Gingrich je s Callisto Bisek poročen od leta 2000. Foto: EPA
Gingrich je s Callisto Bisek poročen od leta 2000. Foto: EPA
Mitt Romney (levo) rad poudari, kako je že 42 let poročen s svojo soprogo. Gingrich (desno) se s tem ne more pohvaliti. Foto: EPA
Gingrich je ostro napadel Clintona zaradi njegove afere z Monico Lewinsky - istočasno pa je sam varal svojo bolno soprogo. Foto: EPA
Gingrich z drugo soprogo Marianne, ki ni bila pripravljena dopuščati drugih žensk. Foto: Reuters
Gingrich zdaj pravi, da se je pokesal in da žene ne bo varal. Foto: EPA

Zdaj je poročen tretjič in konservativni struji ZDA zagotavlja, da bo tokrat zvest.

Gingrich je konservativni evangelijski krščanski skupini "Vodja družine" iz Iowe poslal pisno prisego o tem, kako se bo obnašal, ko bo predsednik ZDA. Če mu bo seveda najprej uspelo postati republikanski predsedniški kandidat, nato pa še novembra 2012 na volitvah premagati Baracka Obamo.

68-letni Gingrich se je tako zaobljubil, da bo odvzel denar za financiranje organizacij, ki v tujini ženskam pomagajo pri splavu, ter izrazil prepričanje, da se življenje začne ob spočetju. S kongresom bo sprejemal zakone za zaščito nerojenih in si prizadeval za odpravo Obamove zdravstvene reforme.

Nasprotoval bo porokam istospolno usmerjenih oziroma vsem sodnim, birokratskim ali zakonodajnim poskusom definiranja poroke, ki bi bilo drugačno od zveze med moškim in žensko. Institucijo zakonske zveze pa bo podpiral z osebno zvestobo svoji soprogi, pri čemer bo spoštoval poročne zaveze drugih ljudi, je zatrdil.
O jaguarjih in chevroletih
Gingrich se je tako že četrtič po vrsti javno zaobljubil, da ne bo varal žene. Prvič je to storil leta 1962, ko se je poročil z Jackie Battley. Leta 1980 je nato spoznal Marianne Ginther, s katero se je poročil leta 1981. Drugo ženo je varal z nekdanjo članico osebja predstavniškega doma Callisto Bisek, s katero je začel razmerje leta 1993, poročil pa se leta 2000 po ločitvi od Marianne.
Ko je Gingrich Marianne povedal za Callisto, je ona poklicala duhovnika, ki je delal s parom cel konec tedna, a je Gingrich vseskozi ponavljal, da je ona "jaguar" in da vse, kar on hoče, je "chevrolet". Ženo je prosil, naj razmerje pač "prenaša", kar pa je ona zavrnila.

Vroča tema na soočenjih
Gingrich je nazadnje o svojih težavah z zakonsko zvestobo govoril v soboto na televizijskem soočenju republikanskih kandidatov, ko je priznal, da je obe prvi ženi varal, a pojasnil, da je za pretekle težave prosil Boga za odpuščanje in zadeva je zanj s tem končana.

"Zadeva" pa ni tako malenkostna in rumena, kot se zdi. Gre za vrednote in za zaupanje, kot bi rekli nekateri. Prav Gingrich, nekdanji vodja republikanske večine v predstavniškem domu, je bil namreč leta 1998 na samem čelu kampanje proti Billu Clintonu, ko se je razkrivala njegova afera z Monico Lewinsky - hkrati, ko je sam varal soprogo z Biskovo.
Ko so mu očitali, da je imel zunajzakonsko razmerje tudi leta 1978, ko je vodil kampanjo na temelju "družinskih vrednot", je kritikom odgovoril: "V 70. so se stvari pač dogajale."

Če vara ženo ...
In njegovi republikanski tekmeci so zdaj, ko jim voda teče že močno v grlo, iz Gingricheve nezvestobe naredili resno politično temo, česar se očitno zaveda tudi njegov štab, sicer veteranskemu politiku ne bi bilo treba pisno podajati obljub o zvestobi.

Gingrichev najresnejši tekmec, nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, celo v svojem volilnem TV-oglasu promovira svoj 42-letni zakon z "isto žensko", Ann Romney, teksaški guverner Rick Perry pa je temo načel na sobotnem soočenju, češ da, "če varaš svojo ženo, boš varal tudi svojega poslovnega partnerja".
Skok na vrh
Newt Gingrich se je v zadnjih tednih presenetljivo povzpel na čelo republikanske predsedniške tekme, potem ko se je nekdanji picerijski mogotec Herman Cain umaknil zaradi vrste obtožb spolnega nadlegovanja in govoric, da je imel 13-letno zunajzakonsko razmerje.
Perry, ki so ga ob začetku boja imeli za favorita, je odpadel skoraj takoj, ko je odprl usta, saj se je izkazalo, da soočenja nedvomno niso zanj.
Nekaj časa se je zdelo, da ima nominacijo že zagotovljeno Romney, a nad njim republikanska stranka ni najbolj navdušena. Med drugim jim gresta v nos njegova mormonska veroizpoved in podpora Obamovi zdravstveni reformi.

Ankete v Iowi Gingrichu merijo 29,8-odstotno podporo, Romneyju pa 20,3-odstotno.