Tomislava Salopeka so ugrabili 22. julija. Foto: AP
Tomislava Salopeka so ugrabili 22. julija. Foto: AP
Zoran Milanović
Milanović je dejal, da še nekaj dni ne bodo mogli potrditi smrti Salopeka. Foto: EPA
Skrajneži naj bi usmrtili Salopeka

Kot poročajo tuje agencije, je Islamska država sporočila, da so Salopeka obglavili, ob tem pa naj bi na Twitterju objavili tudi fotografijo trupla domnevne žrtve. Kot je poročal Reuters, ki se sklicuje na skupino SITE Intel Group, so ob objavi fotografije zapisali: "Obglavljenje hrvaškega talca zaradi sodelovanja njegove države v boju proti Islamski državi, potem ko se je iztekel rok ..."

Salopeka, 31-letnega topografa, ki je v Egiptu delal za francosko geoznanstveno podjetje CGG, ki se ukvarja z iskanjem nafte, plina in drugih zemeljskih bogastev, so skrajneži Islamske države ugrabili 22. julija letos, ko se je z voznikom iz oaz Bahreia vračal v Kairo.

Egiptovska veja Islamske države je nato pred tednom dni objavila posnetek, kjer je Salopek, ki je klečal v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki, prebral zahtevo, naj egiptovske oblasti v zameno za njegovo izpustitev v 48 urah iz egiptovskih zaporov izpustijo vse muslimanske ženske.

Rok, ki so ga islamski skrajneži postavili za Salopeka, se je iztekel v petek, o njegovi usodi pa do zdaj ni bilo znanega nič. Egiptovske oblasti so po objavi posnetka za njim sprožile obsežno iskalno akcijo, v iskanje in reševanje pa se je vključila tudi hrvaška diplomacija. V petek se je v Egipt odpravila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, s hrvaškega zunanjega ministrstva pa so takrat sporočili, da skuša vlada Salopeka z uporabo vseh mogočih mehanizmov osvoboditi, a da zaradi občutljivosti primera podrobnosti ne morejo razkriti.


Iz urada slovenskega predsednika so sporočili, da je Borut Pahor prenesel hrvaški predsednici sporočilo, v katerem je obsodil surovo teroristično dejanje in izrazil sočutje do družine umrlega. Izrekel je tudi solidarnost hrvaškemu narodu v tej težki preizkušnji.

Salopek je prvi tujec, ki so ga ugrabili in zdaj po lastnih trditvah tudi usmrtili skrajneži Islamske države, odkar veja te deluje v Egiptu.

Na novico o obglavljenju se je že odzvalo egiptovsko notranje ministrstvo, ki je zapisalo, da so novico o Salopekovi usodi zasledili na spletu, a da še preverjajo njeno verodostojnost. "Če in ko bomo ugotovili, da je novica resnična, bomo javnost o tem obvestili," so še zapisali. Tudi hrvaška agencija Hina poroča, da na hrvaškem zunanjem ministrstvu še nimajo potrditve Salopekove smrti.

Milanović ne more potrditi smrti
Hrvaški premier Zoran Milanović je na izredni novinarski konferenci dejal, da ne morejo s stoodstotno gotovostjo potrditi smrti Salopeka in verjetno ne bodo mogli še nekaj naslednjih dni.

Rojake je pozval, naj fotografije, ki kroži na svetovnem spletu, ne delijo in je ne kažejo otrokom. Zatrdil je, da ne bodo prenehali iskati Salopeka, dokler obstaja vsaj še kanček upanja, vlada pa bo ves čas na razpolago njegovi družini. Kot je še dejal, Hrvaška tudi po tem tragičnem dogodku ne bo sodelovala v bojnih operacijah proti pripadnikom Islamske države.

Skrajneži naj bi usmrtili Salopeka