Libijski uporniki nadzirajo večino ozemlja. Foto: EPA
Libijski uporniki nadzirajo večino ozemlja. Foto: EPA
Aiša Gadafi
Aiša Gadafi je v Alžiriji povila punčko. Foto: EPA
Libijski uporniki jezni na Alžirijo

Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je Gadafijevim privržencem sporočil, da morajo do sobote predati še zadnje utrdbe, sicer jih bodo uporniki zavzeli s silo. Že več dni se uporniki s plemenskimi voditelji v krajih, ki so še pod nadzorom Gadafijevih privržencev, pogajajo o predaji, saj bi se radi izognili prelivanju krvi in uničevanju mest.

A Džalil je povedal, da se bo ta priložnost iztekla ob koncu eid al fitra oziroma v petek, ko se bo v Libiji zaključil tridnevni praznik ob koncu ramadana. "Če mirne rešitve še vedno ne bo na vidiku, bomo od sobote postopali na vojaški način," je dejal Džalil in dodal, da vojaškega posredovanja sicer ne želijo, a ne morejo več čakati.

Džalil je pojasnil, da ultimat zadeva Gadafijevo rojstno mesto Sirto, ki leži 360 kilometrov vzhodno od Tripolisa, kraj Bani Valid in območje na jugu države. Obroč okoli Sirte, ki ima okoli 120.000 prebivalcev, se oži že nekaj časa, saj so uporniki mestu vse bliže.

Zadnja bitka neizogibna
Vojaški poveljnik upornikov Ahmed Omar Bani je povedal, da je začetek zadnje bitke v Libiji neizogiben. "Začetek operacije se hitro približuje. Radi bi, da vsi vedo, da smo pripravljeni na končno vojaško bitko," je poudaril Bani in dodal, da doslej niso dobili nobenih znakov, ki bi kazali na mirno vdajo nasprotne strani. "Nadaljujemo iskanje mirne rešitve, ampak v soboto bomo uporabili drugačne metode zoper te kriminalce," je še dodal.

Uporniki so sporočili, da je bilo po njihovih ocenah v uporu proti Gadafijevemu režimu, ki se začel sredi februarja, ubitih okoli 50.000 ljudi. "V Misrati in Zlitanu je bilo ubitih med 15.000 in 17.000. Veliko žrtev je bilo tudi v gorovju Džebel Nafusa. Osvobodili smo okoli 28.000 zapornikov in domnevamo, da so vsi ostali pogrešanci mrtvi," je dejal.

Iz zveze Nato so sporočili, da so njihovi posegi zdaj osredotočeni na Sirto in na koridor, ki vodi do vzhodnega roba mesta. Natov predstavnik, polkovnik Roland Lavoie, je dejal, da je misija zavezništva še vedno potrebna, čeprav je ozemlje okoli Tripolisa "pravzaprav svobodno", Gadafijev režim pa je padel.

Lavoie je pojasnil, da se bo misija nadaljevala, vse dokler bo ogroženo civilno prebivalstvo, medtem ko je Natova predstavnica v Bruslju, Oana Lungescu, dejala, da pričakujejo skorajšnji konec vojaškega posredovanja v Libiji. "Posredovanje bo trajalo, kolikor bo potrebno, vendar niti dan dlje," je dejala.

Vodja prehodnega sveta Džalil je izrazil bojazen, da se bo Gadafijeva družina, ki je prebegnila v sosednjo Alžirijo, od tam umaknila v drugo državo. V Alžirijo so se zatekli Gadafijeva žena Saifa skupaj s hčerko Aišo in bratoma Hanibalom ter Mohamedom. Vir iz alžirske vlade je sporočil, da je Aiša, edina Gadafijeva biološka hči, v Alžiriji rodila hčer in da se zdaj oba z otrokom počutita dobro.

Alžirske oblasti so sporočile, da so Gadafijevi družini ponudile zatočišče izključno iz "humanitarnih razlogov". S tem so sicer razjezili libijske upornike, ki so to označili kot dejanje agresije in so zahtevali njihovo izročitev. Iz Alžirije so še sporočili, da bodo v primeru, da se k njim zateče tudi Gadafi, libijskega voditelja izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Libijski uporniki jezni na Alžirijo