Miro Cerar se udeležuje dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov v Helsinkih. Foto: EPA
Miro Cerar se udeležuje dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov v Helsinkih. Foto: EPA
Sorodna novica Zunanji ministri svarijo pred brexitom brez dogovora

Ministra sta se sestala ob robu dvodnevnega neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Helsinkih na Finskem, ki sestankujejo na teme Zahodnega Balkana, Bližnjega vzhoda, požarov v Amazoniji in brexita.

Miro Cerar in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman naj bi govorila predvsem o predsedovanju Evropski uniji in širjenju na Zahodni Balkan, naj se pa ne bi osredotočala na arbitražo, iz Helsinkov poroča dopisnik Televizije Slovenija Igor Jurič.

"Dejstvo je, da pričakujem – in to bom tudi povedal – da bo Hrvaška začela ravnati v evropskem duhu in dosledno spoštovala vladavino prava: odločbe mednarodnih sodišč pa tudi dogovore, sporazume, ki zavezujejo in smo jih sklenili. To je pogoj, da se ponovno vzpostavi zaupanje med državama," je Cerar za TV Slovenija povedal, da naj bi se arbitraže vendarle dotaknila.

Helsinki: Cerar in Grlić-Radman ne bosta govorila o arbitraži

Nesporazumi na spoznavnem klepetu

Ministra sta imela spoznavni klepet že na začetku meseca med Cerarjevim dopustovanjem na Hrvaškem, kjer sta se tudi dogovorila, da se sestaneta v Helsinkih. Le nekaj dni pozneje pa je hrvaški minister v intervjuju dal več spornih izjav glede arbitraže, ki jih je slovensko zunanje ministrstvo zanikalo. "To je potvarjanje dejstev, kar zdajšnje pogovore daje v drugačno luč," je dejal za Studio ob 17.00 nekdanji slovenski premier in zdajšnji zunanji minister Miro Cerar.

Čeprav izkušenemu dolgoletnemu diplomatu se je novemu hrvaškemu zunanjemu ministru zaletelo, ko je nedavno, gostujoč na hrvaški televiziji N1, najprej dejal, da je z ministrom Cerarjem prijetno klepetal med njegovim dopustom na hrvaški obali, potem pa še razkrival teme pogovorov med slovensko in hrvaško diplomacijo tik po arbitražni odločbi.

S trditvijo, da je tedanji slovenski premier Cerar skoraj privolil v predlagani hrvaški protokol, ki bi zadržal tiste dele arbitražne odločbe, ki so Hrvaški po volji, na novo pa bi se državi pogajali predvsem o meji na morju, je minister Grlić Radman nadaljeval politiko prisiljevanja Slovenije v ponovne dvostranske pogovore, je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčič Bernard.

Sorodna novica MZZ zanika, da je Cerar "skoraj privolil" v dvostransko reševanje vprašanja meje

Uradnega srečanja med ministroma ne bo

Ravno zaradi tega v Helsinkih ne bo ne uradnega ne delovnega srečanja ministrov, temveč je predviden le pogovor Cerarja in Grlića Radmana ob večerji. "To bo pač pogovor ob večerji, nič drugega, nič uradnega, nič takega, predvsem ga bom povprašal tudi o tem, kako namerava Hrvaška predsedovati, to je tema, ki nas zagotovo tudi zanima," je pojasnil Cerar.

Kakšna so pričakovanja hrvaške strani od prvega srečanja ministrov, je poskusila izvedeti novinarka RTV Slovenija Tanja Borčić Bernard, "vendar pa na naše povpraševanje niso odgovorili,," je poročala za Radio Slovenija.

Čeprav je minister Grlić Radman srečanje ob robu vrha v Helsinkih napovedal kot priložnost za vsebinske pogovore o vprašanju meje, tega sestanka zdaj med napovedanimi dogodki ni.

Uradni Zagreb vztraja pri svojih stališčih

Pri tem novi hrvaški zunanji minister tudi stališča drugih držav članic Evropske unije interpretira kot spodbudo k dvostranskim pogovorom, slovensko tožbo zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne odločbe pa vidi kot izgubo časa.

In čeprav Radman uradno upa na salomonsko rešitev tega gordijskega vozla med Slovenijo in Hrvaško, vztraja pri stališčih uradnega Zagreba, ki za Slovenijo niso sprejemljiva.