Putin in Medvedjev bosta zamenjala vlogi. Foto: Reuters
Putin in Medvedjev bosta zamenjala vlogi. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Medvedjev bo na čelu Rusije očitno le en predsedniški mandat. Foto: EPA

Da bi moral spomladi prihodnje leto Putin znova kandidirati za predsednika, je Medvedjev dejal na letnem kongresu vladajoče stranke Enotna Rusija. Udeleženci so njegove besede pozdravili z bučnim aplavzom.

Putin je predlog sprejel in se zanj zahvalil. "Zame je to velika čast," je dejal in izrazil prepričanje, da bo stranka ohranila oblast. "Nič nas ne bo vrglo iz tira," je zatrdil, Medvedjeva pa predlagal za novega voditelja stranke na parlamentarnih volitvah.

Bela hiša je sporočila, da si bo prizadevala za izboljšanje ameriško-ruskih odnosov ne glede na to, kdo bo naslednji ruski predsednik.

Pripravljen prevzeti praktično delo
Kot je dejal Medvedjev v nagovoru na kongresu pred več tisoč delegati, je pripravljen prevzeti "praktično delo" v vladi. "Če bo stranka zmagala na volitvah, in o tem sem prepričan, potem sem pripravljen nadaljevati pravo delo za modernizacijo države," je dejal Medvedjev, česa več pa ni hotel razkriti.

Napovedani višji davki za bogate
Putin je razkril tudi nekaj podrobnosti volilnega programa stranke. Na gospodarskem področju je napovedal višje davke za bogate. Cilj fiskalne politike bo obdržati inflacijo pod nadzorom, hkrati pa naj bi gospodarstvo rastlo po od šest- do sedemodstotni stopnji. Dotaknil se je tudi nacionalne varnosti in se zavzel za popolno prenovo opreme ruske vojske v prihodnjih desetih letih. Javnim uslužbencem je namignil, da se jim lahko nasmiha zvišanje plač.

Dogovor že dolgo nazaj
Putin je pred tem sporočil, da sta se z Medvedjevom "že dolgo tega" dogovorila o njunih prihodnjih vlogah v Rusiji in da bo Medvedjev zdaj glavni kandidat stranke na prihodnjih volitvah v dumo. Medvedjev naj bi tako postal premier, Putin pa znova predsednik.

Medvedjev je postal ruski predsednik, potem ko se je moral Putin zaradi ustave po dveh zaporednih mandatih odpovedati predsedniškemu stolčku. V tem času je postal predsednik vlade, a je vseeno ohranjal vodilno vlogo pri vodenju države.

Poznavalci so vseskozi opozarjali, da se bo znova vrnil v Kremelj, čeprav je Medvedjev nekajkrat nakazal, da si želi še enega mandata.

V Rusiji bodo decembra potekale parlamentarne volitve, kjer znova pričakujejo prepričljivo zmago Enotne Rusije, ki ima že zdaj večino v parlamentu. Predsedniške volitve so predvidene za spomladi naslednje leto.