Svet

Poudarki

  • Zdravstveno stanje Jovanke Broz se je poslabšalo
  • Riho je razburilo poročanje medijev o Jovankini zanemarjenosti
  • Jovanko na Filo napotil sam Tito
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 28 glasov Ocenite to novico!
Jovanka Broz
Jovanka Broz je v bolnišnici že od 23. avgusta, stanje pa se ji je nenadoma spet poslabšalo. Foto: EPA
Tito in Jovanka Broz
Jovanka Broz Tita tudi več let pred smrtjo ni videla, saj so jo poslali v izolacijo. Sama meni, da so bili to politični nasprotniki, ki so se je bali, saj je bila prav ona ves čas Titova desna roka. Foto: EPA
Tito in Jovanka Broz
Jovanka Broz, rojena 7. decembra 1924 v kraju Pećani v Liki na Hrvaškem, je Titova žena postala leta 1952. Foto: Bobo

Dodaj v

Jovanka Broz ostaja prva dama

Po Titovi smrti živela skorajda v izolaciji
26. september 2013 ob 20:25
Beograd - MMC RTV SLO

V zadnjih tednih je v središču pozornosti vnovič Jovanka Broz, vdova po dosmrtnem jugoslovanskem voditelju Josipu Brozu - Titu. Njeno zdravstveno stanje je spet slabše.

Jovanka Broz je še vedno v bolnišnici, zdravstveno stanje se ji je nenadoma spet poslabšalo, so potrdili na urgenci kliničnega centra v Beogradu, kjer so jo sprejeli 23. avgusta. Takrat so jo sprejeli z znaki sepse v polzavestnem stanju, ko so informacije o njeni domnevni zanemarjenosti prišle na dan, pa so se v urgentnem centru zavili v molk.

Jovanka Broz, rojena 7. decembra 1924 v kraju Pećani v Liki na Hrvaškem, je Titova žena postala leta 1952, od njegove smrti leta 1980 pa je zares živela v skorajda popolni izolaciji v eni izmed vil na Dedinju. Tudi te dni ji je minister Rasim Ljajić, ki ji je leta 2005 prvi priskočil na pomoč, saj so se mediji razpisali, da živi v razpadajoči palači, ob odhodu iz bolnišnice spet ponudil začasno prebivališče, da bi vilo dokončno obnovili, vendar naj bi, kot so izvedeli srbski mediji, ponudbo zavrnila.

"Jovanka Broz se vilo boji zapustiti," pojasnjuje njen dolgoletni odvetnik Toma Fila. Tudi sam ji je v imenu takrat samo notranjega ministra Ivice Dačića nudil začasno selitev, pa tudi to, da bi znotraj države formalni lastnik vile postalo notranje ministrstvo in tako prevzelo obnovo, vendar je menda tudi to zavrnila. Fila je bil skupaj z Dačićem in Ljajićem pri Jovanki Broz, ko so ji pred štirimi leti vročili potni list, ki ga je tri leta pred tem, ko je od Ljajića dobila osebno in zdravstveno izkaznico, tudi zavrnila.

Vitalna, klepetava, bistra in prijazna
Ljajičeva nekdanja svetovalka, zdaj komentatorka Nina, Antonela Riha, se spominja prvega obiska pri nekoč prvi dami Jugoslavije. Bila je zima 2005, v vili na Užiški ulici, kjer je živela, je zamakalo, bilo je vsega 14 stopinj Celzija, ogrevanja zaradi okvare Jovanka ni imela. Ko sta ji skupaj s takratnim ministrom za manjšinske pravice izročila osebno in zdravstveno izkaznico, potnega lista ni hotela, pa čeprav je ves čas dobivala pisma z vabili v razne kraje nekdanje Jugoslavije, tudi na Brione, pojasnjuje Riha.

