Svet
()

Poudarki

  • Pogovori niso obrodili sadov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Iran vztraja, da njegov jedrski program ni namenjen vojaškemu delovanju. Foto: EPA

Dodaj v

Iran inšpektorjem preprečil vstop v vojaški objekt

IAEA se "razočaran" vrača domov
22. februar 2012 ob 07:36,
zadnji poseg: 22. februar 2012 ob 12:18
Teheran - MMC RTV SLO

Iz Združenih narodov so sporočili, da je Iran ekipi inšpektorjev preprečil obisk ključnega vojaškega objekta, povezanega s tamkajšnjim spornim jedrskim programom.

Po besedah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) niso dosegli dogovora za pregled objekta Parchin južno od Teherana kljub "intenzivnim prizadevanjem". Inšpektorji so po poročanju BBC-ja skušali razjasniti "morebitne vojaške dimenzije" iranskega jedrskega programa, za katerega Teheran trdi, da je izključno v miroljubne namene, medtem ko Zahod sumi, da ima program vojaške implikacije.

IAEA je sporočil, da se njena ekipa po dveh dneh pogovorov vrača iz Irana brez dogovora o dokumentu, ki bi "olajšal pojasnjevanje nerazrešenih zadev" v povezavi z jedrskim programom. Tudi prvi krog pogovorov januarja letos ni obrodil sadov.

"Razočarani smo, da Iran ni sprejel naše prošnje za obisk Parchina," je povedal generalni direktor IAEA-ja Yukiya Amano.

Mednarodna skupnost sumi, da so prav v Parchinu v zadnjih letih testirali eksplozive, povezane z jedrskim orožjem.

"Iran ne skuša pridobiti jedrskega orožja"
Medtem pa je iranski predstavnik v IAEA-ju povedal, da Teheran pričakuje nadaljnje pogovore z agencijo. Ali Ashgar Soltanieh je dejal, da so bile zadnje razprave intenzivne in da se bodo pogovori v prihodnosti nadaljevali.

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, pa je danes zatrdil, da njegova država ne skuša pridobiti jedrskega orožja, temveč želi prekiniti "nadvlado, utemeljeno na podlagi jedrskega orožja", ki jo imajo velike sile.

"Ne glede na to, kaj sovražnik (Zahod) pravi, je jedrska energija neposredno povezana z našimi nacionalnimi interesi," je na srečanju z iranskimi jedrskimi znanstveniki poudaril Hamenej. Ob tem je znanstvenike pozval, naj nadaljujejo po njegovih besedah pomembno in ključno delo na področju jedrske energije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo