Judovski naseljenci so protestirali proti rušenju domov v Ulpani. Foto: EPA
Judovski naseljenci so protestirali proti rušenju domov v Ulpani. Foto: EPA

Izraelski minister za stanovanjsko vprašanje Ariel Atisa je napovedal gradnjo 551 novih domov v različnih judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, medtem ko je premier Benjamin Netanjahu že pred tem sporočil, da bodo v naselbini Bejt El zgradili 300 stanovanj.

Netanjahu je svojo odločitev sporočil v odgovor na odločitev sodišča, ki je o rušenju nezakonite soseske Ulpana razsodilo, da jo je treba porušiti do 1. julija. Pojasnil je, da bodo pet tam živečih judovskih družin preselili v bližnji Bejt El, kjer bodo zgradili še 300 novih domov.

"Bejt El bomo razširili. 30 družin bo tam ostalo, pridružilo pa se jim bo še 300 novih," je napovedal izraelski premier.

Nobenih gradenj na zasebni zemlji
Nekaj ur pred odločitvijo Netanjahuja je izraelski parlament zavrnil zakon, s katerim bi legalizirali vse domove judovskih naseljencev na zasebnih palestinskih zemljiščih in so ga predlagali skrajno desničarski poslanci, ki pa so obljubili, da bodo spoštovali odločitev sodišča.

Tudi Netanjahu je dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča in se je zato odločil za rušenje domov na zasebnem palestinskem zemljišču v Ulpani. Da bi ugodil naseljencem in njihovim podpornikom, je nato napovedal širitev naselbine v Bejt Elu.

Na izraelsko napoved so se že odzvale ZDA in ameriško zunanje ministrstvo je jasno sporočilo, da nadaljevanje aktivnosti v zvezi z judovskimi naselbinami na Zahodnem bregu ogroža mirovne napore in je tudi v nasprotju z obljubami in zavezami Izraela.