Riho je razburilo poročanje medijev o Jovankini zanemarjenosti. "Delovala je kot prva dama, tako se je oblačila. Bila je razgledana, spremljala je aktualno politično in družbeno dogajanje. Pogovarjali sva se o razpadu nekdanje Jugoslavije, ki jo je osebno močno prizadel, močno jo je tudi prizadel atentat na premierja Zorana Đinđića," pravi Riha, ki je ponosna, da je spoznala takšno osebnost. Če bi jo opisala z nekaj besedami, bi jo s presežniki: "Vitalna, klepetava, bistra in prijazna."

Tito: "Če boš v stiski, najemi odvetniško pisarno Fila"
Toma Fila, ki je skupaj s pokojnim očetom Jovanko Broz ves čas zastopal v sporu z državo glede nasledstva, pravi, da mu je Jovanka povedala, da jo je na njegovo odvetniško družino napotil sam Josip Broz - Tito. "Tito je dejal, naj v stiski poišče pomoč File, češ da se nikogar ne boji in je dovolj trmast, da ji bo pomagal. Vsaj tako pravi Jovanka," pojasnjuje Fila.

Fila, ki je od sredine 80. let preteklega stoletja, ko je Jovanka ostala brez vsakršnega premoženja, dobil kar 18 (ustavnih) sporov, in proces o razdelitvi Titovega premoženja pripeljal skoraj do konca, se je moral slavni stranki odreči zaradi navzkrižja interesov, saj je postal Dačićev svetovalec. Jovanko Broz je zastopal pro bono, kot tudi nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića pred haaškim sodiščem za vojne zločine. "Denar se služi drugje, to so primeri, v katerih pokažeš, kakšen odvetnik si," pravi Fila.

Jovanka verjame v kult voditelja
Čeprav je v boju za svoje nasledstvo po Titu Jovanka ubrala pravno pot, živi v preteklosti, meni Fila. "Verjame, da bi njen primer moral rešiti en sam človek, vodja, kakršen je bil Tito," pravi. Sicer je osnova Filovega pravnega boja prav Titov zakon v dveh točkah. "V prvi točki piše, da nihče ne sme dajati in niti prejemati daril večje vrednosti, v drugi pa, da to ne velja za Josipa Broza - Tita."

To je razveljavila vlada Milke Planinc z zakonom o lastnini Josipa Broza - Tita, po katerem je vse, kar naj bi obstajalo o skrivnostnem 4. spisku lastnine (sicer so Jovanka in oba sinova pripravili vsak svoj spisek), družbena lastnina.

Vendar to ni res, je uspešno pred sodišči dokazoval Fila. "Vse, kar je dobil, vsa darila, so njegova osebna lastnina, saj je bil takrat veljaven njegov zakon. To pa pomeni, da so zdaj lastniki njegovi nasledniki," pojasnjuje Fila. In: "Vse, kar se je proizvajalo v Jugoslaviji, sta dobila tudi Jovanka in Tito - vsakega proizvoda po en primerek." V to kategorijo osebne lastnine so uvrščena tudi darila iz tujine, zato ni čudno, da so na spisku avtomobili, zlata kočija, 60 konjev, ročne ure …

V Titovem sefu zgolj lastnina Karađorđevićev?
Letos so v imenu predsednika Tomislava Nikolića in na zahtevo sodišča, ki vnovič vodi nasledstveno razpravo po Josipu Brozu - Titu, odprli t. i. Titov sef, deponiran pri Narodni banki Jugoslavije, zdaj Srbije. Navzoči so bili trije Nikolićevi odposlanci, v sefu naj bi bili predmeti iz 4. spiska, ki je bil razglašen za državno tajnost. Nedavno so se mediji razpisali, da menda v sefu sploh naj ne bi bilo Titove lastnine, ampak zgolj lastnina prestolonaslednikov Karađorđevićev.

V vsakem primeru - za določene predmete se ve, kje so. Med Titove naslednike bi lahko razdelili tudi Titove avtomobile, ki so razstavljeni v Muzeju v Bistri, pa darila, ki so na ogled v Muzeju zgodovine Jugoslavije - 25. maj. Zvezni zakon o družbeni lastnini namreč ne more veljati retroaktivno. "V trenutku, ko nekdo umre, je nekdo njegov naslednik. Ni pomembno, kdo, vsekakor pa to ni država, ampak zasebnik," pojasnjuje Toma Fila.

