Farc se financira s tihotapljenjem kokaina, ki ga  predelujejo v pragozdnih laboratorjih. Foto: EPA
Farc se financira s tihotapljenjem kokaina, ki ga predelujejo v pragozdnih laboratorjih. Foto: EPA

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) so največja in najstarejša še delujoča oborožena uporniška skupina v Latinski Ameriki, ki je dolgo izkoriščala ugrabitve v zameno za odkupnine, s katerimi so poleg trgovanja z mamili financirali svoje delovanje.

V ujetništvu zadržujejo šest policistov in štiri vojake, poleg tega pa še nekaj sto civilistov. Uporniki niso sporočili, ali bodo izpustili tudi civiliste, ki jih tudi zadržujejo v svojih pragozdnih taborih in zahtevajo odškodnino za njihovo izpustitev.

O izpustitvi talcev so se odločili tri mesece po tem, ko so uporniki ubili štiri talce, kar je sprožilo množične proteste proti uporniški skupini.

Farc je že lani sporočil, da bo izpustil pet policistov in enega vojaka, a je nato preklical svojo odločitev in kot razlog navedel povečano delovanje kolumbijske vojske.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je prek svojega računa na Twitterju sporočil, da cenijo odločitev Farca kot pomemben in nujen korak v pravo smer, vendar to po njegovem mnenju ni dovolj.

Farc je na ameriškem in evropskem seznamu terorističnih skupin. Čeprav so vojaške operacije, pri katerih je intenzivno sodelovala tudi ameriška vojska, prepolovile število upornikov na 8.000, ostaja skupina še vedno pomembna sila.

Marksistično skupino je leta 1964 ustanovil cestni inšpektor Manuel Marulanda, ki se je skupaj s peščico kmetov umaknil v gore in začel krvave spopade.