Stampedo se je zgodil, ko se je množica navijačev umikala pred solzivcem. Foto: Reuters
Stampedo se je zgodil, ko se je množica navijačev umikala pred solzivcem. Foto: Reuters
Stampedo v Kairu poteptal 22 ljudi

Tragedija se je zgodila, ker je več tisoč gledalcev želelo nasilno vstopiti na že popolnoma polne tribune nogometnega stadiona v Kairu. Policija je želela množico ustaviti, nato pa je, ker je bila nemočna, uporabila prisilna sredstva in solzivec. S tem je povzročila paniko in ljudi pognala v beg, takrat pa je množica do smrti poteptala 22 ljudi, najmanj 25 pa je bilo poškodovanih. Kljub nasilju se je tekma nadaljevala.

Nesreča se je zgodila na nogometni tekmi elitnega prvenstva Egipta med moštvoma Zamalek in Enppi. Tekma je bila odprta za javnost - oblasti so sicer izdale 10.000 vstopnic, a so te hitro pošle, ljudje pa so vseeno še skušali vstopiti na stadion. Številni očividci tragedije so prepričani, da so zanjo krive oblasti, saj so odprli le ena vrata na stadion.

Oblasti že sprejele prve ukrepe
Po nesreči so egiptovske oblasti začasno prepovedale vse nogometne tekme in znova vzpostavile omejitev števila ljudi, ki se lahko udeležijo nogometne tekme. Ta omejitev je veljala že od leta 2012, ko je v nogometnem nasilju v Port Saidu umrlo 75 ljudi, a so jo pred kratkim umaknili.

Goreči nogometni privrženci so v Egiptu pogosto zelo politično opredeljeni in so igrali tudi pomembno vlogo v strmoglavljenju režima nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011.

Stampedo v Kairu poteptal 22 ljudi