Zaradi množičnih posilstev v Indiji potekajo številni protesti. Foto: EPA
Zaradi množičnih posilstev v Indiji potekajo številni protesti. Foto: EPA

V petek zvečer sta dva moška na zahodu New Delhija ugrabila in posilila dve leti in pol staro deklico. Kot sta povedala njena starša, so jo čez nekaj ur nezavestno in krvavečo našli v parku blizu njenega doma. Policija je sporočila, da so preiskave pokazale, da je bila posiljena najmanj enkrat. Deklica je zdaj v bolnišnici in v stabilnem stanju. Zaradi posilstva niso prijeli še nikogar.

V drugem primeru pa je policija že prijela tri osumljence, ki naj bi v petek na vzhodu prestolnice posilili petletno deklico. Moški so deklico zvabili v eno izmed hiš v soseski, kjer so jo večkrat posilili. Tudi petletnica je po poročanju policije na zdravljenju v bolnišnici in v stabilnem stanju.

Okrutni posilstvi sta se zgodili le teden dni po posilstvu in mučenju štiriletne deklice, prav tako v New Delhiju. V zvezi s posilstvom je policija že aretirala 25-letnega moškega.

Ogorčenje predvsem nad neukrepanjem oblasti
Vsi trije primeri so vzbudili val ogorčenja, ki se širi predvsem na družbenih omrežjih. Vodja mestne komisije za ženske Svati Malival je na svojem računu na Twitterju zapisala: "Kdaj se bo Delhi zbudil? Do kdaj bodo deklice v indijski prestolnici žrtve krutega nasilja?"

"Ponavljajoča se posilstva mladoletnic so sramotna in skrb vzbujajoča. Newdelhijska policija je povsem neuspešna pri zagotavljanju varnosti," je dejal minister, pristojen za New Delhi, Arvind Kejrival in vprašal, kaj delata indijski premier Narendra Modi in guverner Najib Jung, saj je za zagotavljanje varnosti v prestolnici odgovorno indijsko notranje ministrstvo. Dejal je še, da bi moral premier ukrepati ali nadzor nad policijo prenesti na zvezno vlado.

V Indiji samo lani prijavljenih 36.735 posilstev
Problematika posilstev v Indiji je v ospredje prišel leta 2012, ko je skupina moških posilila in umorila študentko na avtobusu v New Delhiju. Dejanje je sprožilo ostre kritike po vsej državi in pripeljalo do strožje zakonodaje za posilstva. Septembra letos so zaradi skupinskega posilstva japonske turistke v Džajpurju na 20 let zapora obsodili tri moške.

Uradni podatki kažejo, da so samo lani v Indiji policiji prijavili 36.735 posilstev, od tega jih je bilo 2.096 storjenih v prestolnici.