Ne v našem imenu, so vzklikali prebivalci Johannesburga. Foto: EPA
Ne v našem imenu, so vzklikali prebivalci Johannesburga. Foto: EPA

S pesmimi so obsojali ksenofobijo in nosili napise "Mi vsi smo Afričani", delavci migranti pa so jih s strani in z balkonov glasno podpirali.

Zbrane je nagovoril David Makhu, premier province Gauteng, katere prestolnica je Johannesburg. Kot je poudaril, pošilja današnji pohod pomembno sporočilo svetu in posebej vsem Afričanom. "Premagali bomo ksenofobijo, tako kot apartheid. Tu smo, da zagotovimo, da je Južna Afrika država miru za vse," je dejal.

Južnoafriška policija je v preteklih dneh ob pomoči vojske izvedla racije v več domovih, kjer so nastanjeni južnoafriški delavci, ki naj bi napadali priseljence iz Zimbabveja, Malavija, Mozambika, Konga, Burundija in drugih afriških držav. V treh tednih nemirov je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, sledilo pa je več kot 300 aretacij.

Nasilje izbruhnilo v Durbanu
Nasilje je sicer najprej izbruhnilo v pristaniškem mestu Durban, pozneje pa se je razširilo, med drugim na Johannesburg, gospodarsko prestolnico Južne Afrike. Na tisoče priseljencev je bilo v strahu pred tolpami, ki so jih napadale, prisiljenih bežati s svojih domov. Pogoste tarče napadov so bile tudi številne majhne trgovine v rokah priseljencev.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma se je zavezal, da se bodo oblasti borile proti sovraštvu do priseljencev in se spopadle z globoko zakoreninjenimi problemi, ki so v ozadju nasilja. Kakšni točno so načrti vlade, Zuma ni povedal, je pa poudaril, da so gonilo nasilja "zločinski elementi" ter prepiri med domačini in tujci, in vztrajal, da "Južnoafričani niso ksenofobni".

Tokratno dogajanje je obudilo spomine na ksenofobno prelivanje krvi leta 2008, ko je bilo ubitih več kot 60 ljudi.