Svet
Karin Kneissl
Nestrankarsko Kneisslovo je za vodjo avstrijske diplomacije predlagal predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache. Foto: Reuters

Kneissl: Avstrija podpira slovensko stališče glede arbitraže

O mejnem nadzoru nasprotna stališča
20. marec 2018 ob 13:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je po pogovorih s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem poudarila, da Avstrija "v luči pravne varnosti in mednarodnega prava podpira stališče Slovenije glede arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško".

Erjavec in Kneisslova sta spregovorila o številnih tradicionalnih temah, od slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemško govoreče skupine v Sloveniji do jedrske elektrarne Krško in razmer na Zahodnem Balkanu.

Govorila sta tudi o okrepljenem nadzoru na meji med Slovenijo in Avstrijo, pri čemer imata državi različna stališča. Avstrija zagovarja potrebo po ohranitvi nadzora na notranjih mejah, medtem ko Slovenija, kot je poudaril vodja slovenske diplomacije, meni, da gre za nesorazmeren ukrep in ne vidi posebnega razloga za takšen ukrep na meji med državama.

Sprejel jo bo še Pahor
Vodja avstrijske diplomacije je na predstavitvenem obisku v Sloveniji, potem ko je vodenje tega resorja prevzela decembra lani. Na pogovore v Ljubljano jo je povabil Erjavec, srečala se bo tudi s predsednikom Borutom Pahorjem. Zatem bo imela na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti predavanje z naslovom Die Rückkehr der Geographie (vrnitev geografije).

Avstrija je največji vlagatelj v Slovenijo, saj je 25 odstotkov vseh vlaganj prav avstrijskih. Narašča tudi trgovinska menjava med državama, ki znaša pet milijard evrov.

VIDEO
Erjavec sprejel novo avstrijsko zunanjo ministrico
A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 20.03.2018 ob 13:56
Tudi "vljudnostna podpora" je podpora. In podpora je logicna, ce se spostujejo sodisca. Naj se zdaj prestejejo in da vidimo.
Tao3
# 20.03.2018 ob 14:00
Vsaka urejena Evropska država podpira Slovenijo pri arbitraži. Samo nekateri pol-politiki v Sloveniji govorijo o neuspehu. Dejansko so Slovenijo pri arbitraži EKSPLICITNO podprli že Nemci, Nizozemci, Belgijci, ... sedaj še Avstrijci. Hrvaško stališče uradno za sedaj podpira le HRVAŠKA in nekaj naših politikov, ki hodijo na zabave v Knin. Dejansko hrvaškega stališča NI PODPRLA uradno NITI ENA SAMA evropska država, našega pa že dosti držav. Hrvaška mimo mednarodnega prava NE MORE. Ni to Amerika, Rusija ali Kitajska ... Hrvaško prehiteva po BDB-ju še celo Romunija in čez pol leta, leto bo Hrvaška zadnja v Evropi po BDP. Ste si kdaj to predstavljali? Nižje od Bolgarije in Romunije ...
Tao3
# 20.03.2018 ob 14:01
Kobalt, vljudnostne podpore v mednarodni politiki ni, Avstrija je danes izrazila URADNO podporo. Zunanji minister na uradnem obisku pove URADNO mnenje države.
tupamaross
# 20.03.2018 ob 13:59
Nekako tako bi morala svoje mnenje podati tudi Evropska Unija.
grenadir
# 20.03.2018 ob 14:05
Vsaka podpora je dobra.. In ni stvar tistega, ki jo da, pač pa je stvar tistega, ki jo prejme, da zna, kaj narediti z njo...
Tao3
# 20.03.2018 ob 14:31
bieberkopf, dokler Hrvati ne bodo spoštljivi in se držali zavez, ki jih dajo in spoštovali mednarodnega prava je vse kar ti govoriš povsem nepomembno. Sosed, ki laže ko te gleda v fris , ni vreden počenega groša ...
whitwice
# 20.03.2018 ob 14:26
Biberkopf
Morda imamo pa zato hrvate v zobeh ker so polni zavajanj, lazi, nategov. Prisvajajo si slovenske izdelke, avtohtone zivilske sorte....za pivrh pa podpisujejo dokumente vedno in povsod z figo v zepu. In ti imas problem to razumet? Jao,kaj ne beres novic?
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 14:08
Kaj pa če bi jo sprejela še ministrica za notranje zadeva in jo povprašala o tem kaj meni o tem, da bi SLO in AVT skupaj varovali Schengensko mejo, ne pa da ena varuje notranjo mejo???

