Žrtve letalske nesreče v Smolensku bodo prepeljali v Moskvo, kjer jih bodo identificirali. Foto: EPA
Žrtve letalske nesreče v Smolensku bodo prepeljali v Moskvo, kjer jih bodo identificirali. Foto: EPA
Na Poljskem so izdali posebno številko pojskega dnevnika Gazeta Wyborcza, v katerem so razložili vse podrobnosti o letalski nesreči. Foto: EPA
Prvi odziv na nesrečo nekdanjega poljskega predsednika Lecha Walese
Poljska
Spletna stran umrlega poljskega predsednika je v znak spoštovanja in žalovanja odeta v črno-bele tone. Foto: http://www.president.pl/en/
Lech Kaczynski z ženo
Kaczynskega je na slovesnost spremljala tudi žena Maria. Foto: Reuters
Seznam potnikov letalo Poljska
Seznam potnikov poljske vlade, ki so leteli na tupoljevu Tu-154. Foto: Reuters
Letalo tupoljev Tu-154 ruske izdelave se je na prvi let odpravilo 4. oktobra leta 1968, od takrat pa so ga uporabljale tako ruske letalske družbe kot 17 tujih družb. Januarja letos je ruski nacionalni prevoznik Aeroflot najavil, da je floto letal Tu-154 po skoraj 40 letih nehal uporabljati. V zgodovini je tupoljev Tu-154 imel 63 resnih nesreč, izmed njih se jih je 36 končalo z večjim številom žrtev. Izdelanih je bilo natanko 1.015 primerkov tega letala.
Krakov katedrala
Zvon katedrale v Krakovu je nazadnje ves dan zvonil ob smrti papeža Janeza Pavla II, ki je umrl 2. aprila 2005. Foto: EPA
Tupoljev tu-154
Tupoljev tu-154 Foto: EPA
Smrt poljskega predsednika

Na območju letalske nesreče v Smolensku so našli truplo poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. Trupla ponesrečencev bodo na identifikacijo prepeljali v Moskvo.
Na kraj tragične nesreče je prišel tudi predsednikov brat dvojček Jaroslaw Kaczynski, ki ga je smrt brata zelo prizadela. Začasni poljski predsednik Bronislaw Komorovski je že razglasil teden žalovanja: "To je tragedija za vse v državi, ne le za leve ali za desne. Nismo razdeljeni, med nami ni razlik. Vsi izrekamo sožalje družinam žrtev letalske nesreče pri Smolensku. Ves narod je združen v žalovanju." Izjavo za medije je podal tudi poljski premier Donald Tusk: "Ta tragedija me je tudi osebno prizadela. Kot premier moram nadaljevati delo in sprožiti preiskavo o vzrokih nesreče." Nekdanji poljski predsednik Aleksander Kwašniewski pa je dejal, da je Katin preklet kraj, "ki je povezan s smrtjo številnih ljudi, številnih pomembnih ljudi".

Znano je, da so preiskovalci že našli obe črni skrinjici letala, a vzroke nesreče še vedno ugotavljajo.

Umrlo naj bi vseh 96 ljudi na krovu letala
Britanski BBC poroča, da so številke potnikov na letalu različne. Poljski uradniki trdijo, da je bila na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu namenjena 88-članska poljska delegacija. Ruski preiskovalci trdijo, da je bilo na letalu 132 potnikov, ruski krajevni uradniki pa, da je v nesreči umrlo 96 ljudi.

Med pomembnimi visokimi poljskimi državnimi predstavniki so poleg Kaczynskega v nesreči izgubili življenje:
- njegova žena Maria Kaczynski,
- guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek,
- načelnik generalštaba Poljske vojske Franciszek Gagor,
- vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak,
- namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer,
- podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski,
- pomočnik obrambnega ministra Stanisław Komorowski,
- predsednik olimpijskega komiteja Piotr Nurowski,
- pomočnik ministra za kulturo Tomasz Merta,
- vodja sveta za nacionalno varnost Mariusz Handzlik,
- vodja inštituta, ki preiskuje nacistične in sovjetske zločine nad Poljaki, Janusz Kurtyka.


Na letalu vrste tupoljev Tu-154 so bili tudi sorodniki katinskih žrtev in več drugih uglednih uradnikov z družinskimi člani - med njimi 12 poslancev poljskega spodnjega doma (sejm) ter dva senatorja iz zgornjega doma. Nesreča se je zgodila ob 08.56 po srednjeevropskem času približno 1,5 kilometra pred letališčem, pristanek pa je ovirala megla.

Poljska po letalski nesreči ostala brez vojaškega vrha
V nesreči v mestu Smolens na zahodu Rusije je življenje izgubil celoten vojaški vrh Poljske. Poljski generalštab se je že sešel, da sprejme potrebne odločitve, je povedal tiskovni predstavnik vojske Dariusz Niedzielski.
V skladu s poljsko vojaško zakonodajo poveljniška mesta ob izrednih dogodkih prevzamejo njihovi namestniki. A po navedbah analitikov bo ta nesreča zagotovo sprožila velike pretrese v vojski. "V poljski vojski bo sledila zamenjava generacij. Gre za proces, ki se je že začel, a ta usoden trenutek ga bo še pospešil," je v Varšavi povedala profesorica Lena Kolarska-Bobinska.


