Rusija končuje priključitev Krimskega polotoka. Foto: EPA
Rusija končuje priključitev Krimskega polotoka. Foto: EPA

V torek so ruske sile zavzele še zadnjo vojaško ladjo, na kateri je plapolala ukrajinska zastava. Gerasinov je sporočil, da lahko ukrajinski vojaki, ki to želijo, zapustijo Krim z vlakom.

Po njegovih besedah se je v Simferopolu do torka zvečer za odhod s Krima registriralo okoli 1.500 ukrajinskih vojakov, ki so bili do zdaj nameščeni na polotoku. Pred potovanjem bodo morali svoje orožje oddati "v varovanje".

Ruska agencija Interfax, ki se sklicuje na vire pri ruskem obrambnem ministrstvu, je poročala, da namerava Rusija močno okrepiti svojo vojaško prisotnost na Krimskem polotoku.

Do leta 2016 naj bi tako Rusi na Krimu imeli več vojaških letal tupoljev Tu-22M3 in lovskih letal. Leto dni pozneje nameravajo v Sevastopolu zasidrati še nosilko helikopterjev.

Še pred okrepitvijo vojaške navzočnosti bo Rusija na polotoku zgradila letalski oporišči Gvardejsko in Kača.

Ukrajinci se bodo borili
V Kijevu so prepričani, da se Rusija pripravlja na obsežen vojaški napad na jug in vzhod Ukrajine. V tem primeru bodo po besedah začasnega ukrajinskega premierja Arsenija Jacenjuka uporabili vsa sredstva.

"Borili se bomo," je zatrdil v pogovoru za ameriško radijsko postajo PBS, čeprav Ukrajina za to potrebuje pomoč. "Potrebujemo tehnično in vojaško podporo, da bi prenovili vojsko in da bomo pripravljeni ne le na boj, ampak tudi na zmago," je dejal.

Ukrajina bo glavna tema pogovorov ameriškega predsednika Baracka Obame med njegovim prvim obiskom v Bruslju pri voditeljih zveze Nato in Evropske unije, pri čemer se omenja možnost skupnih ameriških in evropskih ukrepov proti Rusiji.