Volk sit, koza cela, Evropa zaščitena, gospodarstvo pa ne bo več strpelo zaradi čakalnih dob na mejnih prehodih.
Bivši uporabnik
# 20.03.2018 ob 14:56
Avstrija bi od vseh morala najbolj vedeti koliko morja (in otokov) smo imeli ob razpadu Avstroogrske. Sam bog se sprašuje, kako nam je uspelo v malo več, kot 100 letih izgubiti Krk, Cres, Lošinj, Kvarner, Reko in celo Istro, da se zdaj pravdamo za Piranski zaliv. Vsi vemo, da se meje skozi zgodovino spreminjajo, sploh med vojno in po vojni, a tale naša južna meja se je tudi po 2. sv. vojni veselo pomikala gor in potem so Mirno zamenjali z Dragonjo. Pa še vedno ni bilo dovolj. Po osamosvojitvi so nas pregovorili, da se meja "začasno" prestavi od kamnoloma naprej. Koliko še? Soline? Portoroško letališče? Kako dolgo bo to še spadalo pod našo državo?
sandi4
# 20.03.2018 ob 14:40
biberkopf
izvoz na hrvaško tudi vsako leto podira rekorde,ampak dvomim da bo korl kdajkoli to omenil.V osnovi slovenija več izvozi na hrvaško kot v avstrijo,pa več uvozi iz avstrije kot iz hrvaške.Se pravi je hrvaška bolj koristna za slovence kar se tiče izvoza in uvoza kot avstrija,pa vendar bo slovenec pljuval po hrvatu in klanjal avstrijci,razumi kdor more.


Če ne poznaš problematike še nimaš razloga da trosiš neumnosti. Pri hrvaški si pozabil napisat,da jim vsako leto odpeljemo 1 miljardo eur. v obliki počitnic,pa tudi ogromno število hrvatov dela pri nas. Da ne omenjam koliko pokojnin vsak mesec potuje na Hrvaško.Stega vidika hrvatje bolj potrebujejo nas kot pa mi njih.Pri Avstriji pa je situacija sledeča,ker je Slovenija tako centralizirana in so vse službe v kotlini,mora zato 15000 ljudi vsaki dan s trebuhom za kruhom v Avstrijo na delo.Pa tudi kot si lahko prebral 25% vseh investicij je iz Avstrije.Če,zaključim brez Avstrije bi pocrkali od lakote medtem ko bi brez Hrvatov lahko še boljše živeli.
GUESS
# 20.03.2018 ob 14:27
Kneissl? Zveni obetavno, to je blagovna znamka odličnih smuči.pa prav lepo je slišati, da nas Avstrijci podpirajo. Zelo pomemben znak.
Sčasoma bodo Hrvati ostali osamljeni. Naši samo vztrajno in strumno naprej!
Lukas
# 20.03.2018 ob 16:59
Tako Avstrija kot tudi Nemčija podpirata slovensko stališče predvsem zaradi Luke Koper, ki je za Avstrijo sploh glavno pristanišče, zelo pomembno pa je tudi za Bavarsko in Baden Württemberg. Glavno pristanišče za nemške Mercedese in BMWje ter Audije, namenjene na Kitajsko, je prav Luka Koper In Slovenija si z nagajanjem določenih osebkov in strank pri drugem tiru dela enormno škodo, Italija in Hrvaška pa si pri tem maneta roke. Slovenija pa je zaradi svoje geografske pozicije naravni zaveznik Nemčije in Avstrije napram Italiji in Hrvaški. Samo mi raje sami sebe zaje... kot da bi stopili skupaj! Veste kaj bi delali kaki drugi narodi s tako pozicijo...samo za vstop v državo in prehod čez njo bi računali enormne vsote. Če pa se ne bomo zmigali, nas pa razvite države s severa seveda ne bodo čakale in bodo same zgradile infrastrukturo do tja, kjer so dobrodošli. In tukaj dam Cerarju čisto prav! Namesto da bi unovčili praktično edini naravni vir, ki ga imamo poleg lesa, to je geografska pozicija, sami sebe streljamo v koleno.
vranek
# 20.03.2018 ob 15:23
Zelel bi, da nasi medjji objavljajo dogajanje v Avstriji in.Italiji. vsak dan nas bombardirajo s poplavami in nevemcim na jugu od nss, pa me neposteni, zlonamerni in laznivi sosedje niiti malo ne zanimajo. Niiti me ne zanima, kaj oni pisunijo. Vsem pametnim je jasno, da hrvatje niso nasi prijarekji. Ce so, potem sovraznikov ne rabimo.
Bi pa zelel, da se primerjamo z obema bolj razvitima sosedama. Ali bi slo novinarji,da pozabite na ta Balkan in njih manire? In da nas podrobneje seznanjate z nam podobnimi sosedi in da se podpisete pod svoje izdelke!
DrKult
# 20.03.2018 ob 14:29
Homer "Vprašanje če je to zgolj "vljudnostna podpora" ali kaj več ...."

