Seznam državnikov, ki so življenje sklenili v letalskih nesrečah, je kar dolg. Foto: EPA
Seznam državnikov, ki so življenje sklenili v letalskih nesrečah, je kar dolg. Foto: EPA
Dag Hammarskjöld
Švedski diplomat in drugi generalni sekretar ZN-a Hammarskjöld je umrl v sumljivih okoliščinah. Foto: EPA
Nesreča Borisa Trajkovskega
Trajkovski je bil na poti na gospodarsko konferenco v Mostarju. Foto: EPA

Ob nesreči blizu Smolenska na zahodu Rusije, kjer so ob Kaczynskem umrli še številni drugi poljski državniki, smo pripravili pregled politikov, ki so življenje izgubili na podoben način.


Decembra 1936 je douglas DC-2, na katerem je bil švedski premier Arvid Lindman, padel na hiše v Croydonu v Londonu ob poskusu vzleta v gosti megli.

Poljski premier v izgnanstvu Wladyslaw Sikorski je umrl, ko je B24C liberator 4. julija padel v Sredozemsko morje kmalu po vzletu iz Gibraltarja.

Marca 1959 je v eksploziji letala atlas v Banguiju umrl predsednik prve vlade Srednjeafriške republike Barthelemy Boganda. Okoliščine dogodka so še vedno nepojasnjene.

Sumljiva smrt generalnega sekretarja
Generalni sekretar Združenih narodov Dag Hammarskjold je bil na poti v nekdanjo belgijsko kolonijo Kongo, da bi tam poskušal doseči mir, ko je 17. septembra 1961 letalo douglas DC-6B z njim na krovu padlo v džunglo v Zambiji. Sledile so tri uradne preiskave nesreče, kljub temu pa obstaja veliko teorij, da je bil Šved žrtev zarote.

Iraški predsednik Abdul Salam Arif je življenje izgubil 13. aprila 1966 v nesreči helikopterja, domnevno med nevihto.

Januarja 1977 je blizu Sarajeva med gorske vrhove med snežno nevihto padlo letalo gates learjet s predsednikom jugoslovanske vlade Džemalom Bjedićem na njem.

Maja 1979 je v morje padlo letalo, s katerim se je mavretanski premier Ahmed Uld Buseif vračal z afriškega vrha v Dakarju.

Decembra 1980 sta se v letalski nesreči nedaleč od Lizbone smrtno ponesrečila portugalski premier Francisco Sa Carneiro in obrambni minister Adelino Amaro de Costa. Parlamentarna preiskava je leta 2004 pokazala, da je šlo za načrtovan napad.

Maja 1981 sta v nesreči letala beech super king air 200 FAE-723, ki je v slabem vremenu padlo v bližini meje med Ekvadorjem in Perujem, umrla ekvadorski predsednik Haime Roldos Agilera ter obrambni minister Marko Aurelio.

Kunec julija 1981 je umrl najvplivnejši mož v Panami, general Omar Torihos, ko je njegovo letalo v sumljivih okoliščinah padlo v razvejani svet džungle.

Oktobra 1986 je bil med 24 žrtvami na tupoljevu 134A, ki je padlo med poskusom pristanka v slabem vremenu v Maputu v Južnoafriški republiki, prvi predsednik Mozambika Samora Machel.

Avgusta 1988 so v letalski nesreči v bližini Bahavalpura kmalu po vzletu iz Bahavapura umrli pakistanski predsednik Mohamed Zia Ul Hak in drugi visoki vojaški predstavniki Pakistana.

Sestrelitev predsednikov vodila v genocid
Aprila 1994 je bil ob približevanju letališču v Kigaliju sestreljen falcon, na katerem so bili ruandski predsednik Juvenal Habyarimana, burundijski predsednik Cyprien Ntaryamira in še nekateri drugi visoki predstavniki obeh držav. Incident je sprožil genocid v Ruandi, v katerem je bilo ubitih več kot milijon ljudi. Še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za sestrelitev letala.

Februarja 2004 je v letalski nesreči na jugu Bosne in Hercegovine ob poskusu pristanka na letališču blizu Mostarja v slabem vremenu umrl makedonski predsednik Boris Trajkovski.