Ši je ZDA že obiskal junija leta 2013, a takrat je bil to neformalni obisk, tokrat pa gre za prvi državniški obisk. Foto: Reuters
Ši je ZDA že obiskal junija leta 2013, a takrat je bil to neformalni obisk, tokrat pa gre za prvi državniški obisk. Foto: Reuters
Seattle
Udeležencem ameriško-kitajskega foruma je Ši obljubil nadaljevanje reform kitajskega gospodarstva. Foto: Reuters
Seattle
Šija je v Seattlu pričakalo tudi nekaj protestnikov, ki so izražali nestrinjanje s politiko Pekinga do Tibeta. Foto: Reuters

Po prihodu v Seattle je Ši nagovoril okoli 650 vodij podjetij in drugih gostov, ki jim je zagotovil, da Peking ne bo manipuliral s kitajsko valuto juan, da bi na ta način spodbujal izvoz svojih izdelkov. Prav tako je obljubil, da ne bodo sodelovali v krajah intelektualne lastnine in ne bodo diskriminirali tujih podjetij na kitajskem trgu. Zagotovil je še pospešeno odpiranje kitajskega trga in izboljšanje razmer na področju človekovih pravic.

"Če bodo Kitajska in ZDA sodelovale, lahko postanejo temelj svetovne stabilnosti," je dejal kitajski predsednik in dodal, da bi morebitna konflikt ali konfrontacija med njima vodila do katastrofe za obe državi in tudi za svet. Ši je še napovedal, da bo Kitajska nadaljevala politiko agresivnega razvoja, s katero želijo milijone ljudi spraviti iz revščine.

Lepe besede kitajskega gosta ob začetku njegovega obiska verjetno ne bodo zadovoljile ameriške administracije, ki bo ob srečanju Šija in predsednika Baracka Obame zahtevala konkretna zagotovila za dane obljube. V Washington bo kitajski predsednik prispel v četrtek, ko bo imel zasebno večerjo z Obamo, v petek pa bo sledilo še uradno srečanje v ovalni pisarni Bele hiše.

Oba predsednika se bosta nato podala v New York, kjer bo že potekal Vrh o trajnostnem razvoju, v ponedeljek, 28. septembra pa se bo začela splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 70. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Ši: Tudi mi smo tarča računalniških napadov
Ena od osrednjih tem pogovorov bo kraja intelektualne lastnine, kjer bo Obama skušal prepričati Šija, da je promocija poštene trgovine v interesu Kitajske in njenega razvoja. Na očitke, da je Kitajska v ozadju napadov na računalniške sisteme v ZDA, je Ši odvrnil, da so tudi sami pogosto žrtev takih napadov. Prav to vprašanje je v zadnjih letih močno načelo odnose med največjima gospodarstvoma na svetu.

Ši je na začetku svojega prvega državniškega obiska v ZDA zagotovil, da je okrepitev robustne mednarodne trgovine ena od prednostnih nalog Pekinga. "Kitajska ne bo nikoli zapirala vrat pred zunanjim svetom," je zatrdil.

ZDA in Kitajska sta največji svetovni ekonomiji različnih uradnih ideologij, ki tekmujeta na gospodarskem, vojaškem in političnem področju. ZDA obtožujejo Kitajsko, da izigrava kapitalistična pravila okrog cenitve svoje valute, v zadnjem času pa še posebej zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine in vdiranja v vladne in podjetniške računalniške sisteme.

Kitajska sicer po skokovitem vzponu v zadnjem času doživlja padec gospodarske rasti, kar je vzbudilo zaskrbljenost za celotno svetovno gospodarstvo. Kot da premajhna gospodarska rast ne bi delala dovolj preglavic kitajskemu vodstvu, je nedavno dramatično upadla vrednost delnic na kitajskih borzah, ki ga ni zaustavila niti intervencija oblasti, kar je pripeljalo do dvomov v sposobnost Šija pri obvladovanju gospodarskih težav.