Na Hrvaškem se približujejo lokalne volitve, zato bodo politiki igrali vedno več igric in vlekli na dan obtožbe. Foto: BoBo
Na Hrvaškem se približujejo lokalne volitve, zato bodo politiki igrali vedno več igric in vlekli na dan obtožbe. Foto: BoBo
Hrvaška vlada
Hrvaška vlada pod vodstvom Zorana Milanovića je prisegla decembra leta 2011. Zlatar Violićeva je na fotografiji povsem levo v drugi vrsti. Foto: EPA

Zgodba se je začela, ko je Nina Obuljen, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, univerzi v Zagrebu prijavila Martino Borovac Pečarević, načelnico sektorja za evropske zadeve in medije, da je v svojem doktorskem delu prepisovala iz njenega magistrskega dela. Univerza je potrdila prijavo in sporočila, da jo bo v kratkem obravnavala.

V plagiatorsko afero se je s tem vpletla tudi ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić, ki je bila mentorica Borovčevi. Martina Borovac Pečarević je bila več let zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve, a jo je Zlatar Violićeva privabila na ministrstvo za kulturo, kjer jo je imenovala za načelnico sektorja.

Oglasilo se je tudi državno tožilstvo, s katerega so prišli namigi, da naj bi vpletenost ministrice na univerzi skušali pomesti pod preprogo. Borovčeva, ki je bila nedavno izbrana za vodjo programskega sveta hrvaške radiotelevizije (HRT), naj bi prepisala 30 strani.

Zlatarjeva: Odgovorna je komisija
Medtem ko vse tri vpletene čakajo na ugotovitve akademikov, je ministrica Zlatar Violićeva odgovornost prevalila na komisijo, pred katero se zagovarja doktorsko delo. "Mentor ne podpiše poročila o nalogi, ampak to stori komisija, ki jo sestavljajo profesorji, ki so običajno bolj izkušeni od samega mentorja." S to izjavo je zelo razburila akademsko stroko, saj profesorji trdijo, da je mentor ključna oseba v postopku zagovora doktorskega dela, saj brez njegove odobritve delo sploh ne more priti pred komisijo.

O morebitnih sankcijah proti ministrici, proti kateri se je začel postopek zaradi konflikta interesov, bo odločal senat univerze. Če bodo ugotovili, da je konflikt interesov dejansko obstajal, ji grozi denarna kazen od 2.000 do 40.000 kun, odločitev pa bo objavljena tudi v sredstvih javnega obveščanja.

Temni oblaki nad HNS-jem
Na Hrvaškem sicer afer z plagiati, v katere bi bili vključeni najvidnejši politiki v državi, do zdaj ni bilo veliko. Prihajajo pa tudi domneve, da je ta afera del zakulisnih igric pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, saj je ministrica članica koalicijske vlade Kukuriku iz vrst HNS-ja. To stranko v zadnjem času pretresa več afer, med njimi je prometna nesreča nekdanjega predsednika stranke Radimirja Čačića, ki je z avtomobilom vzel življenje dveh ljudi, zato bo moral v zapor.