Gorbačov je prepričan, da je Rusija s Putinom in Medvedjevom v zastoju. Foto: EPA
Gorbačov je prepričan, da je Rusija s Putinom in Medvedjevom v zastoju. Foto: EPA
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Dvojec Enotne Rusije si je na kongresu stranke razdelil predsedniški in premierski položaj. Foto: EPA

Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev sta v soboto po koncu kongresa stranke Enotna Rusija sporočila, da se bo Putin na volitvah leta 2012 znova potegoval za položaj predsednika, zdajšnji predsednik Medvedjev pa se bo potegoval za položaj premierja.

Zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov je svojo izjavo predal skrbi liberalcev, ki so prepričani, da je Rusija v zastoju, in dvomijo, da bo Putin, ki je že odslužil dva predsedniška mandata, uvedel potrebne spremembe. "To bo njegova napaka, če ne bo uvedel sprememb in bo mislil samo na to, kako bi ostal na oblasti in ohranil staro ekipo, ki je odgovorna za zdajšnje stanje," je poudaril Gorbačov v opozicijskem časniku Nova Gazeta.

"Domnevamo lahko, da ne bo napredka, če ne bo resnih sprememb v okviru zamenjav celotnega sistema. Brez tega bi lahko izgubili šest let. Mislim, da mora prihodnji predsednik o tem zelo resno razmisliti," je zapisal.

Putin z najdaljšim stažem po Stalinu?
Predsedniški mandat v Rusiji so s prejšnjih štirih podaljšali na šest let, in če bi Putin na položaju predsednika teoretično ostal dva mandata do leta 2024, bi bil takrat star 72 let in bi postal ruski voditelj z najdaljšim stažem na oblasti po diktatorju Josifu Stalinu. Nova Gazeta je na naslovnici objavila tudi karikature Putina, Medvedjeva in drugih članov elite kot starčke leta 2024, oblečene v sovjetske uniforme z medaljami.

Kudrin odločno zavrnil sodelovanje v vladi
Napoved Putina in Medvedjeva v Rusiji ni naletela na večje negativne odzive, presenečenje je povzročil le dolgoletni finančni minister Aleksej Kudrin, ki je dejal, da v vladi pod vodstvom Medvedjeva ne bo sodeloval. Kudin verjame v nujnost nadzora nad proračunsko porabo in je cenjen tako med kolegi kot tujimi vlagatelji, ki jih ob njegovem morebitnem odhodu skrbi gospodarsko stanje v državi, ki je prežeto s korupcijo.

Sodelovanje v vladi Medvedjeva je brezpogojno zavrnil zaradi "številnih nesoglasij glede gospodarske politike". Pojasnil je, da se ne strinja s povečanjem proračunske porabe, ki jo še posebej zaradi vojske po njegovih besedah zagovarja Medvedjev.

Ruski dnevnik Kommersant pa medtem piše, da Kudrina vodijo drugi razlogi, saj naj bi mu bilo obljubljeno, da bo leta 2012 vodil vlado. "Potem ko je Putin na sobotnem kongresu vladajoče stranke Enotna Rusija za novega voditelja stranke na decembrskih parlamentarnih volitvah predlagal Medvedjeva, je zdaj znano, kdo bo vodil vlado," dodaja časnik.

Liberalni mediji omenjajo arabsko revolucijo
Ruski liberalni tisk pa se je na napovedane spremembe v vladanju odzval s cinizmom. Dnevnik Vedomosti meni, da so edini način za zamenjave vodstva v Rusiji množični protesti, kot so bili med arabsko pomladjo. "Zamenjava med Putinom in Medvedjevom niti malo ne kaže na pripravljenost rešitve dolgoročnih vprašanj. Tandem ne pušča nobene druge možnosti za zamenjavo vodstva kot tunizijsko-egiptovsko pot," je poudaril časnik.