Pogled na idilično mestece (državo?). Foto: EPA
Pogled na idilično mestece (državo?). Foto: EPA

100 kilometrov vzhodno od Rima oddaljeno mestece ima le 550 prebivalcev in se bo po novih pravilih, uperjenih v skrčenje stroškov tamkajšnje administracije, moralo združiti s sosednjim Trevijem.

Župan Luca Sellari, ki je zaradi krize evroobmočja tik pred tem, da izgubi svojo službo, se je domislil rešitve, poroča BBC. Ustvaril je svojo lastno valuto, imenovano "fiorito". Bankovce, ki imajo na eni strani odtisnjen Sellarijev portret, že uporabljajo v tamkajšnjih trgovinah, vse številnejši turisti pa jih kupujejo kot spominke. Župan pravi, da vlada izjemno navdušenje nad razglasitvijo neodvisnosti nove žepne državice.

Po Italiji je odziv majhnih mest na vladno odločitev, da ukine lokalne svete in jih združi z večjimi mesti, tako buren, da bo koalicija premierja Silvia Berlusconija morda prisiljena, da svojo odločitev prekliče.

Medtem pa nova država Filettino - vključno z grbom in spletno stranjo - nenadoma uživa mednarodno slavo. O Filettinu poročajo celo tako oddaljene TV-postaje, kot je ruska. Navsezadnje, pravi župan, Italijo je nekoč sestavljalo več 10 kneževin in vojvodin. Če je San Marinu uspelo preživeti, zakaj ne bi tudi Filettinu?