Gasilci in policisti so se vso noč borili s požarom, da bi rešili preživele. Foto: EPA
Gasilci in policisti so se vso noč borili s požarom, da bi rešili preživele. Foto: EPA
Indija: Policija bo zaslišala pet ljudi

Vseh pet ljudi, ki jih je indijska policija pridržala, dela za dva izvajalca, ki so ju najeli za izvedbo ognjemeta. En izvajalec je z 90-odstotnimi opeklinami v kritičnem stanju v bolnišnici, drugi pa se skriva. Indijska policija pravi, da ni šlo za aretacije.

Kot so pojasnili, bodo šele po zaslišanju pridržanih videli, kakšna je njihova povezava s požarom, in takoj ustrezno ukrepali, poroča Slovenska tiskovna agencija. Policijska preiskava še poteka, napovedujejo pa se ukrepi proti upravnikom templja in proizvajalcem, ki so pripravili ognjemet.

Eksplozija pirotehničnih izdelkov
Požar je bil posledica eksplozije pirotehnike, ki je bila pripravljena za slavje ob praznovanju hindujskega novega leta. Nesreča je po pisanju Al Džazire ena najhujših na verskih festivalih doslej. V zvezni državi Kerala na jugu Indije se je v templju zbralo več tisoč ljudi. V trgovini so iskre zanetile pirotehnične izdelke, ki so bili shranjeni in pripravljeni za uporabo, čeprav dovoljenja za ognjemet oblasti zaradi varnostnih pomislekov in pritožb krajanov niso dale. Poškodovani so bili tudi tisti, ki so bili 200 metrov oddaljeni od kraja eksplozije.

Tragedija je v Kerali spodbudila zahteve, da se uporaba pirotehnike prepove na tako množičnih dogodkih. Na takšnih dogodkih je pirotehnika pogosto v uporabi, nesreče pa niso redke.

Indija: Policija bo zaslišala pet ljudi