Medcelinska raketa Dongfeng 31A ima doseg do 11.200 kilometrov. Foto: Reuters
Medcelinska raketa Dongfeng 31A ima doseg do 11.200 kilometrov. Foto: Reuters
Dongfeng 21D
Parada je bila priložnost za predstavitev novih balističnih protiladijskih raket DF-21D. Foto: EPA
Peking
Kitajski predsednik je imel družbo nekaterih svetovnih voditeljev. Foto: Reuters
Kitajska z veličastno vojaško parado

Vojaška parada na Trgu nebeškega miru v Pekingu je bila največja doslej na Kitajskem. Z njo so kitajske oblasti uradno označile kitajsko zmago nad Japonsko. Na njej je skupno sodelovalo 12.000 vojakov, 500 vojaških vozil in 200 letal. Med okoli 30 povabljenimi državniki so bili ruski predsednik Vladimir Putin, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in južnokorejska predsednica Par Geun-Hje.

Na paradi je sodelovalo tudi kakih tisoč vojakov iz 17 držav, kot so Rusija, Kuba, Kazahstan, Mehika, Pakistan in Srbija.

Letošnja vojaška parada na Kitajskem je bila prva, ki je potekala na obletnico druge svetovne vojne, saj so doslej vse kitajske vojaške parade pripravili ob obletnicah ustanovitve države 1. oktobra.

Na paradi je Kitajska danes prvič prikazala balistične protiladijske rakete DF-21D, ki so si že pridobile oznako "ubijalke letalonosilk" in bi lahko po ocenah poznavalcev spremenile razmerje moči z ZDA na območju Tihega oceana. Komentator na kitajski televiziji je rakete označil kot "adut".

"Zaradi izkušnje vojne ljudje še bolj cenijo mir," je dejal Ši in dodal, da je "totalna zmaga" nad Japonsko znova zagotovila Kitajski status velesile v svetu. Šijeva napoved zmanjšanja najštevilčnejše vojske na svetu za 300.000 vojakov oziroma 13 odstotkov je del težko pričakovane reforme, s katero želi predsednik posodobiti in okrepiti obrambne sile ter povečati njihovo učinkovitost.

Raketa za vse dele sveta
Med številnimi novimi obrambnimi sistemi, ki jih je na paradi pokazala Kitajska, je tudi najnovejša medcelinska raketa Dongfeng-5B, ki lahko nosi jedrske konice in po ocenah strokovnjakov doseže praktično kateri koli kraj na svetu. Gre za kitajsko raketo z največjim dosegom do zdaj. Videti je bilo tudi vojaško letalo J-15, znano kot "leteči morski pes", ki bo na operacije letelo s prve kitajske letalonosilke.

Zaradi sporov Kitajske z njenimi sosedami v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju številni parado vidijo kot razkazovanje vojaške moči Kitajske.

Kitajske oblasti so za parado mobilizirale več sto tisoč prebivalcev prestolnice, zaprle številne ceste v mestu, za nekaj časa pa tudi vsa letališča.

Da so nad mestom zagotovili jasno nebo, so tovarnam, ki onesnažujejo okolje, od konca avgusta omejili obratovanje, na cestah pa so omejili promet z uvedbo sistema par-nepar. Peking se tako danes ni dušil v smogu kot običajno.

Kitajska z veličastno vojaško parado