Ko je bila Julija Timošenko izpuščena iz zapora, je trdila, da ne bo kandidirala na predsedniških volitvah, a si je očitno premislila. Foto: EPA
Ko je bila Julija Timošenko izpuščena iz zapora, je trdila, da ne bo kandidirala na predsedniških volitvah, a si je očitno premislila. Foto: EPA
Timošenkova v boj za predsednico

Julija Timošenko (53) je bila premierka Ukrajine dvakrat, leta 2010 jo je na predsedniških volitvah premagal Viktor Janukovič. Ta je po izvolitvi proti njej in njenim zaveznikom sprožil preiskovalni postopek, zaradi suma zlorabe položaja pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo.

Sodišče v Kijevu je oktobra 2011 odločilo, da je kriva tega, da je leta 2009 državnemu podjetju Naftogaz nezakonito ukazala podpis pogodbe z Rusijo o dobavi zemeljskega plina in tako Ukrajino oškodovala za 190 milijonov ameriških dolarjev.

Sodišče ji je izreklo kazen, in sicer sedem let zaporne kazni, a so jo po odstavitvi Janukoviča 20. februarja letos iz zapora izpustili. Njeno zdravstveno stanje se je v zaporu izredno poslabšalo, zaradi česar je prosila za premestitev v bolnišnico in zdravljenje v tujino, a njena prošnja ni bila uslišana, kar je sprožilo proteste njenih podpornikov.

Timošenkova potrdila pristnost pogovora
Pred dnevi je ruska spletna stran RT.com objavila posnetek domnevnega pogovora Timošenkove in namestnika tajnika Sveta za nacionalno varnost in obrambo Nestorja Šufriča glede razmer na Krimu.

V njem naj bi Timošenkova grozila ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, rekoč: "V roke sem pripravljena vzeti avtomatsko puško in ustreliti te zaje****e v glavo" ter "Čas je, da zagrabimo za orožje in skupaj pobijemo te preklete Ruse, z njihovim voditeljem vred. Žal mi je, da zdaj ne morem biti tam in da nisem bila pristojna za pogajanja, saj v nobenem kurč***m primeru ne bi dobili Krima."

Timošenkova v boj za predsednico