Pilot je ignoriral opozorila o nepristajanju
Agencija Reuters poroča, da pilot letala tupoljev Tu-154 ni upošteval navodil ruske zračne kontrole o prepovedi pristajanja. Letalo naj bi zaradi megle preusmerili na letališče v Minsku. A pilot vendarle naj ne bi upošteval navodil in se je odločil pristati. Poročila kažejo tudi na to, da je bil za letalo usoden četrti poskus pristanka.

Preiskovalci preučujejo več različic dogodka, nobena pa ni potrjena, saj je treba preučiti črni skrinjici letala. Eno skrinjico so že našli. Po eni različici je za nesrečo kriv pilot, ki je ob stiku z drevesi izgubil nadzor na letalom, druga pravi, da je bil vzrok tehnična napaka. Po tretji različici so za nesrečo krive neugodne vremenske razmere in vztrajanje pilota pri pristanku.

Slovenski politični vrh že izrekel sožalje
Sožalje Poljski je ob smrti Lecha Kaczynskega že izrazil slovenski politični vrh. Premier Borut Pahor je dejal, da je Poljska pod Kaczynskim uredila odnose s sosedami in začela pospešen ter uspešen razvojni zagon. Dodal je, da sta se dobro poznala in da ga je Kaczynski večkrat povabil na Poljsko. "Izgubljamo prijatelja, Poljska pa je izgubila voditelja," je dejal Pahor.

Slovenskega predsednika Danila Türka je smrt poljskega predsednika globoko pretresla in užalostila. "Smrt predsednika in vseh, ki so potovali z njim, je velika izguba za sodobno Poljsko in za Evropo. Zgodovinski travmi poljskega ljudstva je tako dodana še tragedija, ki je pretresla svetovno javnost in zaznamovala naš čas."


Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je ob tragični letalski nesreči izrazil sožalje predsedniku poljskega sejma Bronisławu Komorowskemu in vsemu poljskemu narodu. V sožalni brzojavki je zapisal, da je "letalska nesreča velika tragedija za Poljsko in vso Evropo". "Smrt poljskih parlamentarnih kolegov je tudi velika izguba za sodelovanje med dvema prijateljskima narodoma. Z vami delimo bolečino."

Svet pretresen zaradi smrti poljskega predsednika
Sožalje ob tragični nesreči je izrazil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je obljubil tesno sodelovanje s Poljsko pri preiskavi dogodka. Medvedjev si bo s poljskim premierjem Donaldom Tuskom še danes ogledal kraj tragične nesreče. "Take dramatične tragedije moderni svet še ni videl," je vidno pretresen dejal Tusk v Varšavi, podobno pa se je v Moskvi izrazil tudi Putin.

Za pokojnim predsednikom žaluje tudi EU. V sporočilu za javnost je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zapisal, da je predsednika Kaczynskega spoštoval "kot zelo odločnega poljskega domoljuba, ki je bil obenem zelo predan naši Uniji in vrednotam svobode ter solidarnosti". Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je dejal, da nesreča predstavlja "nepredstavljivo izgubo za Evropo" in da v Evropi še nikoli ni bilo letalske nesreče, ki bi zahtevala toliko žrtev med demokratično izbranimi predstavniki. Visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton se je po telefonu pogovarjala s poljskim zunanjim ministrom Radoslawom Sikorskim, na predlog poljskih oblasti pa je tudi preložila načrtovan obisk na Poljskem, kamor naj bi odpotovala na začetku prihodnjega tedna.

Svoje sožalje so izrazili številni visoki politiki, med njimi tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Gordon Brown, generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Premier Tusk sklical izredno sejo vlade
Poljska vlada je napovedala, da se bo po tragediji sešla na izrednem sestanku. V skladu z ustavo bi moral predsedniška pooblastila začasno prevzeti predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski. Predstavnik vlade pa je dejal, da bodo na Poljskem zaradi predsednikove smrti izvedli predčasne predsedniške volitve.

V Moskvi so po navodilu predsednika Dmitrija Medvedjeva sestavili komisijo na čelu s premierjem Vladimirjem Putinom, ki bo preiskala okoliščine nesreče. Na kraj dogodka se je odpravil tudi ruski minister za izredne razmere Sergej Šojgu.

Oglejte si prve posnetke nesreče, ki jih je posnela televizija Russia Today, in nekaj podob Kaczynskega, ujetih v fotografski objektiv.












Prvi odziv na nesrečo nekdanjega poljskega predsednika Lecha Walese
Letalo tupoljev Tu-154 ruske izdelave se je na prvi let odpravilo 4. oktobra leta 1968, od takrat pa so ga uporabljale tako ruske letalske družbe kot 17 tujih družb. Januarja letos je ruski nacionalni prevoznik Aeroflot najavil, da je floto letal Tu-154 po skoraj 40 letih nehal uporabljati. V zgodovini je tupoljev Tu-154 imel 63 resnih nesreč, izmed njih se jih je 36 končalo z večjim številom žrtev. Izdelanih je bilo natanko 1.015 primerkov tega letala.
Smrt poljskega predsednika