Pod drobnogledom je tudi prodaja helikopterjev Panami. Foto: www.finmeccanicagallery.com
Pod drobnogledom je tudi prodaja helikopterjev Panami. Foto: www.finmeccanicagallery.com
Finmeccanica
Italijanska država ima v Finmeccanici 30-odstotni delež. Foto: EPA

Poleg aretacije Paola Pozzessera pa neapeljsko tožilstvo zaradi mednarodne korupcije preiskuje tudi nekdanjega ministra za gospodarski razvoj Claudia Scajolo.

Sporni naj bi bili posli Finnmeccanice in odvisnih družb z Indijo, Rusijo, Brazilijo in Panamo. Na račune tujih vlad in vodilnih predstavnikov Finmeccaniece naj bi se v zadnjih letih steklo več kot deset odstotkov vrednosti poslov.

Pozzessero naj bi odigral pomembno vlogo pri načinih sklepanja poslov in dogovorih o provizijah med ministri vlad naročnic ter predstavniki Finmeccanice.

Razkritja se vrstijo
Scajola je kot minister v vladi nekdanjega premierja Silvia Berlusconija predstavljal glavno vez pri dobavi enajstih vojaških ladij Braziliji, pri čemer mu je nedvomno pomagalo prijateljstvo z brazilskim obrambnim ministrom.

Eden izmed osumljenih predstavnikov Finmeccanice Lorenzo Borgogni je na zaslišanjih razkril, da so se pri brazilskem poslu dogovorili za 11-odstotno provizijo od 2,5 milijard evrov vredne pogodbe.

Ta znesek bi morala ena izmed odvisnih družb Finmeccanice plačati na račun brazilskega obrambnega ministra, Scajole in enega od njegovih sodelavcev iz stranke Ljudstva svobode.

Enako provizijo bi morala plačati tudi sama Finmeccanica, a je bila pripravljena le na triodstotno provizijo.

To je zadnje v nizu razkritij o korupciji pri sklepanju orožarskih poslov med Finmeccanico in njenimi odvisnimi družbami ter tujimi vladami.

Pred kratkim so namreč tožilci razkrili izplačevanje podkupnin pri dobavi vojaških helikopterjev panamski vladi, Finmeccanica pa naj bi bila vpletena tudi v oblikovanje črnih fondov, iz katerih so se stekala plačila na račune italijanskih politikov.