Eni na tem forumu ste pravi pravcati jamrači. Nikoli ni nič dovolj dobro. Avstrija lani izrazi, da bo ostala nevtralna - ni vredu. Astrija zdaj izrazi, da je na strani Slovenije - spet ni vredu. Bencin gre gor? Ni vredu. Bencin gre dol? "Ta teden 2 centa dol, čez 2 tedna 5 centov gor".
Samo nerganje.
DrKult
# 20.03.2018 ob 14:44
Homer. "No, pa si si kar sam odgovoril......
Kateremu mnenju potem moramo verjeti?
Se je medtem kaj spremenilo?"


Tistemu, ki je bilo URADNO izrečeno s strani ministrice, ki je to podporo podala. Nevtralnost je lani na neformalnem srečanju z obema premierjema izrazil avstrijski predsednik, je pa ponudil tudi mediacijo. Po dobrem letu je očitno našemu Kahlu uspelo prepričati Avstrijce, da argumenti Slovenije pretehtajo hrvaške protiargumente in Avstrija zdaj podpira Slovenijo. To pravzaprav niti ni posebej presenetljivo, ker so Sloveniji izrazile podporo tudi druge evropske države, Hrvaški pa še nobena.
leonis
# 20.03.2018 ob 15:16
Ljudstvo
# 20.03.2018 ob 14:56
Koliko še? Soline? Portoroško letališče? Kako dolgo bo to še spadalo pod našo državo?


@Ljudstvo, pred časom sem na neki spletni strani zasledil hrvaške komentarje pri neki tuji novici o Italiji in Trstu, ki so komentiral, da je Trst njihov, tko da pustimo se presenetit kaj bodo naši južni sosedi v prihodnosti še zahteval...
njupipupi
# 20.03.2018 ob 15:30
Osebno ne razumem, kaj je v evropskih birokratih tako "evropskega". Evropa je sprega interesnih skupin in če interesne skupine menijo, da je Hrvaška pomembnejša od Slovenije, se lahko na glavo postavimo, pa ne bo nič od tega.

Slovenci smo naivneži po definiciji. Vse, kar je evropsko je čisto zlato, vse, kar je balkan je gnoj na dvorišču. Potem pa gledamo kot teleta v nova vrata, ko dobimo evropsko porcijo blefiranja, zavlačevanja, sprenevedanja ... beri Juncker style.
vranek
# 20.03.2018 ob 15:27
Biberkopf spet lazeš. Zgleda da mate to vi iz ustaslanda v krvi. Same prevare in lazi od vas. Slovenci, Itakija, Grcija in Spanija, da ne omenjam dopusta doma, so destinacije, kjer ste
cenjeni.
BKn
# 20.03.2018 ob 15:20
Ko bo Slovenija spostovala sebe, bo postala urejena, mocna in kredibilna drzava. S tem pa avtomaticno tudi nasploh mednarodna podpora. Manj politike z balkanom in vec s severom zelim.
Brannigan
# 20.03.2018 ob 14:34
ST11

