Barajnske oblasti so po protestih začele uvajati nekatere reforme, a opozicija meni, da gre le z kozmetične popravke. Foto: EPA
Barajnske oblasti so po protestih začele uvajati nekatere reforme, a opozicija meni, da gre le z kozmetične popravke. Foto: EPA
Abdulhadi Al Kavaja
Kavaji bodo ponovno sodili. Foto: EPA

Kavaja je bil po množičnih protestih v sunitski monarhiji junija lani obsojen na dosmrtno kazen, ker naj bi pripravljal državni prevrat in sodelovali s tujimi silami, pri čemer je bil mišljen Iran.

Sodišče je zdaj ukazalo ponovno sojenje in ponovno poslušanje prič tožilstva ter obrambe. Sojenje bodo ponovili tudi 20 aktivistom, ki so bili obsojeni skupaj s Kavajo, nekateri tudi na dosmrtno kazen, drugi pa na 15 let zapora.

Pred približno tremi meseci se je Kavaja v zaporu odločil za gladovno stavko, zaradi česar je po besedah njegove družine ogroženo njegovo življenje. Trenutno je v bolnišnici, saj je izgubil že četrtino svoje teže.

Vladajoča sunitska elita je lani ob pomoči vojske iz sosednje Savdske Arabije na silo zadušila prodemokratične proteste šiitske večine, ki je zahtevala demokratične spremembe in konec diskriminacije, ki jo izvaja sunitska kraljeva družina, ki je na oblasti že več kot 200 let.

Nasilnim protestom je bil Bahrajn priča tudi pred dirko formule 1 prejšnjo nedeljo. Če je bila ob lanskih protestih dirka odpovedana, pa letos ni bilo tako kljub pozivom, naj dirkaška karavana zaobide monarhijo. Vabimo vas, da si ob tem preberete razmišljanje športnega novinarja MMC-ja Slavka Jeriča, ki se je v svojem blogu spraševal o povezanosti športa in aktualnih političnih dogodkov:

Vettel olimpijski prvak ali Kje je moja odgovornost za svetovne krivice?

ZDA v nasprotju z odzivi ob zatiranju ljudskih vstaj v drugih arabskih državah ob zadušitvi protestov v Barajnu niso glasneje protestirale, saj monarhija gosti ameriško peto ladjevje, ki predstavlja protiutež grožnji Irana prek Perzijskega zaliva.

V zaporu do novega sojenja
Čeprav je opozicija pozdravila odločitev oblasti, pa je vseeno razočarana, saj bo Kavaja do novega sojenja skupaj s kolegi ostal v zaporu. Mednarodne organizacije za človekove pravice so zahtevale njihovo brezpogojno izpustitev.

Omenjene organizacije trdijo, da je bila skupina aktivistov med več sto ljudmi, ki so jih med uvedbo izrednih razmer mučili.

Čeprav oblasti trdijo, da so imeli protestniki v resnici šiitske separatistične težnje, pa proti njihovim trditvam govori tudi to, da je bil med njimi tudi sunitski opozicijski voditelj Ibrahim Šarif, ki je bil obsojen na pet let.