Zaradi več sto tovornjakov je bil močno oviran promet v Helsinkih. Foto: Reuters
Zaradi več sto tovornjakov je bil močno oviran promet v Helsinkih. Foto: Reuters
Kmetje pozivajo vlado, naj podpre kmetijsko-predelovalno področje. Foto: Reuters

Finska kmetijsko-predelovalna industrija je v hudi finančni stiski, tamkajšnji kmetje pa so lani izgubili dve petini svojih prihodkov, poroča RT. Petkov protest, ki se je na Senatnem trgu v središču Helsinkov začel že zgodaj zjutraj, je sklical kmetijski sindikat MTK.

Nekateri izmed kmetov so se s svojimi traktorji pripeljali več sto kilometrov daleč, poglavitni cilj kmetov pa je "rešiti domačo prehrambno proizvodnjo", navaja AP.

Ob tem so s transparenti "Ni kmetov - ni hrane" pozvali finsko vlado, naj podpre kmetijsko-predelovalno panogo. Podobna zborovanja so organizirali še po ostalih finskih mestih, a v manjšem obsegu.

Najhuje v mlečni industriji
Gospodarske sankcije EU-ja proti Rusiji, ki so jih podprli tudi Helsinki, MTK izpostavlja kot glavni razlog za razvrednotenje finskih kmetijskih pridelkov.

Rusija je bila namreč v zadnjih dveh desetletjih za finske kmete ključni trg, s priključitvijo sankcijam EU-ja proti Moskvi leta 2014 pa je največ izgubila prav finska kmetijsko-predelovalna industrija.

Za nameček pa se finski kmetje soočajo še z dolgimi zamudami pri prejemanju pomoči od EU-ja.

Po ocenah Finskega inštituta za naravne vire (LUKE) so se prihodki kmetov lani skrčili za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2014, pri čemer je v povprečju vsaka kmetija izgubila za približno 10.000 evrov. Najhuje je v mlečni industriji, ki je s seboj potegnila dohodke celotne kmetijsko-predelovalne industrije na Finskem.