ERT oddaja tri televizijske in več radijskih programov. Foto: Reuters
ERT oddaja tri televizijske in več radijskih programov. Foto: Reuters

Nekdanja grška vlada premierja Antonisa Samarasa je ERT zaprla 11. junija 2013 z argumentom varčevanja in krčenja državnih stroškov ter ob očitkih, da je ERT slabo voden in zapravljiv. Takrat je bilo odpuščenih vseh 2.600 uslužbencev.

Ogorčenje zaradi nenadnega zaprtja radiotelevizije, ki je delovala več kot 60 let, ni bilo ogromno le med Grki, ampak so kritike na Atene letele tudi iz tujine, med drugim z Evropske radiodifuzne zveze EBU.

Po nekaj mesecih je sicer ERT nadomestila nova radiotelevizija pod imenom NERIT, ki pa je bila občutno manjšega obsega, saj je imela le okoli 500 novinarjev.

Od 6. ure danes zjutraj po lokalnem času pa javna radiotelevizija znova oddaja pod starim logotipom ERT, medtem ko je logotip NERIT po dobrem letu dni izginil s televizijskih zaslonov.

Vsi nekdanji uslužbenci ERT-ja, ki so to želeli, so znova dobili službo. Pri ERT-ju je tako trenutno zaposlenih 1.650 ljudi. Stara nova javna radiotelevizija se financira z mesečno naročnino v vrednosti treh evrov na gospodinjstvo.

Zakon, ki je podlaga za ponovno oddajanje ERT-ja, je bil v parlamentu potrjen konec aprila. Zanj so glasovali poslanci koalicije, medtem ko je bila največja opozicijska stranka Nova demokracija proti.