V četrtek so turški sindikati organizirali stavko, s katero so želeli opozoriti na slabo varnost v turških rudnikih in neuspeh pri zagotavljanju dostojnih delovnih pogojev, odkar je država premogovnik v Somi leta 2005 oddala v zasebne roke. Foto: EPA
V četrtek so turški sindikati organizirali stavko, s katero so želeli opozoriti na slabo varnost v turških rudnikih in neuspeh pri zagotavljanju dostojnih delovnih pogojev, odkar je država premogovnik v Somi leta 2005 oddala v zasebne roke. Foto: EPA
Kot je znano, je večina rudarjev umrla zaradi zadušitve, potem ko je zaradi napake na električnem transformatorju izbruhnil požar. V državi se danes končuje tridnevno žalovanje. Foto: EPA
Vrstijo se množični pokopi tragično umrlih rudarjev. Foto: EPA

Po Turčiji vse od nesreče v premogovniku zadnje tri dni potekajo številni protivladni protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč protestnikov. Številni so se že v četrtek zbrali v središču mesta Soma, kjer so izžvižgali premierja Recepa Tayyipa Erdogana.

Protestniki so vzklikali slogane, kot so: "Prebivalci Some, pokažite solidarnost z rudarji." Ko so se iz središča mesta poskušali premakniti na stranske ulice, jim je z vodnimi topovi in solzivcem to preprečila policija.

18 rudarjev še vedno pogrešajo
Nesrečo naj bi povzročila napaka na električnem transformatorju, čeprav natančen vzrok usodnega požara še ni znan. V času nesreče je bilo v premogovniku 787 rudarjev, 363 se jih je uspelo rešiti, 122 je ranjenih, 18 jih še vedno pogrešajo.

Premogovniško podjetje Soma Komur je v izjavi za javnosti sporočilo, da so v premogovniku veljali maksimalni varnostni ukrepi in da so izvajali inšpekcijski nadzor, ter zanikalo obtožbe o malomarnosti.

Podjetje zanika malomarnost
Menedžer rudnika Soma Kumur Akin Celik je dejal: "Še vedno ne vemo, zakaj se je zgodila nesreča. Nikakršne malomarnosti z naše strani ni bilo. Vsi delamo s srcem in dušo." Po besedah tiskovnega predstavnika vladajoče turške stranke AKK Huseyina Celika so inšpektorji omenjeni rudnik v zadnjih petih letih obiskali 11-krat.

Nasprotno je eden izmed rudarjev povedal, da delavci pod zemljo niso bili zaščiteni, da v jaških niso izvajali nobenih varnostnih ukrepov, da so sindikati zgolj "lutke" in da vodstvo skrbi le denar. Minister Yildiz je zatrdil, da bodo - če bodo odkrili, da je bila za tragedijo kriva kakršna koli malomarnost - odgovorne kaznovali.

Turški sindikati za nesrečo posredno krivijo vlado, ki je pred kratkim zavrnila oblikovanje komisije za preverjanje varnostnih razmer v rudnikih po državi.