Bob Dylan je sicer od leta 2008 dvakrat nastopil na Hrvaškem. Foto: EPA
Bob Dylan je sicer od leta 2008 dvakrat nastopil na Hrvaškem. Foto: EPA

To je bila sporna izjava Boba Dylana, ki jo je glasbenik izrekel za glasbeno revijo Roling Stone in zaradi katere je postal persona non grata na valovih Radia Split.

Vsaj tako se je odločila urednica radia Vedrana Krstić Ivanišević, ki je prepovedala predvajanje njegove nove pesmi Duquesne Whistle z njegovega novega albuma Tempest.
Edino merilo za predvajanje pesmi je kakovost
V. d. glavnega urednika Hrvaškega radia v Zagrebu Biljana Romić je zahtevala uradno pojasnilo splitske radijske postaje. Po njeni oceni je odločitev napačna, saj bi tako zaradi nesprejemljivih izjav izvajalcev morali "očistiti pol programa". Hrvaški Radio Split namreč sodi pod nacionalni radio.

Izjave Dylana ne povezujejo z njegovo glasbo
Biljana Romić je še pojasnila, da na Hrvaškem radiu ne obstaja pravilnik, ki bi določal, kateri izvajalci se lahko predvajajo in kateri ne. Edino merilo je po njenih besedah kakovost glasbe. Hrvaški radijski poslušalci in uporabniki interneta obsojajo Dylanove izjave, a jih ne povezujejo s kakovostjo njegove glasbe.

Thompsona da, Dylana ne
Nekateri ugotavljajo, da na Radiu Split nikoli niso prepovedali za mnoge spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki na koncertih občinstvo sprejme z ustaškim pozdravom "Za dom spremni", tak naslov nosi tudi ena izmed njegovih najbolj priljubljenih pesmi.

Številne radijske postaje so tudi več let po zadnji vojni prepovedovale glasbo srbskih izvajalcev na valovih nacionalnega radia. Nekatere med njimi, kot je Đorđe Balašević, je mogoče slišati šele zadnja leta.