Jovanka in Tito
Jovanka Broz Tita tudi več let pred smrtjo ni videla, saj so jo poslali v izolacijo. Sama meni, da so bili to politični nasprotniki, ki so se je bali, saj je bila prav ona ves čas Titova desna roka in zadnja v vrsti, ki bi s svojim življenjem branila njegovo, pravi Fila. V vsem tem času, ko je z njim še delila vilo Beli dvor, kjer so zdaj vnovič Karađorđevići, ga je menda videla samo enkrat. Tri leta po Titovi smrti je čakala na svoja oblačila, saj so vsa razparali in menda iskali mikrofilme. Vsako leto 4. maja, na obletnico Titove smrti, in 25. istega meseca, na njegov rojstni dan oziroma dan mladosti, prav Jovanka prva položi cvetje na njegov grob na Dedinju.

Tako Toma Fila kot Antonela Riha, ki sta Jovanko Broz pobliže spoznala, sta enotna: Jovanka je neizmerno ljubila Josipa Broza - Tita. "Vsaka njena zgodba se je začela ali pa končala s Titom, definitivno je bil moški njenega življenja," se spominja Riha. "Resnično je ljubila Tita. Srečen bi bil, če bi moja žena o meni govorila tako," pa pravi Fila.

Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija iz Beograda

Prijavi napako
Komentarji
Petar Karamazov
# 26.09.2013 ob 20:34
Jovanko so izolirali od Tita, da so lahko starega na koncu moči že veselo prinašali okoli. Jugoslavijo so nam uničili isti ljudje, ki so bili na oblasti v sedemdesetih letih. Nacionalne udbovske klike so skozi čas prerasle državo, po smrti Josipa Broza pa so se dogovorile za krvavi razpad države, da so lahko dokončno obogateli: eni z vojno, drugi s krajo družbenega premoženja. To kar danes jemo, je udbovska mast.
Deimos
# 26.09.2013 ob 21:05
Kaj če bi se onemogočilo komentiranje? Gospa je konec koncev le na smrt bolana...
r8888
# 26.09.2013 ob 21:58
Zločinci so tudi zdaj na oblasti v Sloveniji.......
Clipper
# 26.09.2013 ob 22:06
Rajši Tita kot nekega idiota iz Grosupeljga, ki hoče biti Tito .... Nikoli!!!!
Hmeljar
# 26.09.2013 ob 20:45
Zanimiv in resen epilog novejše zgodovine. Nekje še le izvemo kaj resničnega, čeprav v drugih republikah več in bolj odkrito, saj nas končno le zanima neprikrojena bližnja preteklost.
GG2
# 26.09.2013 ob 21:14
Ah, vi vsi ste kljukci! :)
vipmit
# 26.09.2013 ob 21:03
Brez ograničenja mandata, kot ta star :) lol
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 01:22
Naš HEROJ,borc, SLOVENSKI partizan NOB-ja,PONOS matere Slovenke,NARODNI HEROJ !!!

Janko Premrl-Vojko, * 29. februar 1920, Podnanos, † 26. februar 1943, Brinov Grič.
VsebinaJanko Premrl se je kot prvorojenec rodil v zavedni slovenski družini. Njegov stric Stanko Premrl je bil znan skladatelj in organist, njegov drugi stric pa major v vojski Kraljevine Jugoslavije.

V Gorici je hodil v srednjo trgovsko šolo. Že tam je okrog sebe zbiral enako misleče in med Slovenci ter fašisti je pogosto prihajalo do pretepov, zaradi česar ga je oče nazadnje vzel iz šole. Ko ni več hodil v šolo, pa je sam nadaljeval z učenjem in bil kasneje znan po tem, da je na pamet znal veliko slovenskih in jugoslovanskih pesmi.