Pred časom je nekod razlagal, da niti en osnovnošolski izlet ljubljanskih šol ne vključuje vzhodnega dela države... Tvoj komentar tako ne preseneča in ga povezujem s strahom rped neznanim...
Churchill W.
# 20.03.2018 ob 14:10
@Kobalt
Če je Kahel barantal za podporo z gospodarskim diktatom s strani Avstrije, ga z največjim veseljem sprejmem!
Ne gre jim ravno slabo......
yanker
# 20.03.2018 ob 17:09
@Lukas
Avstrijci pospešeno financirajo progo, ki bo preko Italije Luko Koper povsem obšla... čisto tako mimogrede.
Don Redshield
# 20.03.2018 ob 16:38
Tisti, ki živimo ob avstrijski meji vemo, da smo za njih jugo in na nas gledajo zviška. Avstrijci niso bili nikoli prijatelji Slovencev. K temu veliko pripomorejo tudi naši Vindišarji. Za Avstrijce smo bili dobrodošli dokler smo hodili v Celovec v šoping. Drugače so na nas gledali kot na Brajdiče in nam pisali kazni tudi za 5-minutno zamudo na parkirišču. Tukaj opletate kavč komentatorji, ki trobentate o prepotentnih Hrvatih in razumevajočih Avstrijcih. Potrebno je pogledat čez mejo in ne nasedat kvazi novicam, ki imajo namen indoktrinacije. Pred leti je šel moj prijatelj, sicer znan in uspešen smučarski trener v Kanado. Ponudbe v Evropi je zavrnil, ker je dejal, da bi bil za njih vedno Balkanjeros. Avstrijci te spoštujejo toliko, kolikor misliš pustiti denarja pri njih. Sicer so tudi izjeme. Imam čudovite avstrijske prijatelje in tudi hrvaške. Hawk.
Klankon
# 20.03.2018 ob 15:18
@biberkopf Kaj bi pa ti uvažal z Hrvaške? 3tjo razredno sranje, ki bi bilo še slabše od nekdanjih kitajskih izdelkov, označeni pa bi bili kot 1vo razredni?
@ST11 Mislim da bi vam na koncu ostala samo tista vaša kotlina, ker bi se vse druge regije odcepile, verjamida da če gre štajerska k Avstriji, bodo ostale regije tudi odšle k sosedom, ker vi tam gledate samo za svoje riti, za ostale regije pa vam dol visi.
@topol Mi nimamo nič od sodelovanja z Hrvati, vsaj nič pozitivnega, samo laži in nože v hrbet že dolgo dolgo dolgo časa. Brez njih bi živeli 100X boljše.
Bokisan
# 20.03.2018 ob 14:43
uspešen politik = nekdo, ki že 20 let uspešno prodaja meglo
Bokisan
# 20.03.2018 ob 14:41
Je to, kar ima na glavi gospa, ki se rokuje z našim najuspešnejšim politikom, del avstrijske narodne noše?
jarovit
# 20.03.2018 ob 14:32
@biberkopf
# 20.03.2018 ob 14:20
izvoz na hrvaško tudi vsako leto podira rekorde,ampak dvomim da bo korl kdajkoli to omenil.V osnovi slovenija več izvozi na hrvaško kot v avstrijo,pa več uvozi iz avstrije kot iz hrvaške.Se pravi je hrvaška bolj koristna za slovence kar se tiče izvoza in uvoza kot avstrija,pa vendar bo slovenec pljuval po hrvatu in klanjal avstrijci,razumi kdor more.
------------------------------------
Pozabil si navesti še en razlog zaradi katerega Hrvatov ne bi smeli kritizirati.
Na hrvaškem sonce bolj toplo sije.
Janezski
# 20.03.2018 ob 14:20
Erjavec in Kneislova sta spregovorila o številnih tradicionalnih temah, od slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemškogovoreče skupine v Sloveniji do nuklearke Krško in razmer na Zahodnem Balkanu

