V mestu Geldermalsen se je na uličnem shodu proti gradnji azilnega centra zbralo dva tisoč ljudi, ki jih policija na koncu ni več znal obvladati, tako da je morala uporabiti celo opozorilne strele. Foto: EPA
V mestu Geldermalsen se je na uličnem shodu proti gradnji azilnega centra zbralo dva tisoč ljudi, ki jih policija na koncu ni več znal obvladati, tako da je morala uporabiti celo opozorilne strele. Foto: EPA

Na sestanku v sredo zvečer naj bi mestni veljaki govorili o vzpostavitvi centra za 1.500 prosilcev za azil, a so morali zaradi dogajanja na ulici sestanek prekiniti. Jezni protestniki so namreč podirali zapore okrog prizorišča sestanka ter s petardami in drugimi predmeti obmetavali policiste. Ti so bili prisiljeni odgovoriti z opozorilnimi streli, več ljudi so aretirali.

Sestanek z županjo prekinjen
Kot je poročala nizozemska radiotelevizija NOS, se je v mestu s 27.000 prebivalci protestov udeležilo kar 2000 ljudi. Županja Geldermalsna Miranda de Vries je sporočila, da med udeleženci sestanka sicer ni bilo poškodovanih, a je dodala, da je zaradi dogajanja močno žalostna.

Nizozemski državni sekretar za varnost in pravosodje Klaas Dijkhoff je povedal, da so protestniki v sredo zvečer prečkali mejo. "Iskanje zavetišča za prosilce azila je zahtevno vprašanje, a ko gre za izražanje mnenja, obstaja neka meja. Ta meja je presežena, ko vdreš nekam, kričiš in razbijaš (...). To ni prav," je poudaril državni sekretar.

Tretja najbolj zaželena država pribežnikov v EU-ju
Poleg Nemčije in Švedske je Nizozemska ena najbolj priljubljenih ciljnih držav za begunce. Nizozemska vlada letos in prihodnje leto pričakuje 58.000 prošenj za azil. Prišleke med drugim nameščajo v na hitro preurejenih nekdanjih zaporih, praznih vladnih poslopjih in športnih dvoranah.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.