Sodeloval je tudi v antifašištičnem gibanju in po zvezah z Ljubljano dobival ter razpečeval slovenske knjige. Zagovarjal je politiko upora proti sovražniku in med drugim pripravil neuspel atentat na podnanoškega učitelja Tovalaccija, ki je bil znan po krutosti do slovenskih otrok. Januarja 1942 mu je Ivan Kosovel-Borodin, podčastnik in vodja slovenskega krožka, izposloval dokumente za dopust, s katerimi je Premrl pobegnil iz vojske.

Ker so Italijani požgali domačo hišo in družino ognali v internacijo, je Vojko odšel neposredno v partizane in 3. februarja 1942 postal borec Primorske čete. Kot vodja skupine partizanov se je izkazal 18. aprila v boju na Nanosu in v naslednjih treh mesecih še v osmih uspelih akcijah.

Junija 1942 ga je Posebno sodišče za zaščito države v Rimu obsodilo na smrt. 20. avgusta je goriški prefekt Cavani za njim izdal tiralico in na njegovo glavo razpisal 50.000 lir nagrade.

Ko je bil ustanovljen Gregorčičev bataljon, je bil imenovan za namestnika komandanta in postal komandir Zgornjevipavske ter nato Trnovske čete. V drugi polovici septembra 1942 se je s četo utaboril na Črnem Vrhu, najprej v bližini Griž, nato pa na Brinovem Griču. S tega območja je četa nadzirala Trnovski gozd. Ker je bilo taborišče dobro zakrito, so tam ostali kar šest mesecev.

13. februarja 1943 ga je Štab primorske operativne cone imenoval za komandanta 1. primorske partizanske brigade Andreja Laharnarja. Ta zaradi njegove bližnje smrti in zaposlenosti enot s spremljanjem prostovoljcev v osrednjo Slovenijo ni bila nikoli ustanovljena.

Ko se je 16. februarja 1943 od Brusa v Idrijski Beli fašistična postojanka selila v Idrijo, sta jo napadli dve desetini partizanov pod Vojkovim vodstvom. Obstreljevanje je potekalo iz hriba na hrib čez dolino Idrijce. Vojko se je dvignil, da bi se premaknil na drug položaj, takrat pa ga je, po pričevanu soborca, v trebuh zadela zablodela krogla manjšega kalibra, verjetno iz oficirske pištole [1]. Ker je bil hudo ranjen, se je četa takoj umaknila v taborišče na Brinovem griču.

Zaradi izrednega stanja na italijanski strani, si zdravnik ni upal iz Idrije in je dal le napotke za zdravljenje. Ko je zdravnik končno prišel, je bilo že prepozno. V teh dneh sta se v taborišču mudila tudi Franc Leskošek-Luka in Albert Jakopič-Kajtimir, ki sta mu sporočila, da je bil imenovan za komandanta brigade. Vojko pa je pripomnil, da tega ne bo dočakal, in umrl v noči na 22. februar.

Tukaj je potrebno omeniti, da obstajajo domneve in govorice, da je bil ustreljen v hrbet od soborcev, ker je bil v svoji gorečnosti za pravičnost in enakost (pa tudi v svoji veri v Boga) moteč za komunistično partijo, katere član ni bil. Dvom o njegovi smrti je podala tudi njegova sestra Radoslava Premrl v knjigi: Moj brat Janko Vojko.[2]

Na drugem zasedanju AVNOJ v Jajcu je bil imenovan za narodnega heroja. Po njem se je imenovala 16. SNOUB "Janko Premrl-Vojko". Po njem se imenujejo ulice v Idriji, Ljubljani, Kopru, Novi Gorici, Solkanu, Vipavi, Anhovem, Plavah,Portorožu in v Beogradu, do 1. septembra 2006 pa tudi nekdanja Osnovna šola Janka Premrla-Vojka Koper.
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:38
no pej še nejkej wdi ns Primorcu
de boste zastwpli kej pomejni za nas NOB jnu Tito..kr mi smo swoje dobili tisti bwot
in če bo trejba-BOMO ŠE EN BWOT...

sevejde pej-domobranci-BEJŠTE !!!


