Izrael je Golansko planoto okupiral leta 1967. Foto: EPA
Izrael je Golansko planoto okupiral leta 1967. Foto: EPA

Vojaki so bili v eksploziji na območju, ki ga je Izrael zasedel v vojni leta 1967, ranjeni v torek, ko so se približali demilitariziranemu območju zaradi "sumljivih dejavnosti". Predstavnik izraelske vojske Peter Lerner je eksplozijo označil za "nesprejemljivo eskalacijo nasilja iz Sirije." Dodal je, da ne bodo "tolerirali te grožnje izraelskim civilistom ali vojakom," poroča BBC.

Izraelske sile so napadle štab sirske vojske, vadbeno območje in topništvo sirske vojske. Kot poroča BBC, se da iz izbire tarč sklepati, da Izrael za torkov incident krivi sirske vlade sile in ne uporniških enot ali libanonskega gibanja Hezbolah, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Sirija se na napad še ni odzvala, prav tako ni jasno, ali je terjal žrtve. Odkar se je v Siriji pred tremi leti začela vojna, je izraelska vojska večkrat bombardirala tarče v državi.

Izrael je območje odvzel Siriji leta 1967 - ko je zasedel tudi Gazo, Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in Sinajski polotok. Leta 1973 ji je preprečil, da bi ga pridobila nazaj. Tehnično sta državi še vedno v vojni, med njima pa so po 70 kilometrov dolgi demilitarizirani coni razmeščeni opazovalci Združenih narodov.