Policisti so pred kratkim v Rimu tudi protestirali za svoje pravice. Foto: Reuters
Policisti so pred kratkim v Rimu tudi protestirali za svoje pravice. Foto: Reuters

Italijansko ministrstvo za javno upravo je namreč zavrnilo poročilo, ki ga je pripravilo vodstvo rimske policije. Zadevo preiskuje tudi tožilstvo.

"Bolezenska epidemija", kar 628 bolniških spričeval naenkrat, so prepričani rimski tožilci, ni bila nič drugega kot nezakonita stavka. V preiskavo so poleg policistov vključili tudi približno 600 zdravnikov, ki so bolniška spričevala podpisali. Rimski policisti trdijo, da imajo nemogoče razmere dela, nizke plače, trpijo tudi zaradi kadrovske podhranjenosti, poroča Mojca Širok, dopisnica RTV Slovenija iz Rima.

Podkupljivi in nedelavni?
A rimska javnost, ki ima o svoji mestni policiji izrazito slabo mnenje, je neusmiljena; kadrovsko so podhranjeni, ker jih je večina v pisarni namesto na ulici, uživajo visoke dodatke k plači, jemljejo podkupnine in sleparijo pri nadurah, so bile najhujše kritike.

Le redki Rimljani so zato pozdravili nedavne proteste, ki so jih v Rimu priredili mestni policisti iz vse Italije. Na njih so zahtevali reformo policijskega sistema in večje spoštovanje javnosti njihovega poklica.

Na bojni nogi z mestno policijo je tudi rimski župan Ignacio Marino, ki je predlagal uvedbo pravila rotacije, po katerem policisti ne bi več delali izključno v eni mestni četrti, pač pa bi menjali delovno okolje. S tem bi, je prepričan župan, zatrli korupcijo. Številni škandali so namreč razkrili primere, v katerih policisti, ki v mestu skrbijo za promet in dekor, od trgovcev, gostilničarjev in pouličnih prodajalcev pobirajo podkupnino, v zameno pa, če ti nimajo dovoljenj ali kršijo predpise, zamižijo, dodaja Širokova.