Buh vs požjgni
Crveni
# 27.09.2013 ob 09:21
Je del naše zgodovine , ta pa terja tudi spoštovanje. Do nje in zgodovine.!

Tudi Hitler in nacisti so del naše zgodovine - a njih tudi spoštuješ?
frank james
# 27.09.2013 ob 08:31
Cavani??? Je to urugvajski napadalec ,ki je nekoč tresel mreže pri napoliju zdaj pri PSG-ju???
KavonB
# 27.09.2013 ob 06:12
Živel in podoživljal 60. ta, 70.ta, 80.ta in lahko povem, da smo zelo, zelo zašli s poti, ki smo si jo začrtali konec 20. stoletj. Zelo zašli, mentalno in politično.
Drugega ne slišimo kot Rdeči križ, Karitas, Sonček, Anina Zvezdica, itd, itd,.....100, 1.000, 10.000, 100.000, 200.000, 300.000, ljudi na robu ali pod robom revščine.
Lahko rečem, da v prejšnjem stoletju, ko še ni bilo barvnih fotoaparatov, lahko rečem, da so vse ČB slike barvne, če sedaj gledam slike iz 21. stoletja so vse barvne slike ČB.
Taka je sprememba, če jo gledam danes, 27. Kimavca 2013.
d_a_r_k_o
# 27.09.2013 ob 02:34
Iz časopisov:
O Jovanki je bilo napisanega tudi marsikaj drugega. Da so jo izolirali, ker je postajala vse bolj posesivna in nevarna za Josipa Broza. Obstaja tudi neka fotografija na kateri Jože prav nič prijazno ne gleda Ivanke.
komsomolec
# 26.09.2013 ob 23:53
Tovarišica Jovanka Broz bo vedno prva DAMA Jugoslavije!
Največje spoštovanje!
espero
# 26.09.2013 ob 23:04
Je del naše zgodovine , ta pa terja tudi spoštovanje. Do nje in zgodovine.!
NoriPlanet
# 26.09.2013 ob 21:22
Vdova top10 zločinca človeške zgodovine!

Ti poznaš očitno samo zgodovino zadnjih 80 let.
Crveni
# 27.09.2013 ob 10:02
Razlika je v tem, crveni, da je nekfo POVZROCIL vojno, drugi pa se je PROTI njej boril!

Temu drugemu je bila bolj kot osvobodilna vojna pomembna revolucija in pobijanje razrednih sovražnikov. Naredil je več škode jugoslovanskim narodom, kot vsi okupatorji skupaj - od Nemcev do Turkov.
Marko32
# 27.09.2013 ob 09:35
Ikonografija Tita je zelo podobna tisti Kim Jong Ila iz Severne Koreje.

Očitno je za nekatere svoboda preveč in potrebuje gospodarja.
mocco
# 27.09.2013 ob 09:27
Razlika je v tem, crveni, da je nekfo POVZROCIL vojno, drugi pa se je PROTI njej boril!! Zgodovina gor ali dol? Sicer je pa 70 let kasnej lahko bit pameten, vecina teh, ki so danes glasni je bila ravno ta omenjena 'udba v 70ih, 80ih'...z jj na celu
klarkec
# 27.09.2013 ob 02:52
psihoidiot, lep zapis ni kaj, podpiram

del zapisa pa je odličen,,,,

Tukaj je potrebno omeniti, da obstajajo domneve in govorice, da je bil ustreljen v hrbet od soborcev, ker je bil v svoji gorečnosti za pravičnost in enakost (pa tudi v svoji veri v Boga) moteč za komunistično partijo, katere član ni bil. Dvom o njegovi smrti je podala tudi njegova sestra Radoslava Premrl v knjigi: Moj brat Janko Vojko.[2]

V tem delu je vidna razlika med rdečo zvezdo in zvezdo z srpom in kladivom..............v opomin vsem,,,,,,,,,,,,rdeča zvezda pomeni odpor.........srp in kladivo pa politiko

No morda se motim, ne vem...................
Galaxy
# 27.09.2013 ob 01:04
zamudnik

Po moje je skrajni čas, da ji podelimo slovensko državljanstvo, osnujemo zanjo poseben pokojninski sklad in ji kot protokolarni objekt, v katerega bi lahko po potrebi prenesli tudi dedinjsko grobnico, postavimo vilo pod Sabotinom.

