Po podatkih kalifornijskega informacijskega centra za smrtno kazen je bilo samo v letošnjem letu na smrtno kazen obsojenih 723 ljudi, po celotnih ZDA pa 3.189. Foto: EPA
Po podatkih kalifornijskega informacijskega centra za smrtno kazen je bilo samo v letošnjem letu na smrtno kazen obsojenih 723 ljudi, po celotnih ZDA pa 3.189. Foto: EPA

Od ponovne uvedbe smrtne kazni leta 1978 do danes so v ameriški zvezni državi Kalifornija usmrtili 13 obsojencev. ''Smrtna kazen je za našo državo predraga, prav tako pa vedno obstaja tveganje napačne obsodbe,'' je za britanski BBC dejal nekdanji paznik Jeanne Woodford, ki je delal v zaporu z največjim številom obsojenih na smrtno kazen v ZDA San Quentin.
Woodford je danes odvetnik, ki nasprotuje smrtni kazni, in tudi eden izmed pobudnikov za njeno dokončno ukinitev. Eden glavnih argumentov Woodforda in Ameriškega civilnega državljanskega združenja (ACLU) je ta, da bi lahko država, ki se sooča z visokim javnim primanjkljajem, z ukinitvijo smrtne kazni nekaj denarja tudi privarčevala.

Kalifornija naj bi porabila veliko denarja za najem odvetnikov, ki obsojence branijo v pritožbenih in siceršnjih kazenskih postopkih pred morebitno zavrnitvijo smrtne obsodbe. Kot je še dejal Woodford, obsojeni na dosmrtno zaporno kazen v zaporu ne bi le sedeli križem rok, temveč bi morali opravljati različna dela.
"Ukinitev smrtne kazni je grob poseg v zakonodajo"
O smrtni kazni in še petih drugih predlogih sprememb, ki se navezujejo na stroške za plačilo vode, davke politikov, zavarovanja avtomobilov in spremembe lokalnih zakonodajnih postopkov, bodo prebivalci Kalifornije odločali novembra letos.
A zagovorniki smrtne kazni predlogu nasprotujejo, saj menijo, da bi z njeno ukinitvijo grobo posegli v kalifornijsko zakonodajo.
"V imenu žrtev, katerih življenje se je končalo pod rokami hladnokrvnih morilcev v Kaliforniji, in tistih, ki so jih imeli radi, sporočamo, da smo izredno razočarani nad odločitvijo ACLU-ja in njihovih podpornikov, ki si želijo s takimi pobudami le nabirati politične točke, z ukinitvijo smrtne kazni pa nasprotujejo volji ljudi, ki smrtno kazen zagovarjajo.''

Zakonodaja, ki ureja smrtno kazen, bi potrebovala reformo
Ne glede na to, katera stran bo na koncu zmagala, je jasno eno – zakonodaja o smrtni kazni potrebuje korenito reformo. Čeprav so zadnjo smrtno kazen v Kaliforniji izvedli leta 2006, država za vzdrževanje celotnega sistema letno porabi 184 milijonov dolarjev.