V izraelskih napadih so bili do zdaj večinoma ubiti civilisti. Izrael se brani, da Hamas civiliste uporablja za živi ščit. Foto: Reuters
V izraelskih napadih so bili do zdaj večinoma ubiti civilisti. Izrael se brani, da Hamas civiliste uporablja za živi ščit. Foto: Reuters
Med žrtvami zadnjih izraelskih napadov sta tudi soproga in hčerka vodje oboroženega krila Hamasa. Foto: EPA
Od prekinitve premirja v torek je umrlo že 20 Palestincev. Na izraelski strani žrtev ni bilo. Foto: EPA
Izrael ima okoli Gaze razporejene močne vojaške sile. Foto: EPA
Novi izraelski zračni napadi so številne Palestince spet pognali v beg. Foto: Reuters

Od obnovitve nasilja po predčasnem izteku nekajdnevnega premirja v torek zvečer je bilo v izraelskih napadih na palestinsko enklavo ubitih 19 ljudi. Izrael je napade znova začel, potem ko je iz Gaze na izraelsko ozemlje priletelo več raket, ki niso zahtevale žrtev.

Medtem ko je Hamas sporočil, da je na Izrael v torek izstrelil 34 raket, tudi do Tel Aviva in Beršebe na jugu, izraelska vojska pravi, da je bilo v torek izstreljenih raket okoli 50, še okoli 20 pa naj bi jih iz Gaze izstrelili v sredo.

Ena izmed tarč napadov izraelske vojske je bil tudi Mohamed Dejf, vodja Hamasovega oboroženega krila, Brigad Iza Al Dina Al Kasama. V napadu nanj sta umrla njegova soproga in sedemmesečni sin. Iz Hamasa so sporočili, da je Dejf še vedno živ in še naprej vodi vojaške operacije proti Izraelu.

Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je dejal, da je "izraelski okupator vzel rakete iz Gaze za izgovor, da za tarčo vzame katerega od visokih predstavnikov Hamasa."

"Vrata pekla odprta"
Izraelski notranji minister Gideon Sar je za vojaški radio napad branil. "Mohamed Dejf si zasluži smrt kot bin Laden, gre za legitimno tarčo, in ko se pokaže priložnost za njegovo odstranitev, jo je treba izkoristiti," je dejal. Hamasovo oboroženo krilo je že sporočilo, da je Izrael s tem "odprl vrata pekla" in da bo drago plačal.

Dejfa Izrael obtožuje organiziranja samomorilskih napadov v Izraelu pred več leti. Nanj je večkrat poskušal izvesti atentat, v teh poskusih pa je Dejf ostal brez očesa in več udov.

Sedem Palestincev, pripadnikov iste družine, je bilo ubitih v napadu na hišo v kraju Deir Al Balah v osrednji Gazi, med njimi trije otroci, njihov oče in njegova devet mesecev noseča žena. Še dve osebi, ženska in otrok, sta umrli v včerajšnjih napadih. Palestinsko zdravstveno ministrstvo sporoča, da je ob propada premirja v torek umrlo že 20 ljudi.

Možnost diplomacije po koncu vojne
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal razširitev operacije v Gazi, ob tem pa voditelje Hamasa obtožil brutalnosti proti civilistom kot pri skrajnežih Islamske države v Iraku. Po njegovih besedah je namen operacije zaščititi državljane Izraela, vseeno pa sam pred Izraelom vidi "novo diplomatsko obzorje", ko bo vojna končana.

Pogajanja v Kairu med palestinskimi gibanji in Izraelom so zaradi obnovitve spopadov propadla. Od pogajanj v Kairu sta se že poslovili tako palestinska kot izraelska delegacija.

Egipt je obžaloval konec desetdnevne prekinitve sovražnosti in obljubil, da si bo še naprej prizadeval za dosego trajnega miru v Gazi.

"Prekinitev ognja je mrtva in odgovoren je Izrael," je dejal vodja palestinske delegacije Azam Al Ahmed. Hamas je tuje letalske družbe pozval k odpovedi poletov v Tel Aviv.

Tiskovni predstavnik izraelskega premierja Mark Regev je zatrdil, da je Hamas z izstrelitvijo raket tisti, ki je uničil temelje za pogovore v Kairu. "Egiptovska pobuda temelji na popolni in brezpogojni ustavitvi sovražnosti, ki je bila očitno kršena, ko so na Izrael poletele rakete," je dejal.

Tudi ZDA, največji izraelski zaveznik, so za prekinitev pogajanj okrivile zgolj Hamas. "Hamas je odgovoren za varnost v Gazi. Rakete so prišle iz Gaze," je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Marie Harf.

Obnovitev izraelskih napadov, ki so do zdaj terjali več kot 2.000 smrtnih žrtev, večinoma med civilisti, je prestrašila prebivalce Gaze. Novinar francoske tiskovne agencije AFP je videl več sto ljudi, ki bežijo iz Šudžaje, vzhodnega dela mesta Gaza, ki je bilo v napadih izraelske vojske uničeno.