske vasi Vigrajev so odkrili truplo novinarja in člana nacionalistične stranke Svoboda Vasila Sergijenka, ki je bil ugrabljen dan prej. Sergijenko je bil eden izmed organizatorjev protivladnih protestov v Kijevu, ki so vodili do odstavitve Janukoviča.

Iz stranke Svoboda so sporočili, da so bili na truplu znaki mučenja - razbili so mu glavo in poškodovali kolena. V stranki so še pojasnili, da so Sergijenka v petek pred njegovim domom ugrabili trije moški, ga po kratkem prerivanju stlačili v avtomobil in ga odpeljali.

Umorjeni novinar je delal za krajevni nacionalistični časopis Nadrosia. Teden dni pred ugrabitvijo so mu grozili neznanci. Svoboda je prepričana, da je ugrabitev povezana z njegovim pisanjem o vplivnih krajevnih poslovnežih.