Iranski predsednik Hasan Rohani lahko slavi zmago. Sicer njegovi zavezniki reformisti niso največja stranka v novem parlamentu, a bi lahko z neodvisnimi in manjšimi strankami uspešno podpirali nadaljne odpiranje Irana svetu. Foto: Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani lahko slavi zmago. Sicer njegovi zavezniki reformisti niso največja stranka v novem parlamentu, a bi lahko z neodvisnimi in manjšimi strankami uspešno podpirali nadaljne odpiranje Irana svetu. Foto: Reuters
Iranske volitve
Reformisti so pometli s konservativci v Teheranu in velikih mestih. Odločali so mladi volivci, ki so se opirali na navodila s telefonov, da so v zapletenem volilnem sistemu izbirali reformistične kandidate, ki širši javnosti večinoma niso bili znani. Foto: Reuters

Izidi po preštetih 90 odstotkih glasov na petkovih parlamentarnih volitvah v Iranu kažejo, da je prav vseh 30 poslancev v Teheranu pripadlo Prodorni koaliciji reformistov pod vodstvom Mohamada Reza Arefa.

Prvaka konservativcev ne bo v madžlis
Državni vodja Koalicije principalistov (konservativcev) Golam Ali Hadad Adel se je v Teheranu namreč uvrstil šele na 31. mesto, kar pomeni, da se ne bo uvrstil v parlament, kažejo predčasni izidi na podlagi preštetih 2,6 milijona glasov od skupno 2,9 milijona v prestolnici.

Delni izidi namreč kažejo, da Hadad Adel za kandidatom na 30. mestu zaostaja za več kot 6.000 glasov, medtem ko morajo prešteti le še deset odstotkov glasov. Gre tudi za osebni poraz vrhovnega vodja Alija Hameneja, saj je njegov sin poročen s Hadadovo hčerko in sta osebna prijatelja.

Odprta pot za politiko predsednika Rohanija
Če bo izid vzdržal, bo to pomemben uspeh za reformističnega predsednika Hasana Rohanija, saj se glede na delne rezultate tudi iz preostalih delov države obeta njegovim reformam bolj naklonjeni parlament za nadaljnje odpiranje Irana trgovini s tujino po lanskem zgodovinskem sporazumu z velesilami o iranskem jedrskem programu.

Na petkovih volitvah so izbirali poslance v 290-članski parlament, od katerih jih 260 izvolijo drugod po državi, kjer pa predsednikovim zaveznikom kaže slabše oziroma dosedanji izidi kažejo, da v parlamentu morda nobeni skupini ne bo uspelo doseči večine.

Jeziček na tehtnici neodvisni in manjše stranke
Po zadnjih izidih so principalisti, kot v Iranu označujejo konservativce, pripadlo 110 sedežev, 91 so jih osvojili reformisti, 30 je neodvisnih poslancev, različne druge stranke in koalicije pa so dobile 52 poslancev. Zaradi delnega bojkota reformistov pred štirimi leti so imeli v zdajšnjem madžlisu konservativci večino s 165 sedeži, medtem ko so imeli reformisti samo 52 poslancev.

Reformistom večina v svetu izvedencev?
Iranski volivci so v petek volili tudi 88 članov sveta izvedencev, ki bo izvolil naslednjega vrhovnega voditelja, če bo 76-letni ajatola Ali Hamenej odstopil ali umrl do leta 2024, ko se bo iztekel mandat novega sveta izvedencev. Ker v Islamski republiki Iran odločilna in največja vloga pripada vrhovnemu voditelju, in ne predsedniku. Tudi tu se zmaga za zdaj nasmiha reformistom in zmernim kandidatom.

Iransko notranje ministrstvo je že sporočilo, da se je volitev v petek udeležilo najmanj 33 od 55 milijonov volilnih upravičencev, tako da je bila volilna udeležba okoli 60-odstotna. Vse glasove naj bi prešteli do danes zvečer.

Vabljeni k ogledu oddaje Globus - Iran in volitve 2016