Gadafi se že nekaj časa ni pojavil v javnosti. Foto: EPA
Gadafi se že nekaj časa ni pojavil v javnosti. Foto: EPA
Saif Al Islam Gadafi se ne misli predati. Foto: Reuters
Karikatura na zidu v Tripolisu. Foto: EPA
Gadafi poziva k boju

"Ne bomo se predali. Nismo ženske. Nadaljevali bomo boj," je dejal Gadafi, ki je svoje privržence pozval, naj se še naprej borijo proti upornikom, ki so ga prisilili v skrivanje. Pisne odlomke Gadafijevega sporočila je predvajala sirska televizija Araj, ki je napovedala, da bo pozneje predvajala tudi zvočni posnetek.

"Čeprav ne morete slišati mojega glasu, nadaljujte upor," je Gadafi sporočil na 42. obletnico udara, s katerim se je povzpel na oblast. Libijcem je tudi pojasnil, da so med zvezo Nato in njenimi agenti, s čimer je imel v mislih upornike, razhajanja.

Uporniki sicer še vedno niso našli Gadafija. Domnevajo, da se skriva v kraju Bani Valid, jugovzhodno od Tripolisa, čeprav teh domnev ni mogoče potrditi. Kot mogoče skrivališče se omenja tudi njegov rojstni kraj Sirta, ki je zadnje večje mesto v rokah njegovih privržencev.

Sinova vsak po svoje
Gadafijeva sinova sta v četrtek ponudila nasprotujoča si odgovora na vprašanje, s katerim se spopada mnogo njunih rojakov: nadaljnji boj ali vdaja?

"Zmaga ali mučeniška smrt!" je uporni Saif Al Islam Gadafi dejal za sirsko TV-postajo Rai TV in svoje rojake pozval k vstaji. "Vsi bi se morali zdaj zganiti in začeti napadati te zločince. Napadite vsakogar, podnevi in ponoči, dokler ne očistimo te države teh zločincev in teh izdajalcev," je bil oster.

Ob tem pa še dodal: "Kjer koli vidite sovražnika, ga napadite. Oni so šibki, oni so utrpeli veliko izgub in zdaj si ližejo rane."

Gadafi ni razkril, kje je njegov oče, je pa povedal, da je "vodja dobro". "Borimo se in pijemo čaj in kavo, sedimo s svojimi družinami ter se borimo."

Gadafi še trdi, da uporniške sile večinoma sestavljajo tuji plačniki, ne pa Libijci. Če pa že so Libijci, so jih v to prisilili z nasiljem in grožnjami.

Mlajši brat popustljivejši
A besede Saifovega mlajšega brata Sadija Gadafija zvenijo rahlo drugače in po poročanju CNN-a se zdi, da je odprt za možnost predaje. "Če bi to preprečilo prelivanje krvi, se bomo predali, samo dajte nam zagotovila," je povedal Sadi Gadafi za Al Arabijo. "Nemudoma moramo prenehati prelivati kri," je zatrdil in dodal, da govori v imenu svojega očeta.

Sicer ni mogel povedati, ali je v tesnem stiku z Moamerjem Gadafijem, a dodal: "Če želijo uporniki voditi to državo, nimamo ugovorov. Na koncu smo vsi Libijci in smo vsi skupaj v tem." Na vprašanje, ali se je njegov oče pripravljen predati, pa je odgovoril: "Prenehajte z ognjem in vse poti pogajanj so odprte."

Kar koli se že zgodi, je dodal, "nimam orožja in se ne bom nikdar boril z muslimanskim Libijcem".

A kljub tem besedam je Sadi Gadafi v sredo po elektronski pošti za CNN povedal, da se nagiba proti predaji upornikom. "Ker se nočejo pogajati, mislim, da ne bom šel do njih in se predal," je zapisal. "Že zdaj so ubili na tisoče ljudi in uničili državo. Raje se predam pravi vladi kot pa ... tem tipom."

O Libiji v Parizu
Medtem so se v Parizu o usodi Libije sestali tuji voditelji, med njimi britanski premier David Cameron in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Na konferenci "prijateljev Libije", ki jo gosti francoski predsednik Nicolas Sarkozy, je navzoč tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, skupno pa se je srečanja udeležilo okoli 60 držav in organizacij.

Gadafi poziva k boju