Lahko prosim za natančen posnetek tega pogovora?
Don Redshield
# 20.03.2018 ob 17:11
Klankon imaš prav.
“Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”
Don Redshield
# 20.03.2018 ob 17:02
memento_mori carpe diem. Dream on.
Janezski
# 20.03.2018 ob 14:16

royayers
# 20.03.2018 ob 13:56
Prijavi neprimerno vsebino
Tudi "vljudnostna podpora" je podpora. In podpora je logicna, ce se spostujejo sodisca. Naj se zdaj prestejejo in da vidimo.


A ni uni Juncker ščipal tam spodaj iz vljudnosti unega našega južnega soseda?

Kdo se naj prešteje? Juncker?
Po Junckarjevo je, to sem jaz, Juncker, to je stodeset, to znači....
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 14:31
kreden2 razlika je samo ta, da na avstrijskih paradah vidiš samo Heimatdeinst in ostale desničarske kretene (Stronach). KHD-ja zadnjih 5 let ni več niti v deželni vladi. Pri nas pa na teh paradah srečaš sam državni vrh, recimo mandatarko Alenko B, ki pod totalitarnimi simboli prepeva himno italijanskih komunistov, Bandiero Rosso (ko bi namesto tega vsaj partizanske, bi prej razumel...) Kaj takega je mogoče videti samo še v Rusiji, Srbiji in na Kitajskem (lepa druščina, nimaš kaj).
kreden2
# 20.03.2018 ob 18:24
memento_mori

Dokler bodo avstrijski brambovci paradiral v jerharcah, je prav, da jih naši strašijo z rdečimi zvezdami. Naj jim bo takoj jasno, da jih bomo žive pojedli, če se bodo spet poskušali priplaziti čez Ljubelj.
kreden2
# 20.03.2018 ob 18:18
A spet se je Erjavec dogovarjal? Madona no, Karel je v zvezi z arbitražo zamočil vse kar se je dalo. Ljudje primite se za denarnice. Kdo ve, kaj je obljubil Avstrijcem za tole. Sigurno je samo, da tole ne bo zastonj. Ali bodo dobili avstrijsko manjšino, ali bomo morali požreti škodo zaradi poplav, ali pa smo se dokončno poslovili od državne pogodbe. Kdo ve, mogoče bomo morali poleg Madžarom malo koprske luke dati tudi Avstrijcem ...
Klankon
# 20.03.2018 ob 17:06
@Don Redshield Seveda smo za njih jugo, če pa vas ima veliko še vedno jugo mentaliteto. Bolj kot Hrvati kradejo nam zemljo,se delajo norca iz nas, bolj hodite dol k njim na morje in jim nosite denar. Druga stvar pa je da če boš ti spoštljiv do Avstrijca, bo on spoštljiv do tebe, tu pa je razlika med Hrvaško in Avstrijo.
Kobalt
# 20.03.2018 ob 15:21
@Tao3

No, pa se posipam s pepelom, ker sem se navezal na prvi komentar. Izhajam pa tudi iz dejstva, da se v politiki večji del obrne pod mizo, oz uradni dialog steče šele po tem, ko se vpletene strani že dogovorijo po diplomatskih kanalih.

Ni možno, da se pravo/zakon/člen interpretira na dva različna načina? Da te popraskam po hrbtu, ko ti popraskaš mene? Ali pa če me ti nočeš, poiščem nekoga, ki me želi počohat'? Lahko to izključimo?

Sicer se mi za posamezno državo ne zdi tako, mencanje v vrhu EU, mi pa daje tak občutek. Dvomim, da ne vejo, kako bi interpretirali razsodbo.
krasevec
# 20.03.2018 ob 15:09
Če bo gospa enako potrdila tudi na obisku v Zagrebu, lahko Slovenija stoji Avstriji ob strani, ko bodo gradiščanski Hrvati na Nežiderskem jezeru razglašali ekskluzivno ekonomsko cono...
fritaja
# 20.03.2018 ob 14:25
Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je po pogovorih s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem poudarila, da Avstrija ...

