Hillary Clinton je glede Kitajske in Irana uporabila precej oster jezik, kar gre verjetno pripisati naravi dogodka, šlo je namreč za predvolilni shod. Foto: EPA
Hillary Clinton je glede Kitajske in Irana uporabila precej oster jezik, kar gre verjetno pripisati naravi dogodka, šlo je namreč za predvolilni shod. Foto: EPA
Vladimir Putin in Barack Obama
Glede Putinovih "ozemeljskih ambicij" morajo biti ZDA pametnejše kot zdaj, meni Hillary Clinton. Foto: EPA

Jezik, ki ga je v soboto na predvolilnem shodu v New Hampshiru uporabila Hillary Clinton, je deloval bolj ostro kot ta, ki ga na to temo uporablja predsednik Barack Obama.

Nekdanja ameriška zunanja ministrica (2009-2013) in žena nekdanjega predsednika Billa Clintona je dejala, da si želi mirnega vzpona Kitajske, ob tem pa je opozorila, da morajo biti ZDA "zelo pozorne". Kot je dejala, se "kitajska vojska povečuje zelo hitro, vzpostavljajo vojaška poslopja, ki spet ogrožajo države, s katerimi imamo sklenjene sporazume, kot so Filipini, saj gradijo na spornem ozemlju".

Kitajci želijo vdreti v "vse, kar se ne premika v ZDA," je dejala. Kradli naj bi poslovne skrivnosti orožarske industrije in kradli "ogromne količine vladnih podatkov". Izjav Hillary Clinton v Beli hiši ni želela komentirati.

V zadnjem primeru računalniškega vdora ZDA sumijo Kitajsko, da je ukradla podatke najmanj 4,2 milijona zdajšnjih in nekdanjih javnih uslužbencev. Kitajska je vdor v Urad Združenih držav za kadrovski menedžment zanikala.

Ostro o Iranu
Hillary Clinton se je dotaknila tudi trajajočih pogajanj z Iran glede njegovega jedrskega programa. Kot je dejala, se iranska "agresivnost ne bo končala", tudi če bo sporazum dosežen. Iran bo po njenih besedah ostal še naprej glavni državni pokrovitelj terorizma.

"Še naprej bodo glavni državni pokrovitelj terorizma. Še naprej bodo destabilizirali vlade na območju in širše. Še naprej bodo uporabljali namestnike, kot je Hezbolah. In še naprej bodo eksistenčna grožnja Izraelu," je dejala glavna kandidatka demokratske stranke za predsednico ZDA, ki kljub temu upa, da bo sporazum med svetovnimi silami in Iranom na Dunaju dosežen. Rok za dosego sporazuma je bil premaknjen na 7. julij.

"ZDA morajo biti pametnejše glede Putina"
Na predvolilnem dogodku je Hillary Clinton še dejala, da morajo biti ZDA "precej pametnejše" pri soočanju z, kot je dejala, ozemeljskimi ambicijami ruskega predsednika Vladimirja Putina, za katerega je dejala, da ni prijeten človek.