Si pa res zamudnik ja ... napisa na Sabotinu o Titu ni že več let in zadnji napis se je glasil : VSTAJA. Tako da če bi pomolil nos iz jazbine ali pa imel vsaj osnove računalništva oziroma brskanja po spletu bi ugotovil, da smo v letu 2013. Dobro jutro
Janko1973
# 27.09.2013 ob 00:41
Zamudnik, ti si pa res psiho...
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:28
No pej še nejkej
Tito je bu zakon jnu tu vjelk zakon,njega nej mogwče izrint,enostawnu nej mogwče in tisti ku tu provste narjest ispadeste rejs bedaki..
mwš je pč nrdu tistu kar je bil sposobn..in sevejde bi vski radi bil ku wan..sam kej ku tu na gre,,
eden je biu ih eden bo wstu...bwgi so rejs tisti ki tega nječejo sprjt...ma rejs so bwgi...

no pej še nejki-mi na Primorskem tu vejmo in ste lohku gvišni de noben Kučan al pej Stanovnik jnu Jankovič...al pej bilo gdu drugi...
NO PASARAN !!!
kr mi imamo swoje HEROJE !!!
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 00:02
sej tud je prva dama

rejs ste bwogi tisti ki ji mječete polejna pod noge.al pej njemi,se pravi Joškoti

ma kej je fantje jnu punce ?
kej vs mantra ?

kej bi radi bli ku wana dva ?
he,he,he..ma namwrste bet...

vejste kaku je ?
člowk če bet ta nartabel tabulši...sam kej ku mu na rata,jnu pwole rata žleht... jnu je jzn na usje ukl sjebe...tku ku Janša recimo...

kej nej smejšnu ?
Ivo Lola
# 27.09.2013 ob 11:08
@klarkec

V tem delu je vidna razlika med rdečo zvezdo in zvezdo z srpom in kladivom..............v opomin vsem,,,,,,,,,,,,rdeča zvezda pomeni odpor.........srp in kladivo pa politiko

No morda se motim, ne vem...................


Pravzaprav se motiš.Tudi srp in kladivo sta sibol odpora. Odpora delavcev in kmetov proti kapitalističnemu in zemljoposestniškemu izkoriščanju.
Zanimivo pa je, da tvojo tezo (rdeča zvezda pomeni odpor.....srp in kladivo pa politiko) večkrat slišimo od politikov in tudi od učenih glav. Seveda se oni točno zavedajo, da zavajajo, ker se bojijo prav upora, ki tli v ljudstvu in bo enkrat izbruhnil na dan.
psihoidiot
# 27.09.2013 ob 01:10
če prou vidm mi je eden prpalu minuse

ajej,ajej..fnt al pej punca mwoja...nje se jgrat...smo Dučeja stoukli...jnu dwsti krvi prlili...
nje se jgrat z NAMI...kr devjeti korpus je zmiri u pripravlenosti !!!
zamudnik
# 26.09.2013 ob 21:17
Po moje je skrajni čas, da ji podelimo slovensko državljanstvo, osnujemo zanjo poseben pokojninski sklad in ji kot protokolarni objekt, v katerega bi lahko po potrebi prenesli tudi dedinjsko grobnico, postavimo vilo pod Sabotinom.
Marko32
# 27.09.2013 ob 07:46
Poveličevanje diktatorjev je domena slabičev.
Crveni
# 26.09.2013 ob 21:08
Me zanima, če bodo njo tudi nagačili, kot so ta starga?
mooodeeel
# 26.09.2013 ob 20:49
Vdova top10 zločinca človeške zgodovine!
Kazalo