Rezultati raziskave Race on the Agenda so pokazale, da tolpe posilstvo uporabljajo tudi kot del kaznovanja deklet. Foto: BoBo
Rezultati raziskave Race on the Agenda so pokazale, da tolpe posilstvo uporabljajo tudi kot del kaznovanja deklet. Foto: BoBo

Isha Nembhard je bila del 70-članske tolpe v Peckhamu v južnem Londonu. V svoji pretresljivi izpovedi za britanski Observer (The Guardian) je dvajsetletnica priznala, da so posilstva med dekleti postala že "ustaljena praksa".

"Dekleta, s katerimi moški v tolpi ravnajo zelo grdo, vedo, v kaj se spuščajo. Ko spijo s fantom, jih ta vpraša, ali bi spala tudi z njegovimi prijatelji. Vse je povezano z nizko samopodobo, dekleta pa bi storila vse, da postanejo del tolpe," je dejala Isha.

"Veliko deklet postane že neke vrste prostitutk, saj imajo spolne odnose z vsemi člani tolpe, ti pa z njo ravnajo zelo grdo. In čeprav dekleta vedo, kaj bo sledilo, ko bodo enkrat postala del tolpe, kljub temu privolijo v spolne odnose, saj jim to prinaša status."

Nembharova, ki je bila sama nekoč preprodajalka mamil, je priznala, da so dekleta spolno aktivna že pred šestnajstim letom. "Ko sem jaz odraščala, smo bila dekleta bolj fantovska, danes pa so bolj punčkasta in jih skrbi le to, ali imajo na obrazu dovolj ličil in ali so oblekla pravo krilce." Spodbujanje promiskuitetnega vedenja po njenem mnenju spodbuja socialno omrežje Facebook, saj na njem dekleta objavljajo svoje žgečkljive fotografije in k temu spodbujajo tudi svoje vrstnice.

Izpoved Ishe Nembhard je posredno potrdil tudi policist s Scotland Yarda, ki je dejal, da so množična posilstva deklet narasla v tolikšnem številu, da lahko govorimo že o "popularizaciji pojava". Nad pojavom je zaskrbljena tudi vodja inšpektorjev detektivov Petrina Cribb. Ta je dejala, da že dvanajstletne deklice opozarjajo na posledice, ki jih bodo doletele, če se bodo vključile v kakšno tolpo. Cribbova meni, da bi o spolnem nasilju nad dekleti v tolpah morali opozarjati že v osnovnih šolah.

Ob tem je izrazila skrb, da se dekleta pravzaprav ne zavedajo, da je nudenje prisilnega oralnega seksa posilstvo. "Mlada dekleta menijo, da nimajo druge izbire - ko so obkrožena s fanti, se jim zdi v redu, da počnejo, kar počnejo."

V Londonu so tako začeli izvajati program 'Srce' (The Heart programme), v katerem sodelujejo policija, lokalne oblasti in dobrodelna društva. V program je vključenih že 180 deklet, ki jih bodo seznanili s tem, kaj je v nekem razmerju dopustno in kaj ne. "Dekletom želimo pojasniti, da je soglasni spolni odnos ključ partnerske veze."

Okoli 725 delavnic za pomoč dekletom so za zdaj odprli v treh delih Londona; v Lewishamu, Newhamu in Waltham Forestu. Čeprav za zdaj uradnih podatkov ni, naj bi bilo samo v Londonu okoli 250 kriminalnih tolp, med njenimi člani pa naj bi bila posiljena vsaka sedma članica. Med njimi je v spolne odnose proti njihovi volji prisiljena tretjina najstnic. Rezultati raziskave Race on the Agenda pa so pokazale, da tolpe posilstvo uporabljajo tudi kot del kaznovanja deklet.