Kaj pa je poudarila na pogovorih s hrvaško kolegico?
Janezski
# 20.03.2018 ob 14:24
in razmer na Zahodnem Balkanu

Ali pa recimo to, kaj sta Karel in Karin glede tega rekla? To je zdaj vse rešeno, kar se tiče zahodnega Balkana? Sta dorekla bistroumno? To je to? Ok, ne ve se, kaj, je pa to to?

Borut, ne omenjat mišk malih.
veza
# 20.03.2018 ob 14:09
Kaj lahko dosežemo s podporo drugih držav, je vprašanje za jasnovidce, lepo se sliši, naši bi moral stalno težiti v Bruslju in povsod, da bi se poudarjal izraz "arbitraža", ne pa neko spoštovanje pravnega reda in blablabla.
HRV pa to prav dosti ganilo ne bo, čakam sedaj Angelo Merkel, ona jih lahko spravi k pameti.
cairns
# 20.03.2018 ob 16:06
Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je po pogovorih s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem poudarila, da Avstrija "v luči pravne varnosti in mednarodnega prava podpira stališče Slovenije glede arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško".

in jaz sem se zjokal od sreče.........
fritaja
# 20.03.2018 ob 15:34
veza
# 20.03.2018 ob 14:37
se mi zdi, da se nista še srečali, bodo pa po diplomatsko nekaj izjavili, da bodo tudi HRV zadovoljni, brez skrbi.


Ja, čutim na vodi, da bo tam rekla, da je to dvostransko vprašanje, a da bo EU pomagala, če bosta državi to želeli.
kotzi
# 20.03.2018 ob 15:27
seveda brez jj ne gre...hahaha
kotzi
# 20.03.2018 ob 15:26
in kaj zdaj....smo zmagal že...al še ne
Celine
# 20.03.2018 ob 15:14
Ma...Ivan je zaprosil Plenkyja naj pokliče Avstrijce in naj nas podprejo. A ni bilo tako?
Homer.
# 20.03.2018 ob 15:02
@DrKult
Ti verjemi kar hočeš....
Jaz bom verjel tistemu, kar se bo na koncu zgodilo.....
In za sedaj ni nič takega, kar bi kakorkroli spremenilo odločitev Hrvaške, da ne bo spoštovala arbitražo, EU pa še vedno stoji na stališču, da je to dvostranski problem..
Kaj pa bo uradno stališče Avstrije v EU, pa bomo še videli.
veza
# 20.03.2018 ob 14:37
fritaja
# 20.03.2018 ob 14:25

Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je po pogovorih s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem poudarila, da Avstrija ...

Kaj pa je poudarila na pogovorih s hrvaško kolegico?


se mi zdi, da se nista še srečali, bodo pa po diplomatsko nekaj izjavili, da bodo tudi HRV zadovoljni, brez skrbi.
Bivši uporabnik
# 20.03.2018 ob 17:23
Don Redshield tudi pri nas najdeš genialce, ki zviška gledajo na naše južne sosede, najdeš pa tudi normalne, razgledane ljudi, ki se teh nacionalističnih bedarij ne grejo. Tako kot je napisal Klankon: Avstrijci zviška gledajo na jugo-budala, ki se tako obnašajo. Slika naše pol-pretekle (balkanske) zgodovine pa je na žalost med Avstrijci še vedno močna. Jo vsako leto naši politiki skrbno obnavljajo, ko okoli paradirajo z rdečimi zvezdami in na naš narod mečejo slabo luč. Ko bi ti vedel, kako ob tem rjovejo sorodniki iz okolice Celovca, Slovenci seveda.
Bivši uporabnik
# 20.03.2018 ob 16:59
Don Redshield ja, tako so gledali na Jugoslovane, na zavedene komuniste in imajo čisto prav :)
janez123
# 20.03.2018 ob 15:28
in? treba dati čestitke Erjavcu? Židanu? Cerarju? ali komu od teh, ki so projekt južne meje ZAVOZILI!
Kazalo