Ali Hamenej je napadel ZDA, da v praksi niso odpravile sankcij, kot to veleva sporazum med zahodnimi silami in Iranom. Foto: Reuters
Ali Hamenej je napadel ZDA, da v praksi niso odpravile sankcij, kot to veleva sporazum med zahodnimi silami in Iranom. Foto: Reuters
Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasani Rohani je bil kritičen do aretacije novinarjev, a "jastrebi" iz Iranske revolucionarne garde so premočni. Foto: Reuters

Številni iranski funkcionarji namigujejo, da Washington tri mesece po uveljavitvi dogovora, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odrekel krepitvi jedrskega programa, ustvarja ovire za evropske finančne institucije, ki želijo sodelovati z Iranom.

ZDA podpihujejo iranofobijo
Ameriški in evropski diplomati so poudarjali, da lahko po odpravi sankcij neameriške banke brez težav poslujejo z Iranom. A to se po besedah Hameneja v praksi ne dogaja. "Na papirju trdijo, da lahko tuje banke poslujejo z Iranom, a v praksi podpihujejo iranofobijo, da bi preprečili te odnose," je Hamenej dejal v govoru v Teheranu. "ZDA ustvarjajo razdor in nas nato vprašajo, zakaj smo sumničavi," je bil kritičen Hamenej.

Evropski funkcionarji so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da se njihovi bankirji bojijo glob in celo kazenskega pregona zoper svoje ameriške podružnice, če bodo začele poslovati z Iranom.

Iran bo šel na Meddržavno sodišče
Na ločenem dogodku pa je v sredo iranski predsednik Hasan Rohani prav tako kritiziral ZDA. Obregnil se je ob nedavno odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da omogoči porabo dveh milijard dolarjev zamrznjenega iranskega denarja za ameriške žrtve terorističnih napadov. Ameriške oblasti namreč Teheran krivijo za več napadov, tudi za bombna napada na vojašnico ameriških marincev v Bejrutu leta 1983 in na stanovanjsko poslopje v Savdski Arabiji leta 1996, v katerem je bilo nameščeno ameriško vojaško osebje. Teheran je v ponedeljek zagrozil, da se bo pritožil na Meddržavno sodišče, če bosta dve milijardi dolarjev iranske centralne banke preusmerjeni k 1.000 Američanom, ki jih sodba vrhovnega sodišča zadeva.

Novinarji dobili od pet do deset let zapora
Medtem pa so oblasti v Teheranu štiri reformistične novinarje Afarina Chitsaza, Ehsana Mazandaranija, Samana Safarzaija in Davuda Sadadija zaradi "ogrožanja nacionalne varnosti" obsodile na zaporne kazni. Novinarji, ki so bili aretirani lani novembra, so dobili od pet do deset let zapora. Sodišče v Teheranu jih je obsodilo zaradi "širjenja propagande proti Islamski republiki" in "delovanja proti nacionalni varnosti ter sodelovanja s tujimi vladami". Četverica je obtožena tudi, da "je tlakovala pot ameriški infiltraciji v državo". Obsojeni imajo 21 dni časa za pritožbo. Predsednik Rohani, ki pripada zmerni liniji iranske politike, je bil kritičen do aretacij novinarjev in se je zavzel za večjo novinarsko svobodo.