Jovanko Broz so pokopali zraven njenega moža Josipa Broza - Tita. Foto: Reuters
Jovanko Broz so pokopali zraven njenega moža Josipa Broza - Tita. Foto: Reuters
Beograd
Od Jovanke Broz so se poslovili z vojaškimi častmi. Foto: Reuters
Zadnje slovo od Jovanke Broz

Vdova nekdanjega predsednika SFRJ-ja Josipa Broza - Tita si je sicer želela skromen pogreb brez večjih slovesnosti, a se je srbska vlada odločila, da ji pripravi državni pogreb z vojaškimi častmi. Kot je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek, so Jovanko z vojaškimi častmi pokopali, ker je bila nosilka partizanske spomenice med 2. svetovno vojno.

Ob njeni krsti so postavili častno stražo garde srbske vojske, srbske gardiste pa so zamenjali pripadniki liške divizije, ki ji je Jovanka nekoč pripadala. Na krsti ni bilo državnih simbolov - ne jugoslovanske in ne srbske zastave, so pa pred krsto postavili medalje in druga odlikovanja, ki jih je dobila.

Žalni govor na slovesnosti, ki je bila delno zaprta za javnost, je imel srbski premier Ivica Dačić, predsednika Tomislava Nikolića pa je zastopala žena Dragica. Sam pogreb je potekal v najožjem družinskem krogu, navzoči so bili še člani srbske vlade, Jovankino krsto pa so položili v grobnico levo od grobnice Josipa Broza - Tita.

Slovo od zadnje ikone Jugoslavije
Dačić je v poslovilnem govoru Jovanko Broz označil za "našo prvo damo" in "predstavnico države" ter pomemben del "naše zgodovine, ki smo jo tako kot njo hitro zavrgli in pozabili".

"Čas je, da priznamo, da smo storili greh - tako v odnosu do Jovanke Broz kot tudi do lastne zgodovine. Krivica se je začela popravljati šele ob koncu njenega življenja," je poudaril Dačić in ob tem spomnil, da je bila Jovanka žrtev političnega obračuna in boja okoli Tita.

Po njegovih besedah je slovo od Jovanke še eno slovo od Titovega obdobja in priložnost, da se spomnimo našega protifašističnega boja, ki se mu nekateri danes odrekajo.

Dačić se je obregnil tudi ob to, da na pogrebu Jovanke Broz ni bilo navzočega niti enega predstavnika vlad držav z območja nekdanje Jugoslavije.

"To je slovo od zadnje ikone nekdanje Jugoslavije. Počivaj v miru ob človeku, ki si mu posvetila življenje in od katerega si bila s silo in nepravično ločena," je svoj govor sklenil srbski premier.

Za radovedneže tudi mimohod
Pred Hišo cvetja so se še pred prihodom krste s posmrtnimi ostanki Jovanke Broz zbrali številni Beograjčani, ki so se poklonili spominu "zadnje ikone Jugoslavije", od Titove vdove pa so se poslovili tudi predstavniki borčevskih organizacij iz Srbije in nekdanje Jugoslavije. Pogrebno slovesnost so spremljale številne domače in tuje novinarske ekipe. Radovednežem bodo po pogrebu, ob 18. uri, omogočili tudi mimohod mimo groba, kjer bo plošča iz belega marmorja in kjer bo z zlatimi črkami pisalo "Jovanka Broz 1924-2013".

Umrla zaradi zastoja srca
Jovanka Broz je zaradi zastoja srca umrla prejšnjo nedeljo v kliničnem centru v Beogradu, kamor so jo po lažjem infarktu pripeljali 23. avgusta letos. V bolnišnico je prišla v polzavestnem stanju in dehidrirana, o poslabšanju njenega stanja pa so poročali konec septembra. 27. septembra so iz bolnišnice sporočili, da je v komi in da diha s pomočjo aparatov.

Jovanka Broz po Titovi smrti živela stran od oči javnosti
Nekdanja Titova žena se je rodila leta 1924 v Liki. S Titom se je poročila leta 1952, z njim pa že tri leta pred njegovo smrtjo ni bila v stikih, saj so ji njegovi najbližji sodelavci očitali vohunstvo, kar je Jovanka ves čas zanikala. Po Titovi smrti leta 1980 je živela v stanovanju na Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno, v neke vrste hišnem priporu, saj ji srbske oblasti niso dale potnega lista. Ker ji niso priznali državne pokojnine, se je ubadala z velikimi finančnimi težavami. Njen položaj se je začel urejati šele po političnem preobratu v Srbiji leta 2000, potni list pa je dobila leta 2006.

Kot je še poročala Razborškova, se Titov vnuk Joška Broz Jovanke spominja kot prijazne ženske, ki ga je nekoč skupaj s Titom vzgajala z nasveti. Prepričan je, da je odločitev o Jovankinem pokopu v Hiši cvetja pravilna, saj se Tito od nje ni nikoli uradno ločil. S tem se strinja tudi večina Beograjčanov.

Zadnje slovo od Jovanke Broz